Всички обичат лятото, но не и жегите. Те могат да бъдат опасни и да създадат стрес за организма. С покачването на температурите през лятото, заболяванията, свързани с горещината, се увеличават, но ето как да се предпазите от дехидратация, топлинен удар и топлинно изтощение, според експертите.


ТЕЧНОСТИ И ХРАНА
Най-важното нещо, което трябва да правим, за да се предпазим от негативните ефекти на жегите, е да се хидратираме. Препоръката на Германския център за здравно образование е да се пият по 2-3 литра течности дневно. напитките с кофеин или акохол не са препоръчителни.

Няколко фактора могат да причинят дехидратация, включително диария, изпотяване от прекалено горещо време или упражнения, треска и повръщане. Въпреки че леката и умерена дехидратация може да се коригира с повишен прием на вода, тежката дехидратация изисква медицинска помощ.

Симптомите на дехидратация, според Cedars-Sinai Medical Center, включват жажда, замаяност, умора, сухота в устата, по-малко уриниране, объркване, мускулни крампи, тъмно жълта или светлокафява урина, сух език или кожа, припадък, замаяност и главоболие. Тъй като симптомите могат да се препокриват с други здравословни състояния, най-добре е да получите диагноза от лекар. Тежката дехидратация е спешна медицинска помощ, лечението трябва да се приложи незабавно. Ако не се лекува, тежката дехидратация може да доведе до бъбречна недостатъчност, увреждане на мозъка, гърчове, кома и дори смърт.

При високи температури храненето също е важно, но трябва да се яде основно лесно разградима и лека храна - например зеленчуци и плодове, салати, нискомаслени супи и млечни продукти. По-добре е да приемате малки количества храна по няколко пъти на ден, вместо да се храните три пъти обилно. Важно е и да се ядат солени ястия, защото потенето в жегата намалява натрия в тялото ни - това трябва да се балансира, тъй като е важно за правилното функциониране на организма. При недостиг на натрий в тялото човек изпитва умора и реакциите му се забавят


ТОПЛИННО ИЗТОЩЕНИЕ
Топлинното изтощение е „отговорът на тялото на прекомерна загуба на вода и сол“, според CDC, и се случва чрез прекомерно изпотяване. Това обикновено става, когато тялото е изложено на високи температури, съчетани с високи нива на влажност. Симптомите включват учестено, повърхностно дишане, треска, умора или слабост, замаяност, замъглено зрение, подуване на краката, ръцете или глезените, слаб, ускорен сърдечен ритъм, ниско кръвно налягане, гадене или повръщане и прекомерно изпотяване в комбинация със студена, лепкава кожа. За да предотвратят топлинното изтощение, хората трябва да носят слънцезащитен крем, да се охлаждат на закрито, да спортуват на закрито или рано сутрин, да бъдат хидратирани и да се обличат с подходящи дрехи и тъкани.