Меню
Количка

АМОКСИКЛАВ сусп 400мг/57мг/5мл 140 мл

Amoksiklav 400 mg/57 mg/5 ml powder for oral suspension / Амоксиклав 400 мг/57 мг/5 мл прах за перорална суспензия - Лекарства с рецепта
Amoksiklav 400 mg/57 mg/5 ml powder for oral suspension / Амоксиклав 400 мг/57 мг/5 мл прах за перорална суспензия - Лекарства с рецепта
Amoksiklav 400 mg/57 mg/5 ml powder for oral suspension / Амоксиклав 400 мг/57 мг/5 мл прах за перорална суспензия - Лекарства с рецепта
Amoksiklav 400 mg/57 mg/5 ml powder for oral suspension / Амоксиклав 400 мг/57 мг/5 мл прах за перорална суспензия - Лекарства с рецепта
АМОКСИКЛАВ сусп 400мг/57мг/5мл 140 мл
 • Наличност: Изчерпан
 • Производител: SANDOZ PHARMACEUTICALS
 • Арт.номер: 45656
 • Тегло: 0.20кг
14.93 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Амоксиклав е антибиотик и действа като унищожава бактериите, които причиняват инфекции. Той съдържа амоксицилин и клавуланова киселина.

В момента този артикул не е в наличност. При поръчка, ще се свържем с Вас, за да Ви уведомим за срока на доставка.

Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

АМОКСИКЛАВ сусп 400мг/57мг/5мл 140 мл от Аптеки Феникс

АМОКСИКЛАВ суспензия 400 мг / 57 мг / 5 мл / 140 мл
Листовка: информация за потребителя

Амоксиклав 400 mg/57 mg/5 ml прах за перорална суспензия
Amoksiklav 400 mg/57 mg/5 ml powder for oral suspension
Амоксицилин/клавуланова киселина
(Amoxicillin/clavulanic acid)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано лично на Вас/Вашето дете. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите/на Вашето дете.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка
        1. Какво представлява Амоксиклав и за какво се използва
        2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Амоксиклав
        3. Как да приемате Амоксиклав
        4. Възможни нежелани реакции
        5. Как да съхранявате Амоксиклав
        6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Амоксиклав и за какво се използва
Амоксиклав е антибиотик и действа като унищожава бактериите, които причиняват инфекции. Той съдържа две различни лекарства, наречени амоксицилин и клавуланова киселина. Амоксицилин принадлежи към групата лекарства, наречени „пеницилини", чието действие понякога може да бъде прекратено (да станат неактивни). Другият активен компонент (клавуланова киселина) не позволява това да се случи.

Амоксиклав се използва при бебета и деца, по-рядко при възрастни за лечение на следните инфекции:
 • инфекции на средното ухо и синусите,
 • инфекции на дихателните пътища,
 • инфекции на пикочните е пътища,
 • инфекции на кожата и меките тъкани, включително зъбни инфекции
 • инфекции на костите и ставите.

2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Амоксиклав
Не използвайте Амоксиклав при Вашето дете:
 • ако е алергично към амоксицилин или клавуланова киселина или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
 • някога е имало тежка алергична реакция (реакция на свръхчувствителност) към друг антибиотик. Това може да включва кожен обрив или подуване на лицето или шията.
 • някога е имало чернодробни проблеми или жълтеница (пожълтяване на кожата при приемане на антибиотик
Не използвайте Амоксиклав при Вашето дете, ако някое от горепосоченото се отнася за него. Ако не сте сигурни, консултирайте се с лекар или фармацевт, преди да му дадете Амоксиклав.

Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Амоксиклав при Вашето дете, ако:
 • има жлезиста треска
 • е лекувано за чернодробни или бъбречни проблеми
 • има нередовно уриниране
Ако не сте сигурни дали някое от горепосоченото се отнася за Вашето дете, консултирайте се с лекар или фармацевт, преди да му дадете Амоксиклав.

В някои случаи, лекарят може да изследва вида на бактерията, която причинява инфекция на Вашето дете. В зависимост от резултатите на детето Ви може да бъде предписан Амоксиклав с различно съдържание на активното вещество или друго лекарство.

Състояния, за които трябва да внимавате
Амоксиклав може да влоши някои съществуващи състояния или да причини сериозни нежелани реакции. Сред тях са алергични реакции, гърчове (припадъци) и възпаление на дебелото черво. Трябва да внимавате за някои симптоми, докато детето Ви приема това лекарство, за да се намали рискът от проблеми. Вижте „Състояния, за които трябва да внимавате " в точка 4.

Изследвания на кръв или урина
Ако на Вашето дете се правят кръвни изследвания (като изследване на състоянието на червените кръвни клетки или изследвания на чернодробната функция) или изследвания на урина, предупредете лекаря или медицинската сестра, че то приема Амоксиклав. Това е необходимо, защото Амоксиклав може да повлияе на резултатите от тези видове изследвания.

Други лекарства и Амоксиклав
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако Вие или Вашето дете приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Вие трябва да се консултирате с Вашия лекар, ако Вие или детето Ви приемате някои от следните лекарства:
 • алопуринол (за лечение на подагра) може да има по-голяма вероятност от алергична кожна реакция
 • пробенецид (за лечение на подагра) лекарят може да реши да коригира дозата на Амоксиклав
 • лекарства, потискащи кръвосъсирването (като напр. варфарин) може да са необходими допълнителни кръвни изследвания
 • метотрексат (използван за лечение на рак или ревматични заболявания): Амоксиклав може да повлияе на начина му на действие
 • микофенолат мофетил (използван за потискане на имунната система при трансплантации): необходимо е клинично наблюдение отблизо по време на едновременното приложение с антибиотика и известен кратък период след това.

Амоксиклав с храна и напитки
За да сведете до минимум вероятността за стомашно-чревна непоносимост, приемайте или давайте Амоксиклав на Вашето дете непосредствено преди хранене.

Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на това лекарство.

Трябва да се вземе предвид възможността за повишаване на чувствителността.

Този лекарствен продукт съдържа натрий. В състава на аромата лимон се съдържа бензилов алкохол.

Това лекарство съдържа по-малко от 1 mmol натрий (23 mg) в 5 ml т.е. може да се каже, че практически не съдържа натрий.

Това лекарство съдържа бензилов алкохол. Бензиловият алкохол може да причини алергични реакции.

Бензиловият алкохол се свързва с риск от тежки нежелани реакции, включително проблеми с дишането (наречено "синдром на задушаване") при малки деца. Да не се прилага при новородени (на възраст до 4 седмици), освен ако не е препоръчано от Вашия лекар. Да не се използва за повече от една седмица при малки деца (на възраст под 3 години), освен ако не е препоръчано от Вашия лекар или фармацевт.

Обърнете се към Вашия лекар или фармацевт за съвет, ако сте бременна или кърмите, защото големи количества бензилов алкохол могат да се натрупат в организма Ви и може да причинят нежелана реакция (наречена „метаболитна ацидоза").

Обърнете се към Вашия лекар или фармацевт за съвет, ако имате заболяване на бъбреците или черния дроб, защото големи количества бензилов алкохол могат да се натрупат в организма Ви и може да причинят нежелана реакция (наречена „метаболитна ацидоза").

3. Как да използвате Амоксиклав
Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителната доза е:
Възрастни и деца с тегло над 40 kg Тази суспензия обикновено не се препоръчва за възрастни и деца с над 40 kg. Попитайте Вашия лекар или фармацевт за съвет.
Деца с тегло под 40 kg
Всички дози са определени в зависимост от телесното тегло на детето в килограми. Вашият лекар ще Ви каже какво количество трябва да дадете на Вашето бебе или дете.

• Приложено е мерително устройство за дозиране и прилагане на суспензията (1 мерително устройство доставя 5 ml). Трябва да го използвате, за да дадете правилната доза на Вашето бебе или дете.

• Обичайна доза - 25 mg/3,6 mg до 45 mg/6,4 mg за всеки килограм телесно тегло на ден, разпределени в два отделни приема.

• Максимална доза - не повече от 70 mg/10 mg за всеки килограм телесно тегло на ден, разпределени в два отделни приема.

Пациенти с бъбречни и чернодробни проблеми
 • Ако Вие или детето Ви имате проблеми с бъбреците, дозата може да бъде намалена. Вашият лекар може да избере различна концентрация на активното вещество или различно лекарство.
 • Ако Вие или детето Ви имате проблеми с черния дроб, може да са необходими по-чести кръвни изследвания, за да се проследи как функционира черният му дроб.

Как да използвате Амоксиклав
 • Винаги разклащайте добре бутилката преди всяка доза
 • Давайте дозата в началото на храненето или малко преди това
 • Разделяйте дозите равномерно през деня, най-малко на 4 часа. Не приемайте 2 дози за 1 час.
 • Не приемайте или не давайте на Вашето дете Амоксиклав повече от 2 седмици. Ако Вие или Вашето дете все още се чувствате зле, трябва да го заведете отново на лекар.

Как да приготвите това лекарство
Преди употреба проверете дали уплътнението на капачката е здраво. Разклатете бутилката, за да разбиете праха. Добавете обема вода (както е посочено по-долу) на две порции (първо до 2/3, а след това до знака), като разклащате добре след всяка порция. Разклащайте добре съдържанието на бутилката преди всеки прием.

 • За 35 ml Амоксиклав перорална суспензия 400 mg/57 mg/5 ml добавете 29,5 ml вода
 • За 70 ml Амоксиклав перорална суспензия 400 mg/57 mg/5 ml добавете 59 ml вода
 • За 140 ml Амоксиклав перорална суспензия 400 mg/57 mg/5 ml добавете 118 ml вода

Ако сте приели или сте дали повече от необходимата доза Амоксиклав на Вашето дете
Ако приемете или дадете на Вашето дете повече от необходимата доза Амоксиклав, признаците може да включват стомашно неразположение (гадене, повръщане или диария) или гърчове. Консултирайте се с Вашия лекар или лекаря на детето, колкото е възможно по-скоро. Вземете бутилката с лекарството, за да я покажете на лекаря.

Ако сте пропуснали да вземете или да дадете Амоксиклав на Вашето дете
Ако пропуснете да вземете или да дадете дозата на Вашето дете, направете го веднага след като си спомните. Не прилагайте следващата доза твърде скоро, трябва да изминат около 4 часа между двете дози.

Ако Вие или детето Ви спре да приема Амоксиклав
Продължавайте да вземате или да давате Амоксиклав на Вашето дете до завършване на лечението, дори и ако Вие или то се чувствате по-добре. Вие или Вашето дете се нуждаете всяка доза, за да се подпомогне борбата с инфекцията. Ако някои бактерии оцелеят, те могат да предизвикат възобновяване на инфекцията.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Състояния, за които трябва да внимавате
Алергични реакции:
 • кожен обрив
 • възпаление на кръвоносните съдове (васкулит), което може да се вижда като повдигнати червени или морави петна по кожата, но може да засегне и други части на тялото
 • повишена температура, болки в ставите, подути лимфни възли в областта на шията, подмишниците или слабините, оток, понякога на лицето или устата и гърлото или други части на тялото, който може да предизвика затруднено дишане
 • колапс.
Обърнете се към лекар незабавно, ако детето Ви получи някой от тези симптоми. Спрете приема на Амоксиклав.

Възпаление на дебелото черво

Възпаление на дебелото черво, предизвикващо водниста диария обикновено с кръв и слуз, болки в корема и/или висока температура.

Обърнете се към вашия лекар, колкото е възможно по-скоро за съвет, ако детето Ви получи тези симптоми.

Чести (засягат до 1 на 10 пациенти):
 • млечница (кандида - гъбична инфекция на устата, влагалището или кожните гънки)
 • стомашно неразположение (гадене), особено при прием на високи дози. Ако това се случи, Амоксиклав да се приема преди хранене
 • повръщане
 • диария

Нечести (засягат до 1 на 100 пациенти)
 • кожен обрив, сърбеж
 • надигнат над кожата сърбящ обрив (копривна треска)
 • нарушено храносмилане
 • замайване
 • главоболие

Нечести нежелани реакции, които могат да се изявят при кръвните изследвания:
 • повишаване на нивата на някои вещества в кръвта {ензими), произвеждани от черния Дроб.

Редки (засягат до 1 на 1 000 пациенти):
 • кожен обрив, който може да е като мехури и да изглежда като малки мишени (централни тъмни петна заобиколени от по-бледа област, с тъмен пръстен около ръба - еритема мултиформе). Ако забележите някои от тези симптоми, свържете се с лекар незабавно.

Редки нежелани реакции, които могат да се изявят при кръвните изследвания:
 • понижен брой на клетките, участващи в съсирването на кръвта
 • понижен брой на белите кръвни клетки (обратимо).

Други нежелани реакции:
 • Други нежелани реакции са наблюдавани при много малък брой хора, но точната им честота е неизвестна.
 • Разрастване на микроорганизми, които са нечувствителни към антибиотика.
 • Алергични реакции (вж. по-горе)
 • Възпаление на дебелото черво (виж по-горе)

Сериозни кожни реакции:
 • широкоразпространен обрив с мехури и лющене на кожата, особено в областта на устата, носа, очите и гениталиите (синдром на Стивънс-Джонсън), както и по-тежка форма, причиняваща обширно лющене на кожата (повече от 30% от повърхността на тялото - токсична епидермална некролиза) о
 • широкоразпространен червен обрив на кожата с малки мехури, съдържащи гной (булозен ексфолиативен дерматит)
 • червен, люспест обрив с подутини под кожата и мехури (екзантематозна пустулоза).
 • грипоподобни симптоми с обрив, повишена температура, подуване на жлезите и резултати от кръвни тестове, които са извън референтните стойности (включително повишени нива на белите кръвни клетки (еозинофилия) и чернодробните ензими) (Лекарствена реакция с еозинофилия и системни симптоми (DRESS)).
Обърнете се към лекар незабавно, ако детето Ви получи някой от тези симптоми.
 • възпаление на черния дроб (хепатит)
 • жълтеница, причинена от повишаване на билирубина в кръвта (вещество, произвеждано от черния дроб), което може да предизвика жълто оцветяване на кожата и бялата
 • възпаление на тубулите на бъбреците
 • удължено време на кръвосъсирване
 • хиперактивност
 • гърчове (при хора, приемащи високи дози Амоксиклав или които имат бъбречни нарушения)
 • менингит (възпаление на мозъчните обвивки)
 • оцветяване на езика в черно, с окосмен вид
 • поява на петна по зъбите (при деца), които обикновено се отстраняват с четка.
 • значително понижаване на броя на белите кръвни клетки
 • понижен брой на червените кръвни клетки (хемолитична анемия)
 • кристали в урината (урината може да помътнее, а уринирането да стане затруднено и болезнено).
Съобщаване на подозирани нежелани лекарствени реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителната агенция по лекарствата, ул. „Дамян Груев" № 8, 1303 София, тел.: +35928903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате Амоксиклав
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Прахът за перорална суспензия да се съхранява при температура под 25 °С на сухо място. Готовата суспензия да се съхранява в хладилник (при температура от 2 до 8 °С) и да се използва до 7 дни след приготвянето.
Бутилката трябва да се разклаща добре преди всяка употреба. След употреба бутилката да се затвори добре.
Не използвайте Амоксиклав след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Амоксиклав
 • Активните вещества са амоксицилин и клавуланова киселина. Всеки 5 ml от пероралната суспензия (1 мерително устройство) съдържат 400 mg амоксицилин под формата на амоксицилин трихидрат и 57 mg клавуланова киселина под формата на калиев клавуланат.
 • Другите съставки са:

            безводна лимонена киселина, натриев цитрат, микрокристална целулоза, кармелоза натрий, ксантанова гума, безводен колоиден силициев диоксид, ароматизатор вишна, ароматизатор             лимон, захарин натрий, манитол.


Как изглежда Амоксиклав и какво съдържа опаковката
Прахът за перорална суспензия е бял до жълтеникаво бял кристален прах.

Предоставя се в бутилки, съдържащи прах за приготвяне на 35 ml, 70 ml или 140 ml перорална суспензия. Приложено е мерително устройство - прозрачна спринцовка от полиетилен (LDPE) с градуирано бутало (от полистирен-PS). Едно мерително устройство съдържа 5 ml.

Притежател на разрешението за употреба
Lek Pharmaceuticals d.d. Verovskova 57, 1526 Ljubljana, Словения

Производители
Lek Pharmaceuticals d.d. Verovskova 57, 1526 Ljubljana, Словения

и

Lek Pharmaceuticals d.d,, Perzonali 47, SI-2391 Prevalje, Словения

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·      До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·      До офис на куриерска фирма Спиди

·      Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·      До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·        До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·       До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·       Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:

Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.99 лв

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

7.26 лв.

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

9.48 лв.

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

16,66 лв.

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

На посочен адрес

 

 

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.54 лв.

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

12.48 лв.

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

14.32 лв.

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

22.85 лв.

На посочен адрес

 

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

3.00 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 


Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.

Защо да закупите АМОКСИКЛАВ сусп 400мг/57мг/5мл 140 мл от aptekifenix.bg

     > Конкурентна цена
     > Бърза и качествена доставка
     > Постоянни наличности
     > Възможност за консултация за избран от Вас продукт
Етикети: amoksiklav