Меню
Количка

АКИСТАН колир 50 мкг/мл 2.5 мл

АКИСТАН 50МКГ/1МЛ 2.5МЛ -
АКИСТАН колир 50 мкг/мл 2.5 мл
  • Наличност: В наличност
  • Производител: PHARMASELECT
  • Арт.номер: 43701
  • Тегло: 0.20кг
12.60 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТА
Акистан 50 микрограма/ml капки за очи, разтвор
Akistan 50 micrograms/ml eye drops, solution
латанопрост
latanoprost
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация. Дори ако вече сте използвали Акистан или подобно лекарство, Ви съветваме да прочетете текста внимателно. Информацията може да е променена.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или лекарят на Вашето дете, или фармацевт.
Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас или на Вашето дете. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо, че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, моля уведомете Вашия лекар или лекарят на Вашето дете, или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Какво съдържа тази листовка:
1. Какво представлява Акистан и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Акистан
3. Как да използвате Акистан
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Акистан
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АКИСТАН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Акистан принадлежи към група лекарства, известни като простагландинови аналози. Лекарственият продукт действа чрез увеличаване на естествения отток на течност от вътрешността на окото към кръвния поток.
Акистан се използва за лечение на състояния, известни като откритоъгълна глаукома и очна хипертензия. И двете състояния са свързани с повишено налягане в окото и могат да засегнат Вашето зрение.
Акистан също се използва за лечение на повишено очно налягане и глаукома при деца и бебета на всякаква възраст.

2. КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ АКИСТАН
Акистан може да бъде използван от мъже и жени (включително в старческа възраст), и от деца от раждането до 18-годишна възраст. Акистан не е изследван при преждевременно родени бебета (преди 36-та гестационна седмица).

Не използвайте Акистан:
Ако сте алергични (свръхчувствителни) към латанопрост или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар, лекуващия лекар на детето Ви, или фармацевт преди да използвате Акистан или да го дадете на детето си, ако смятате, че някое от следните се отнася за Вас или Вашето дете:
Ако Вие или Вашето дете имате или сте имали операция на очите (включително операция на катаракта);
Ако Вие или Вашето дете страдате от проблеми с очите (например болки в очите, дразнене и възпаление, замъглено зрение);
Ако знаете, че Вие или Вашето дете страдате от сухота в очите;
Ако Вие или Вашето дете имате тежка форма на астма или Вашата астма не е добре контролирана;
Ако Вие или Вашето дете носите контактни лещи. Можете да използвате Акистан, но следвайте инструкцията за носене на контактни лещи в точка 3.
Други лекарства и Акистан
Взаимодействието на Акистан с други лекарства е възможно. Моля, информирайте Вашия лекар, лекаря, лекуващ Вашето дете или фармацевт, ако Вие или Вашето дете приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива (или капки за очи), отпускани без рецепта.

Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна, или ако планирате бременност посъветвайте се незабавно с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
Не използвайте Акистан, ако сте бременна.
Не използвайте Акистан, ако кърмите.

Шофиране и работа с машини
Когато използвате Акистан, Вашето зрение може да се замъгли за кратко. Ако това се случи, не шофирайте и не използвайте никакви инструменти или машини, докато зрението Ви не стане ясно отново.

Акистан съдържа консерванта бензалкониев хлорид.
Този консервант може да предизвика дразнене на очите или нарушаване на повърхността на окото. Бензалкониевият хлорид може да се абсорбира от контактните лещи и е известно, че обезцветява меките контактни лещи. Поради това избягвайте контакт с меки контактни лещи.
Ако Вие или Вашето дете носите контактни лещи, те трябва да бъдат отстранени преди да използвате Акистан. Изчакайте най-малко 15 минути преди да поставите контактните лещи отново. Вижте инструкциите за носенето на контактни лещи в точка 3.

3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ АКИСТАН
Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар, или лекуващия лекар на Вашето дете. Ако не сте сигурни в нещо попитайте Вашия лекар, лекуващия лекар на Вашето дете, или фармацевт. Препоръчителната доза за възрастни (включително хора в старческа възраст) и деца е една капка веднъж дневно в засегнатото око (очи). Най-подходящото време за това е вечер.

Следните стъпки ще Ви помогнат за правилното използване на Акистан
1. Измийте ръцете си и застанете удобно или седнете.
2. Развийте капачката.
3. Внимателно дръпнете надолу с пръст долния клепач на засегнатото око.
4. Поставете върха на флакона близо до, но без да докосва окото Ви.
5. Стиснете флакона внимателно, така че в засегнатото Ви око да капне само една капка, след това отпуснете долния клепач.
6. Притиснете пръст срещу ъгъла на засегнатото око. Задръжте за 1 минута, докато държите очите си затворени.
7. Повторете тази процедура и при другото око, ако лекарят Ви е инструктирал да направите това.

Поставете и завинтете капачката веднага след употреба, като се уверите, че е здраво прилепнала за флакона. Не прекалявайте със затягането на капачката. Капкомерът е проектиран да осигури, предварително измерена капка, следователно, не разширявайте отвора му. Добавено е допълнително количество с Акистан, така че да получите пълната доза, предписана от Вашия лекар. Не се опитвайте да отстраните излишното лекарство от флакона.

Ако носите контактни лещи
Контактните лещи трябва да бъдат отстранени преди приложението на капките и да изчакате 15 минути преди да ги поставите отново.

Ако използвате Акистан с други капки за очи
Изчакайте поне 5 минути между използването на Акистан и прилагането на други капки за очи.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Акистан
Ако сте поставили повече капки, може да почувствате леко дразнене в окото и очите Ви може да сълзят и да се зачервят. Това би трябвало да премине, но ако сте притеснени посъветвайте се с Вашия лекар или лекуващия лекар на Вашето дете. Свържете се незабавно с Вашия лекар или лекуващия лекар на Вашето дете, ако случайно сте погълнали Акистан.

Ако сте пропуснали да използвате Акистан
Продължете с приложение на обичайната си доза, по обичайното време. Не прилагайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.
Ако не сте сигурни в нещо обърнете се към Вашия лекар, лекуващия лекар на Вашето дете, или фармацевт.

Ако сте спрели употребата на Акистан
Консултирайте се с Вашия лекар или лекуващия лекар на Вашето дете, ако желаете да спрете употребата на Акистан.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Очни нарушения
Много чести: засягат повече от 1 на 10 пациенти:
Постепенна промяна в цвета на Вашето око, чрез увеличаване на количеството на кафяв пигмент в оцветената част на окото, известен като ирис. Ако Вашите очи са със смесен цвят (синьо-кафяв, сиво-кафяв, жълто-кафяв или зелено-кафяв) е по-вероятно да видите тази промяна, отколкото ако имате очи с хомогенен цвят (син, сив, зелен или кафяв). Промяната в цвета на окото може да се развие след години, въпреки че обикновено се наблюдава в първите 8 месеца от лечението. Изменението в цвета може да бъде трайно и по-забележимо, ако използвате Акистан само в едното око. Не са известни проблеми, свързани с промяна в цвета на очите. Тези изменения са обратими след преустановяване на лечението;
Зачервяване на окото;
Дразнене на окото (чувство за парене, пясък в окото, сърбеж, усещане за чуждо тяло в окото);
Постепенна промяна на миглите на третираното око и на фините косъмчета около него. Тези промени включват увеличаване на цвета (потъмняване), дължината, дебелината и броя на Вашите мигли.
Чести: засягат 1 на 10 пациенти на 100:
Дразнене или нарушаване на повърхността на окото, възпаление на клепачите (блефарит) и болка в очите.
Нечести: засягат 1 на 10 пациенти на 1 000:
Подуване на клепачите, сухота в окото, възпаление или раздразнение на повърхността на окото (кератит), замъглено зрение и конюнктивит;
Кожен обрив.
Редки: засягат 1 на 10 пациенти на 10 000:
Възпаление на ириса, оцветената част на окото (ирит/увеит); оток на ретината (едем на макулата), симптоми на подуване или одраскване / увреждане на повърхността на окото, подуване около очите (периорбитален едем), неправилна посока на растеж на миглите или допълнителен ред на миглите;
Кожни реакции на клепачите, потъмняване на кожата на клепачите;
Астма, обостряне на съществуваща астма и задух (диспнея).
Много редки: засягат по-малко от 1 пациент на 10 000:
Влошаване на стенокардия, при пациенти със сърдечно-съдови заболявания; Болка в гърдите.
С неизвестна честота: честотата не може да бъде оценена от наличните данни:
Херпесен кератит.
Пациенти са докладвали за следните нежелани лекарствени реакции: изпълнена с течност област в рамките на оцветената част на окото (киста на ириса), главоболие, световъртеж, сърцебиене, мускулни болки и болки в ставите.

Нежелани лекарствени реакции при деца
Нежелани лекарствени реакции, наблюдавани по-често при децата, в сравнение с възрастните са хрема, съпроводена със сърбеж и повишена температура.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ АКИСТАН
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Акистан след срока на годност, отбелязан върху етикета на флакона след "Годен до". Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Преди отваряне, съхранявайте флаконите в хладилник при температура от 2 °С до 8 °С.
Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.
Не съхранявайте веднъж отворения флакон при температура над 25 °С. Не използвайте Акистан по-късно от 4 седмици след първоначалното му отваряне, след тази дата следва да бъде неизползваем.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за битови отпадъци.
Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате.
Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. СЪДЪРЖАНИЕ НА ОПАКОВКАТА И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Акистан
Активното вещество е: латанопрост 50 микрограма/ml.
1 ml разтвор съдържа 50 микрограма латанопрост. Една капка съдържа приблизително 1,5 микрограма латанопрост.
Другите съставки са: бензалкониев хлорид, натриев хлорид, натриев дихидрогенфосфат дихидрат, динатриев фосфат додекахидрат, натриев хидроксид и/или фосфорна киселина, пречистена вода.

Как изглежда Акистан и какво съдържа опаковката
Акистан е воден офталмологичен разтвор (капки за очи), стерилен, изотоничен. Буферираният воден разтвор на Акистан да се използва за приложение само в очите. Той е наличен в стерилни флакони с капкомер и пластмасова капачка. Всеки флакон съдържа 2,5 ml от разтвора, който е опакован в картонена кутия. Всяка опаковка съдържа един флакон.

Притежател на разрешението за употреба и производител:
Pharmaselect International Beteiligungs GmbH, Австрия.

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·         До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·         До офис на куриерска фирма Спиди

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

 Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:


Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

 

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.81 лв

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

6.58 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

8.03 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

14.23 лв.

 

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.26 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

11.64 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

12.84 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

20.30 лв.

 

На посочен адрес

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

2.50 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: akistan