Меню
Количка

АЛОДАГРА табл 100 мг х 50 бр

АЛОДАГРА 100МГ Х 50 ТАБЛЕТКИ -
АЛОДАГРА табл 100 мг х 50 бр
  • Наличност: В наличност
  • Производител: TEVA PHARMACEUTICAL
  • Арт.номер: 38718
  • Тегло: 0.20кг
3.47 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

АЛОДАГРА 100 мг * 50 бр АКТАВИС

1. Какво представлява Алодагра и за какво се използва
Алодагра принадлежи към група лекарства наречени ензимни инхибитори, които контролират скоростта, с която настъпват различните химични промени в организма.
Алодагра таблетки се използва за продължително профилактично лечение на подагра и може да се използва и при други състояния, свързани с повишено ниво на пикочната киселина в организма, включително бъбречни камъни и други видове бъбречни заболявания.

2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Алодагра
Не приемайте Алодагра:
ако сте алергични към алопуринол или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Алодагра, ако:
имате бъбречни или чернодробни проблеми. Вашият лекар може да Ви назначи по-ниска доза или да Ви помоли да не приемате лекарството ежедневно. Освен това, Вашият лекар ще проследява състоянието Ви по-внимателно;
имате сърдечни проблеми или високо кръвно налягане;
имате пристъп на подагра (в момента).

При употребата на алопуринол са съобщени сериозни кожни реакции, които чести при пациенти с хронично бъбречно увреждане. Тези сериозни кожни проблеми могат да бъдат: синдром на свръхчувствителност, синдром на Стивънс-Джонсън и токсина епидермална некролиза. Всички те са били докладвани при употребата на алопуринол. Често обривът може да включва язви в устата, гърлото, носа, външните полови органи и конюнктивит (зачервени и подути очи). Тези сериозни кожни реакции често се предхождат от грипоподобни симптоми като повишена температура, главоболие, болки по тялото (грипоподобен синдром). Обривът може да прогресира до генерализирано образуване на мехури и излющване на кожата. Тези сериозни кожни реакции могат да бъдат по-чести при китайци от етническата група хан, хора от тайландски или корейски произход. Хронично бъбречно заболяване може допълнително да увеличи риска при тези пациенти.
Ако получите обрив или такива кожни симптоми, веднага сирете приема на алопуринол и се обадете на Вашия лекар.
Други лекарства и Алодагра
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате/използвате, наскоро сте приемали/използвали или е възможно да приемате/използвате други лекарства.
6-меркаггтопурин (използван за лечение на рак на кръвта);
азатиоприн, циклоспорин (използвани за потискане на имунната система). Имайте предвид, че нежеланите реакции на циклоспорин може да станат по-чести;
видарабин (използван за лечение на херпес). Моля имайте предвид, че нежеланите реакции на видарабин може да се появяват по-често. Обърнете специално внимание, ако това се случи;
сапицилати (използвани за лечение на болка, повишена температура или възпаления като налр. ацетилсалицилова киселина);
пробенецид (за лечение на подагра);
хлорпропамид (за лечение на захарен диабет). Може да се наложи намаляване на дозата на хлорпропамид, предимно при пациенти с увредена бъбречна функция;
варфарин, фенпрокумон, аценокумарол (използвани за разреждане на кръвта). Вашият лекар ще мониторира показателите на кръвосъсирването по-често и ако е необходимо ще намали дозата на тези лекарства;
фенитоин (използван за лечение на епилепсия);
теофилин (за лечение на астма и други заболявания на дихателната система). Вашият лекар ще измерва нивата на теофилин в кръвта Ви, особено при започване на лечение с алопуринол или след всяка промяна на дозата;
ампицилин или амоксицилин (за лечение на бактериални инфекции). Пациентите трябва да получават други антибиотици когато е възможно, тъй като съществува по-голяма вероятност от поява на алергична реакция;
цитостатици (използвани за лечение на агресивни тумори). При приложението на алопуринол и цитостатици (например циклофосфамид, доксорубицин, блеомицин, прокарбазин, алкил халогениди) кръвните дискразии (изменени клетки в кръвта) се появяват по-често, отколкото когато тези активни вещества се прилагат самостоятелно. Поради това трябва редовно да се проследява кръвната картина.
диданозин (за лечение на HIV-инфекция);
каптоприл (за лечение на високо кръвно налягане). Рискът от кожни реакции може да се повиши, особено ако е налице хронично увреждане на бъбречната функция.
алуминиев хидроксид (използван за неутрализиране на киселините в стомаха)
Ако се приема съпътстващо с алуминиев хидроксид, алопуринол може да има по-слаб ефект. Трябва да има интервал от поне 3 часа между приема на двете лекарства.
Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или плани бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употреб лекарство.
Алопуринол се отделя в кърмата. Не се препоръчва използването на алопуринол по време на кърмене.
Шофиране и работа с машини
Алодагра може да причини замаяност и сънливост и може да повлияе Вашата координация. Ако получите подобни оплаквания НЕ шофирайте, не работете с машини и не изпълнявайте рискови действия.
Алодагра съдържа лактоза
Този лекарствен продукт съдържа лактоза. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него преди да приемете този лекарствен продукт.

3. Как да приемате Алодагра
Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Таблетките трябва да се поглъщат цели, за препоръчване с някаква течност или вода. Трябва да вземате таблетките след хранене. Докато сте на лечение с това лекарство, пийте голямо количество течности (2-3 литра дневно).

Препоръчителната доза е:
Възрастни (включително хора в старческа възраст):
Начална доза: 100 - 300 mg дневно.
В началото на лечението Вашият лекар може да Ви предпише и противовъзпалително лекарство или колхицин, което да приемате в продължение на един месец или по-дълго време, за да предотврати пристъп от подагрозен артрит.
Може да се наложи Вашата доза Алодагра да бъде коригирана в зависимост от тежестта на състоянието Ви. Поддържащата доза е:
леки състояния, 100 - 200 mg дневно
умерено тежки състояния, 300-600 mg дневно
тежки състояния, 700-900 mg дневно
Освен това, дозата Ви може да бъде променена от Вашия лекар, ако имате увредена бъбречна или чернодробна функция, особено ако сте в старческа възраст.
Ако дозата Ви превишава 300 mg дневно и имате стомашно-чревни проблеми като гадене или повръщане (вижте точка 4), Вашият лекар може да Ви предпише алопуринол в няколко отделни дози, за да намали тези оплаквания.
Ако имате сериозен бъбречен проблем:
може да Ви помолят да приемате по-малко от 100 mg дневно;
или може да Ви помолят да приемате 100 mg на интервали по-големи от едно денонощие. 
Ако сте на диализа два или три пъти седмично, Вашият лекар може да Ви предпише доза от 300 или 400 mg, които да приемате веднага след диализата.
Употреба при деца (под 15-годишна възраст)
100 - 400 mg дневно, приети като 3 отделни дози
Употребата при деца е показана в редки случаи, с изключение на някои видове рак, особено при левкемия и някои ензимни нарушения, например синдром на Леш-Нихан.
Ако сте приели повече от необходимата доза Алодагра
Ако Вие (или някой друг) погълнете голямо количество таблетки наведнъж ил дете е погълнало някакви таблетки, обадете се веднага на най-близката болни лекар.
Има вероятност предозирането да предизвика ефекти като гадене, повръщане, диария или замаяност.
Моля, носете тази листовка, останалите таблетки и опаковката със себе си в болницата или при лекаря, така че да знаят какви таблетки са били погълнати.
Ако сте пропуснали да приемете Алодагра
Ако сте забравили да вземете таблетка, приемете я веднага след като си спомните, освен ако не наближава времето за следващия прием. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Вземете следващата доза в определеното време.
Ако сте спрели приема на Алодагра
Трябва да продължите да приемате тези таблетки толкова дълго време, колкото е препоръчано от Вашия лекар. НЕ спирайте приема на Вашето лекарство, ако не сте се консултирали с Вашия лекар.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Спрете приема на това лекарство и/или говорете веднага с Вашия лекар, ако получите:
неочаквана кожна реакция (вероятно придружена от повишена температура, подуване на лимфните възли, болки в ставите, необичайно образуване на мехури или кървене, бъбречни проблеми или внезапна поява на припадъци);
най-честата нежелана реакция с алопуринол са кожните обриви (могат да засегнат до 1 на 10 човека).
Редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 човека)
повишена температура и втрисане, главоболие, болки по мускулите (грипоподобни симптоми) и общо неразположение;
някакви промени по кожата, например язви в устата, гърлото, носа, външните полови органи и конюнктивит (зачервени и подути очи), широко разпространено образуване на мехури по кожата или излющване;
сериозни реакции на свръхчувствителност включващи треска, кожен обрив, болки в ставите и промени в кръвта и чернодробните функционални изследвания (те може да са признаци на заболяване със свръхчувствителност и засягане на множество органи).
Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 човека)
Алергични реакции
Ако имате алергична реакция, спрете приема на алопуринол и посетете лекар веднага. Признаците може да включват:
кожен обрив, излющване на кожата, възпалени устни и уста; 
подуване на лицето, ръцете, устните, езика или гърлото; 
затруднено преглъщане или дишане;
много редки признаци може да включват внезапна поява на хрипове, сърцебиене или стягане в областта на гърдите и колапс.
Не приемайте повече таблетки, освен ако това не Ви е препоръчано от Вашия ле
Ако получите някое от следните оплаквания докато сте на лечение с Алодагра, спрете да вземате таблетките и се обадете на Вашия лекар колкото е възможно по-скоро.
Съобщавани са следните чести нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 10 човека):
повишено ниво на тиреостимулиракция хормон в кръвта.
Били са докладвани следните нечести нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 100 човека):
гадене, повръщане (много рядко с наличие на кръв) и диария;
симптоми на алергични реакции включващи сърбящ обрив;
повишени стойности на чернодробните функционални изследвания.
Били са докладвани следните редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 1 000 човека):
ставни болки или болезнено подуване в слабините, подмншничните ямки или шията; 
жълтеница (пожълтяване на кожата и бялото на очите); 
може да се засегне функцията на черния дроб или бъбреците; 
образуване на камъни в пикочните пътища, симптомите на което включват кръв в урината и болка в корема, кръста или слабините.
Били са докладвани и следните много редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 10000 човека):
висока температура; 
наличие на кръв в урината;
промяна в нормалния ритъм на изхождане или необичайно лоша миризма на изпражненията;
високо ниво на мазнини в кръвта; 
чувство за общо неразположение;
слабост, изтръпване, нестабилност на краката, невъзможност за движение на мускулите (парализа) или загуба на съзнание, боцкане и мравучкане; гърчове, припадъци или потиснато настроение; 
главоболие, замаяност, сънливост или нарушено зрение; 
болка в областта на гърдите, високо кръвно налягане или бавен пулс; 
задържане на течности, което води до оток, предимно на глезените; 
стерилитет при мъжете или невъзможност за получаване или задържане на ерекция, или еякулация по време на сън (“мокри сънища”); 
уголемяване на гърдите при мъже и жени; промяна във вкусовите усещания, възпаление на устата; 
катаракта (замъгляване на лещата на окото) и други проблеми със зрението; поява на циреи (малки чувствителни червени пъпки по кожата); 
косопад или промяна в цвета на косата;
чувство за жажда, умора и отслабване на тегло (това може да са симптоми на диабет); 
Вашият лекар може да реши да измери нивото на кръвната Ви захар, за да провери дали това е така; 
мускулни болки;
подуване на лимфните възли, обикновено изчезва при спиране на лечението с алопуринол;
понякога алопуринол може да повлияе на кръвта Ви, което може да се прояви като по-лесно образуване на синини от обичайното, или да имате възпалено гърло или други признаци на инфекция. Тези ефекти обикновено се появяват при хора с чернодробни или бъбречни проблеми. Уведомете Вашия лекар възможно най-скоро.
Понякога може да се чувствате като болен, но това може да бъде избегнато, ако алопуринол се приема след хранене. Ако проблемът продължава дълго време, информирайте Вашиядекар.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез
Изпълнителна агенция по екарствата,

ул. „Дамян Груев “ № 8, 1303 София,
тел.: +359 2 8903417,
уебсайт:
www.bda.bg.

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате Алодагра
Прозрачни алуминиеви блистери:
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка и блистера, след “Годен до:”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
Бутилка от полиетилен с висока плътност (HDPE):
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка и бутилката, след “Годен до:”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да се съхранява в оригиналната опаковка.
Съхранявайте бутилката плътно затворена, за да се предпази от светлина.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за битови отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Алодагра
Активното вещество е алопуринол.
Всяка таблетка съдържа 100 mg алопуринол.
Другите съставки са лактоза монохидрат, колоиден, безводен силициев ди оксид, царевично нишесте, прахообразна целулоза, натриев нишестен гликолат, натриев лаурилсулфат, повидон КЗО и магнезиев стеарат (Е470Ь).
Как изглежда Алодагра и какво съдържа опаковката
Таблетките са бели, кръгли, двойноизпъкнали таблетки с вдлъбнато релефно означение "4К1“ от едната страна и гладки от другата.
Продуктът се предлага в прозрачни PVC/PVdC блистери в следните опаковки: 20,25,28,30,50, 60, 90,98,100,105 и 500 таблетки и болнична опаковка от 50 таблетки.
Продуктът се предлага и в HDPE бутилки в следните опаковки: 30 таблетки в б или 100 таблетки в бутилка от 35 ml.
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител
Teva B.V.,  Нидерландия

Производители:
TEVA Pharmaceutical Works Private Limited Company,  Унгария
TEVA UK Ltd., Обединено кралство
Pharmachemie B.V., Нидерландия

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·         До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·         До офис на куриерска фирма Спиди

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

 Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:


Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

 

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.81 лв

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

6.58 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

8.03 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

14.23 лв.

 

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.26 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

11.64 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

12.84 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

20.30 лв.

 

На посочен адрес

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

2.50 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: alodagra