Слънчевата радиация оказва разрушително въздействие върху кожата - от петнист кожен обрив (слънчево изгаряне) до ускорено стареене на кожата и рак на кожата. Излагането на слънце е основната причина за рак на кожата и най-сериозното последствие от радиацията. Въпреки това трябва да се имат предвид и рисковете от топлинен и слънчев удар, фоточувствителност и слънчеви алергии. Поради всички тези причини е препоръчително да предпазвате кожата си от слънцето с продукт за защита от слънцето, който филтрира UVA и UVB лъчите, причиняващи рак на кожата и преждевременно стареене на кожата. 


Защита от слънцето за деца
Тъй като кожата им е по-деликатна, а излагането на слънце е по-често, е наложително да предпазвате децата от слънцето с подходящо облекло, слънчеви очила и крем с висока степен на защита от слънцето. Никога не е твърде рано да ги научите на правилата за излагане на слънце и на добрите навици при престой на слънце: едно слънчево изгаряне в детството може да стане причина за рак на кожата години по-късно в зряла възраст.


Успокояване на кожата ви след излагане на слънце
Изложената на слънце кожа е чувствителна и дори изтощена. Как да се грижим за кожата си след излагане на слънце. Има няколко основни стъпки, които трябва да предприемете с две цели: да се предпазите по време на излагане на слънце и да се хидратирате след това.


Защита на вашата кожа от слънцето дори през зимата
Слънцето грее през цялата година, дори и през зимата. Докато UVB лъчите намаляват по това време на годината и стават по-малко опасни, това не важи за UVA лъчите, които са отговорни за стареенето на кожата и някои меланоми. Ето защо е важно да продължите да защитавате кожата си от слънчевите лъчи и вредното им въздействие, като избягвате прекомерното излагане на слънце.


КОЖАТА И СЛЪНЦЕТО: ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

За ефективна защита от рисковете, свързани със слънцето, трябва да използвате добра защита от слънцето за лицето и тялото:

Осигурява минимален SPF (слънцезащитен фактор) от 6 

Осигурява a минимална UVA защита, равна на 1/3 от SPF, посочен на етикета

Покрива най-дългите UVA лъчи: минимална критична дължина на вълната от 370 nm.

След това можете да изберете продукт за защита от слънцето в зависимост от фототипната група, типа кожа и вашите предпочитания.

Термална изворна вода за подпомагане на слънчевите изгаряния 


Информация от: https://www.eau-thermale-avene.bg/