Меню
Количка

АТЕРОСТАД табл 5 мг х 30 бр

АТЕРОСТАД 5МГ Х 30 TАБЛЕТКИ -
АТЕРОСТАД табл 5 мг х 30 бр
  • Наличност: В наличност
  • Производител: STADA ARZNEIMITTEL
  • Арт.номер: 52079
  • Тегло: 0.20кг
5.45 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

АТЕРОСТАД 5МГ Х 30 СТАДА

1. Какво представлява Атеростад и за какво се използва
Атеростад съдържа розувастатин и принадлежи към група лекарства, наречени статини.
Предписан Ви е Атеростад, тъй като:
Имате високо ниво на холестерола. Това означава, че сте с риск от сърдечен инфаркт или инсулт. Атеростад се използва при възрастни, юноши и деца на и над 6 годишна възраст за лечение на висок холестерол.
Препоръчано Ви е да приемате статии, защото промяната на диетата Ви и по-го ля мата физическа активност не са били достатъчни, за да се коригират Вашите нива на холестерола. Трябва да продължите с Вашата понижаваща холестерола диета и с физическата активност, докато приемате Атеростад.
Има други фактори, които увеличават риска от инфаркт, инсулт или други свързани здравословни проблеми. Инфаркт, инсулт и други проблеми могат да бъдат предизвикани от заболяване, наречено атеросклероза. Атеросклерозата се дължи на натрупване на мастни отлагания във Вашите артерии.
Защо е важно да продължавате да приемате Атеростад
Атеростад се използва за корекция на нивата на мазнините в кръвта, наричащи се липиди, като най-изобилната от тях е холестеролът. Има различни видове холестерол, които се откриват в кръвта:
„лош" холестерол (LDL-C) и „добър" холестерол (HDL-C).
Атеростад може да понижи „лошия" холестерол и да повиши „добрия" холестерол;
Той действа, като спомага да се блокира образуването от Вашия организъм на „лош" холестерол. Също така подобрява способността на организма Ви да го отстранява от кръвта Ви.
Повечето хора не усещат, че холестеролът им е повишен, тъй като той не предизвиква никакви симптоми. Ако обаче той остане нелекуван, натрупваните мазнини могат да се отложат в стените на Вашите кръвоносни съдове и това да доведе до стесняването им.
Понякога тези стеснени кръвоносни съдове могат да се запушат, което може да прекъсне притока на кръв към сърцето или мозъка и да доведе до инфаркт или инсулт. Чрез коригиране нивата на холестерола Ви Вие може да намалите риска от инфаркт, инсулт или други, свързани с това, здравословни проблеми.
Трябва да продължите да приемате Атеростад, дори ако той е понижил холестерола Ви до необходимото ниво, защото той предпазва от ново повишаване на холестерола и натрупване на мастни отлагания. Обаче трябва да спрете приема на Атеростад, ако Вашият лекар Ви каже, или ако забременеете.
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете
Не приемайте Атеростад
ако сте алергични към розувастатин или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
Ако сте бременна или кърмите. Ако забременеете, докато приемате Атеростад, незабавно спрете да го приемате и уведомете Вашия лекар. Жените трябва да избягват забременяване, докато приемат Атеростад, като използват подходяща контрацепция;
Ако имате чернодробно заболяване;
Ако имате тежки бъбречни проблеми;
Ако имате повтарящи се или необясними мускулни болки;
Ако приемате лекарство, наречено циклоспорин (използвано например след органна трансплантация).
Освен това, не приемайте розувастатин 40 mg (най-високата доза):
ако имате умерено тежки бъбречни проблеми (ако се съмнявате, попитайте Вашия лекар);
ако щитовидната Ви жлеза не функционира правилно;
ако сте имали някакви повтарящи се или необясними мускулни болки, лична или фамилна анамнеза за мускулни проблеми, или предхождаща анамнеза за мускулни проблеми, когато сте приемали други, понижаващи холестерола лекарства; ако редовно пиете големи количества алкохол;
ако сте от азиатски произход (японци, китайци, филипинци, виетнамци, корейци и индийци);
ако приемате други лекарства, наречени фибрати, за понижаване на Вашия холестерол.
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Атеростад - Ако имате проблеми с бъбреците;
Ако имате проблеми с черния дроб;
Ако имате повтарящи се или необясними мускулни болки, лична или фамилна анамнеза за мускулни проблеми, или предхождаща анамнеза за мускулни проблеми когато сте приемали други понижаващи холестерола лекарства. Уведомете незабавно Вашия лекар, ако имате необясними мускулни болки, особено ако не се чувствате добре или имате повишена температура. Също така уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако имате мускулна слабост, която е постоянна. Може да са необходими допълнителни изследвания и лекарства, за да се диагностицира и лекува това;
Ако редовно пиете големи количества алкохол;
Ако щитовидната Ви жлеза не функционира правилно;
Ако приемате други лекарства, наречени фибрати, за понижаване на Вашия холестерол. Моля, прочетете внимателно тази листовка, дори и когато сте приемали тези лекарства преди време;
Ако приемате лекарства, използвани за лечение на HIV инфекцията, напр. ритонавир с лопинавир и/или атазанавир, моля, вижте „Други лекарства и Атеростад”;
Ако сте над 70 години (тъй като Вашият лекар трябва да избере подходящата за Вас начална доза от Атеростад);
Ако имате тежка респираторна недостатъчност;
Ако сте от азиатски произход - т.е. японци, китайци, филипинци, виетнамци, корейци и индийци. Вашият лекар трябва да избере подходящата за Вас начална доза Атеростад;
Ако приемате антибиотици, съдържащи фузидова киселина, моля вижте раздела „ Други лекарства и Атеростад“.
Деца и юноши
Ако пациентът е под 6 годишна възраст: Атеростад не трябва да се дава на деца под 6 годишна възраст.
Ако пациентът е под 18 годишна възраст: таблетката Атеростад 40 mg не е подходяща за употреба при деца и юноши на възраст под 18 години.
Ако някое от по-горните неща се отнася за Вас (или се съмнявате), моля, обърнете се отново към Вашия лекар.
Не приемайте розувастатин 40 mg (най-високата доза) и потърсете съвет от Вашия лекар или фармацевт, преди да започнете да приемате Атеростад.
При малък брой хора статините могат да повлияят функцията на черния дроб. Това се установява чрез изследване за наличие на повишени стойности на чернодробните ензими в кръвта. Поради тази причина Вашият лекар често ще извършва този кръвен тест (чернодробен функционален тест) преди и по време на лечението с Атеростад.
Докато приемате това лекарство, Вашият лекар ще Ви проследява стриктно, ако имате диабет или сте с риск за развитие на диабет. Вие вероятно сте с риск за развитие на диабет, ако имате високи нива на захари и мазнини в кръвта си, ако сте с наднормено тегло и ако имате високо кръвно налягане.
Други лекарства и Атеростад
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.
Информирайте Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства: циклоспорин (използван например след органна трансплантация), варфарин или клопидогрел (или което и да е друго лекарство, използвано за разреждане на кръвта), фибрати (като гемфиброзил, фенофибрат) или някакво друго лекарство, използвано за понижаване на холестерола (като езетимиб), лекарства срещу лошо храносмилане (използвани за неутрализиране на стомашните киселини), еритромицин (антибиотик), фузидова киселина (антибиотик) (вижте раздел „Предупреждения и предпазни мерки“), перорално противозачатъчно средство, хормонозаместителна терапия, регорафениб (използван за лечение на рак) или всяко от следните лекарства, използвани за лечение на вирусни инфекции, включително ХИВ или инфекция с хепатит С, самостоятелно или в комбинация (моля, вижте „Предупреждения и предпазни мерки“): ритонавир, лопинавир, атазанавир, симепревир, омбитасвир, ларитапревир, дазабувир, велпатасвир, гразопревир, елбасвир, глекапревир, пибрентасвир.
Атеростад може да промени ефекта на тези лекарства или те биха могли да променят ефекта на Атеростад.
Ако е необходимо да приемате перорално фузидова киселина за лечение на бактериални инфекции, Вие трябва временно да спрете употребата на този лекарсвен продукт. Вашият лекар ще Ви каже кога е безопасно да продължите употребата на Атеростад. Приемът на Атеростад с фузидова киселина рядко може да доведе до мускулна слабост, болезненост или болки (рабдомиолиза). Вижте повече информация относно рабдомиолиза в точка 4.
Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
Не приемайте Атеростад, ако сте бременна или кърмите. Ако забременеете, докато приемате Атеростад, незабавно спрете да го приемате и уведомете Вашня лекар.
Жените трябва да избягват забременяване, докато приемат Атеростад, като използват подходящо средство против забременяване.
Шофиране и работа с машини
Повечето хора могат да шофират кола и да работят с машини, докато използват Атеростад- той няма да повлияе способностите им. Някои хора, обаче се чувстват замаяни по време на лечение с Атеростад. Ако се почувствате замаяни, консултирайте се с Вашия лекар, преди да се опитвате да шофирате или да използвате машини.
Атеростад съдържа лактоза.
Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари (лактоза или млечна захар), свържете се с него преди да приемете Атеростад.
3. Как да приемате Атеростад
Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Обичайни дози за възрастни
Ако вземате Атеростад поради високо ниво на холестерола
Начална доза
Вашето лечение с Атеростад трябва да се започне с дозата от 5 mg или 10 mg, дори ако преди сте приемали по-висока доза от друг статии. Изборът на Вашата начална доза ще зависи от:
Нивото на Вашия холестерол;
Вашия риск за сърдечен инфаркт или инсулт;
Дали имате фактор, който може да Ви направи по-чувствителни към възможни нежелани реакции;
Моля, обсъдете с Вашия лекар или фармацевт, коя начална доза от Атеростад ще е най-подходяща за Вас.
Вашият лекар може да реши да Ви даде най-ниската доза (5 mg), ако:
Вие сте от азиатски произход (японци, китайци, филипинци, виетнамци, корейци или индийци);
Вие сте на възраст над 70 години;
Вие имате умерено тежки бъбречни проблеми;
Вие сте с риск от мускулни болки (миопатия).
Повишаване на дозата и максимална дневна доза
Вашият лекар може да реши да повиши Вашата доза. Това се прави така, че Вие да приемате количеството Атеростад, което е подходящо за Вас. Ако сте започнали с доза от 5 mg, Вашият лекар може да реши да я удвои до 10 mg, след това до 20 mg и след това до 40 mg, ако е необходимо. Ако сте започнали с 10 mg, Вашият лекар може да реши да ги удвои до 20 mg след това до 40 mg, ако е необходимо. Ако сте започнали с 10 mg, Вашият лекар може да ги удвои до 20 mg, след това до 40 mg, ако е необходимо. Ще има отстоя ние от четири седмици между дозата приемана до момента и новата коригирана доза.
Максималната дневна доза от Атеростад е 40 mg. Тя е само за пациенти е високи нива на холестерола и висок риск от сърдечен инфаркт или инсулт, чиито нива на холестерола не се понижават достатъчно с 20 mg.
Ако вземате Атеростад за понижаване риска от сърдечен инфаркт, инсулт или други свързани здравословни проблеми
Препоръчителната доза е 20 mg дневно. Обаче Вашият лекар може да реши да използвате по-ниска доза, ако имате някой от споменатите по-горе фактори.
Деца и юноши на възраст 6-17 години
Дозовият диапазон при деца и юноши на възраст от 6 до 17 години е 5-20 mg веднъж дневно. Обичайната начална доза е 5 mg дневно и Вашият лекар може постепенно да повишава дозата Ви, за да открие точното количество Атеростад за Вас. Максималната дневна доза Атеростад е 10 или 20 mg за деца от 6 до 17 годишна възраст, в зависимост от подлежащото заболяване, което се лекува. Приемайте дозата си веднъж дневно. Атеростад 40 mg не трябва да се използва при деца.
Как да приемате Вашите таблетки
Поглъщайте всяка таблетка цяла, с течност или вода.
Приемайте Атеростад веднъж дневно. Можете да го се да приемате Вашата таблетка по едно и също време приемате по всяко време на деня. Опитайте всеки ден, за да можете да го запомните.
Редовни проверки на холестерола
Важно е да се явявате повторно при Вашия лекар за редовни проверки на холестерола, за да се уверите, че Вашият холестерол е достигнал и се задържа на правилното ниво.
Вашият лекар може да реши да повиши Вашата доза, така че да приемате количеството Атеростад, което е подходящо за Вас.
Ако сте приели повече от необходимата доза Атеростад
Свържете се с Вашия лекар или най-близката болница за съвет.
Ако постъпите в болница за лечение на друго състояние, кажете на медицинския екип, че приемате Атеростад.
Ако сте пропуснали да приемете Атеростад
Не се тревожете, просто вземете Вашата следваща доза в точното време Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.
Ако сте спрели приема на Атеростад
Говорете с Вашия лекар, ако желаете да спрете приема на Атеростад. Нивата на Вашия холестерол могат отново да се повишат, ако спрете приема на Атеростад.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Важно е да знаете какви могат да бъдат тези нежелани реакции. Те обикновено са леки и отшумяват за кратко време.
Спрете приема на Атеростад и потърсете медицинска помощ незабавно, ако имате някоя от следните алергични реакции:
Затруднено дишане със или без подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото;
Оток на лицето, устните, езика и/или гърлото, което може да причини затруднено
преглъщане;
Тежък сърбеж на кожата (с обрив).
Също така спрете приема на Атеростад и говорете с Вашия лекар незабавно, ако имате необичайни болки по мускулите, които продължават по-дълго отколкото бихте очаквали. Мускулните симптоми са по-чести при деца и младежи, отколкото при възрастните. Както при други статини, много малък брой хора са имали неприятни ефекти върху мускулите и рядко те са продължили, за да станат потенциално живото-застрашаваща мускулна увреда, известна като рабдомиолиза.
Чести възможни нежелани реакции (те могат да засегнат между 1 от 10 и 1 от 100 пациенти):
Главоболие;
Стомашна болка;
Запек;
Гадене;
Мускулна болка;
Чувство за слабост;
Замаяност;
Повишение на количеството белтък в урината — обикновено се връща до нормалното от само себе си, без да е необходимо да спирате приема на Вашите таблетки Атеростад;
Диабет. Той е по-вероятен, ако имате високи нива на захари и мазнини в кръвта си, ако сте с наднормено тегло и ако имате високо кръвно налягане. Вашият лекар ще Ви проследява, докато приемате това лекарство.
Нечести възможни нежелани реакции (те могат да засегнат между 1 от 100 и 1 от 1 000 пациенти):
Обрив, сърбеж или други кожни реакции;
Повишение на количеството белтък в урината - то обикновено се връща до нормалното от само себе си, без да е необходимо да спирате приема на Вашите таблетки Атеростад (само Атеростад 5 mg, 10 mg и 20 mg).
Редки възможни нежелани реакции (те могат да засегнат между 1 от 1 000 и 1 от 10 000 пациенти):
Тежка алергична реакция - признаците включват оток на лицето, устните, езика и/или гърлото, затруднено преглъщане и дишане, тежък сърбеж на кожата (с обрив). Ако мислите, че имате алергична реакция, спрете приема на Атеростад и незабавно потърсете медицинска помощ.
Мускулно увреждане при възрастни - като предпазна мярка спрете приема на Атеростад и говорете незабавно с Вашия лекар, ако имате някакви необичайни болки във Вашите мускули, които продължават по-дълго от очакваното:
Тежка стомашна болка (възпаление на панкреаса);
Повишение на чернодробните ензими в кръвта;
Намаляване на броя на тромбоцитите, което повишава риска от кървене или образуване на синини;
Лупус-подобен синдром (Нарушение на имунната система)
Разкъсване на мускул
Много редки възможни нежелани реакции (те могат да засегнат по-малко от 1 от 10 000 пациенти):
Жълтеница (пожълтяване на кожата и очите);
хепатит (възпаление на черния дроб);
следи от кръв във Вашата урина;
увреждане на нервите на Вашите крака и ръце (като изтръпване);
ставна болка;
загуба на памет;
Увеличение на гърдите при мъже (гинекомастия).
Нежеланите реакции с неизвестна честота могат да включват:
Диария (редки изпражнения);
синдром на Стивънс-Джонсън (сериозно състояние с обрив на кожата, устата, очите и половите органи);
кашлица;
недостиг на въздух;
оток;
нарушения на съня, включително безсъние и кошмари;
сексуални затруднения;
депресия;
Проблеми при дишане, включително продължителна кашлица и/или недостиг на въздух или треска;
Травма на сухожилие;
Мускулна слабост, която е постоянна.
Ако някоя от тези нежелани реакции стане проблемна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля, уведомете Вашия лекар или фармацевт.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:
Изпълнителна агенция по лекарствата
ул. „Дамян Груев“ № 8
1303 София
Тел.:+359 2 8903417
Уебсайт: www.bda.bg.
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Атеростад
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да се съхранява в оригиналната опаковка за защита от светлина.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Атеростад
Активното вещество е: розувастатин (rosuvastatin) като розувастатин калций.
Другите съставки (помощни вещества) са: Лудипрес® (лактоза монохидрат, повидон, кросповидон), целулоза на прах, коповидон, силициев диоксид, колоиден безводен, магнезиев стеарат, Опадрай®И 85Ф18422 [частично хидролизиран поливинилов алкохол, макрогол, титанов диоксид, талк]

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·         До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·         До офис на куриерска фирма Спиди

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

 Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:


Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

 

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.81 лв

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

6.58 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

8.03 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

14.23 лв.

 

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.26 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

11.64 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

12.84 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

20.30 лв.

 

На посочен адрес

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

2.50 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: aterostad