Случва ли ви се въпреки слънчевото, привлекателно за излизане време, вие все пак да се чувствате странно изморени? Грижата за вас самите трябва да бъде през цялата година, дори през лятото, когато ви се иска просто да се отпуснете и да не затормозявате мозъка си с грижи по здравето и красотата. Само че не бива да се игнорира фактът, че лятото действа както зареждащо, така и изтощително за организма. За да се наслаждавате на красивото време, си гарантирайте набавяне на всички необходими хранителни вещества, минерали и витамини ежедневно.


Витамините, които трябва да се приемат през лятото

Списъкът не е дълъг – най-значимите витамини за лятото са едва четири на брой:

> Витамин С

> Витамин Е

> Витамин А

> Витамин D

> Витамин С


Витамин С има пряка роля в производството на колаген, функцията на невротрансмитерите и цялостното имунно здраве. Зимата често носи студено време, а с него и настинки, но също е вярно, че екстремните топли температури през лятото могат да имат същия ефект. Всъщност лятото е вторият най-често срещан период от време за огнища на ринотрахеит и синусови инфекции в райони, където хората често се събират на обществени места. За един средностатистически възрастен най-добре действа дневна доза за добавка между 40 mg (за жени) и 90 mg (за мъже). Има хора, които може да се нуждаят от повече витамин С: бременни, кърмещи или възстановяващи се от операции, както и пушачите – за тях се препоръчва прием от допълнителни 35 mg витамин С на ден, тъй като тютюнопушенето още по-скоростно отнема от тялото това важно хранително вещество.


Витамин Е
Витамин Е предпазва кожата ви от вредното въздействие на слънцето. Това може да намали вероятността от увреждане, достатъчно тежко, за да причини рак. Също може да ви помогне да се възстановите по-бързо от леко слънчево изгаряне с по-малко симптоми. Що се отнася до това колко трябва да приемате, максималната дневна доза е около 1000 mg на ден за възрастни. Що се отнася до деца, консултирайте се с вашия лекар или фармацевт, преди да дадете каквато и да е доза витамин Е на малките.


Витамин А
Подобно на витамин Е, витамин А е мастноразтворимо съединение и още един от най-важните витамини за лятното здраве. Приемът на витамин А през лятото може да предотврати увреждане на зрението от слънцето, но също така може да ви помогне да виждате по-ясно нощем. Възрастните хора трябва да се стремят към препоръчителен дневен прием от около 700 до 900 микрограма. Ако кърмите или сте бременна, лекарите препоръчват вместо това да увеличите този прием до около 1200-1500 микрограма.


Витамин D
Освен че прави костите ви по-здрави, витамин D е един от най-важните витамини за лятото, тъй като също така повишава имунната ви система, увеличава способността ви да абсорбирате фосфор и калций, и улеснява тялото ви да развие добра издръжливост. Независимо дали прекарвате повече време на плажа, или се отправяте към някои екстремни спортове, витамин D ще ви помогне да останете във форма. Препоръчителният дневен прием на витамин D за възрастни е някъде между 600 и 800 IUs на ден. Бременни, кърмещи и немощни лица често трябва да се стремят към по-високия край на този спектър. Здравите хора, живеещи в слънчев климат, може да се нуждаят от по-малко. Тъй като калцият и витамин D взаимно си влияят, най-добре е да ги приемате заедно едновременно.


Информация от: https://novasvetlina.com/blog/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE/2021/07/19/