Меню
Количка

ДЕПАКИН сироп 150 мл

ДЕПАКИН СИРОП 150МЛ -
ДЕПАКИН сироп 150 мл
  • Наличност: В наличност
  • Производител: SANOFI AVENTIS
  • Арт.номер: 785
  • Тегло: 0.20кг
7.58 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

ДЕПАКИН сироп 150 мл. SANOFI-AVENTIS

Преди да започнете да приемате това лекарство, прочетете внимателно тази листовка.
Запазете листовката. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате допълнителни въпроси, моля задайте ги на своя лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано лично на Вас и не трябва да го предоставяте на други лица. То може да им навреди, дори техните симптоми да са същите като Вашите.

В тази листовка:

1.    Какво представлява Депакин сироп и за какво се използва
2.    Преди да приемете Депакин сироп
3.    Как да приемате Депакин сироп
4.    Възможни нежелани лекарствени реакции
5.    Съхранение на Депакин сироп
6.    Допълнителна информация

1. Какво представлява  Депакин сироп и за какво се използва?

Активното вещество в Депакин сироп е натриев валпроат. Депакин сироп принадлежи към група лекарства за лечение на епилепсия.

При възрастни: Епилепсия

• Първично генерализирани епилепсии и припадъци

• Типове пристъпи: абсанси ( petit mal), генерализирани тонично-клонични (grand mal),тонични и атонични припадъци, миоклонични пристъпи, инфантилни спазми.

• Генерализирани епилепсии и епилептични синдроми: абсансна епилепсия, ювенилнамиоклонична епилепсия ( синдром на епилепсия с генерализирани тонично-клонични припадъци при събуждане, фотосензитивни епилепсии.

•Синдром на Lennox-Gastaut

• Синдром на West

•Фокални( парциални) епилепсии и пристъпи с или без вторична генерализация.
 
При деца:

Като самостоятелна терапия или в комбинация с друг антиепилептичен лекарствен продукт:

Лечение на генерализирана епилепсия: клонични, тонични, тонично-клонични припадъци, абсанси, миоклонични пристъпи, атонични припадъци; синдром на Lennox-Gastaut

Лечение на парциална епилепсия: парциални пристъпи с или без вторични генерализирани
припадъци.

При деца:

Превенция на фебрилни гърчове при треска, когато превенцията се смята за наложителна или при наличие на рискови фактори за възобновяване на симптомите.

Афективни психози

Лечение и профилактика на манийни епизоди при биполярни разстройства.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ Депакин сироп

Не приемайте Депакин сироп
•    Ако имате доказана алергия към натриев валпроат (активната съставка на Депакин
сироп ) или към която и да е от съставките на Депакин сироп
•    Ако имате активен хепатит или активно заболяване на черния дроб
•    Ако се знае, че Вие (или някой от близките Ви роднини) имате данни за прекаран в
миналото тежък хепатит, особено такъв, предизвикан от лекарства
•    Ако страдате от чернодробна порфирия (много рядко метаболитно заболяване)
Ако мислите, че имате някой от тези проблеми, или ако имате каквито и да било съмнение, посъветвайте се със своя лекар преди да приемете Депакин сироп

Обърнете специално внимание на Депакин сироп

• Ако Вие или детето Ви развиете внезапно заболяване, особено ако това стане в рамките на първите 6 месеца от лечението и особено ако включва многократно повръщане, крайна отпадналост, коремни болки, сънливост, слабост, загуба на апетит, болки в стомаха, гадене, жълтеница (пожълтяване на кожата или бялото на очите), отоци на краката или влошаване на епилепсията     т или общо усещане за влошено здраве, ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СЪОБЩИТЕ НА СВОЯ ЛЕКАР.

При много малък брой пациенти, Депакин сироп може да увреди черния дроб (и рядко панкреаса).

•    Ако Депакин сироп се приема от дете под З години, което същевременно приема и други противоепилептични лекарства, или има друго неврологично или метаболитно заболяване и тежка форма на епилепсия,
•    Особено ако детето е под 3 години Депакин сироп не трябва да се приема заедно с ацетилсалицилова киселина (аспирин),
•    Ако имате системен лупус еритематозус (рядък вид заболяване),
•    Ако страдате от някакви метаболитни нарушения, особено наследствен ензимен дефицит като нарушение на урейния цикъл, поради опасност от повишение нивото на амоняка в кръвта,
•    Ако имате нарушена бъбречна функция. Вашият лекар може да поиска да следи нивото на валпроата или да коригира дозата,
•    Ако наддадете на тегло поради повишен апетит.
•    Малък брой лица лекувани с противоепилептични средства са решавали да си навредят или да се самоубият. Ако в който и да е момент имате подобни мисли, незабавно се свържете със своя лекар.

Бременност

Информация за жени, които биха могли да забременеят
Непланираната бременност не е желателна при жени получаващи Депакин сироп. Трябва да използвате ефективен противозачатъчен метод и да се посъветвате със своя лекар преди да планирате бременност. Депакин сироп не влияе върху ефективността на пероралните противозачатъчни таблети. Важно е да обсъдите бременността и епилепсията със своя лекар и, ако имате такъв, със своя специалист по епилепсия. Това се прави с цел да се гарантира, че Вие и Вашият лекар сте съгласни да вземате Депакин сироп, ако забременеете. Бебетата родени от майки, приемащи Депакин сироп са по-склонни да имат проблеми. При подходящо планиране, вероятността от такива явления може да се намали.

Депакин сироп може да повиши риска от развитие на вроден дефект на развиващото се бебе, като спина бифида (състояние, при което костите на гръбначния стълб не са развити правилно). Вътреутробните нарушения на плода обаче, обикновено могат да се открият през първата част от бременността чрез обикновени контролни изследвания.
 
Децата родени от майки приемащи Депакин сироп по време на бременността, могат да са с нарушено развитие или аутистични разстройства.
Незабавно говорете с лекаря си ако сте бременна или допускате, че може би сте бременна и приемате или са Ви дали Депакин сироп. Вашият лекар може да адаптира лечението Ви и/или да предпише допълнително приемане на фолиева киселина с храната. Не трябва да спирате приема на Депакин сироп,освен ако лекарят Ви не нареди, тъй като са налице сериозни опасности за Вае и развиващото се бебе поради нелекувана епилепсия. При жени приемали Депакин сироп по време на бременността могат да се явят проблеми с кръвосъсирването на новороденото дете.

Информация за жени, които планират да забременеят (вж. информацията за жени, които биха могли да забременеят)

Непланираната бременност не е желателна при жени получаващи противоепилептични лекарства. Консултирайте се със своя лекар преди да планирате бременност за да получите подходяща консултация и да позволите на своя лекар да адаптира лечението Ви и/или дозировката и адекватно да следи бременността Ви. Веднага щом разберете, че сте бременна, съобщете на своя лекар.

Информация за жени, които са забременели докато приемат Депакин сироп (вж. информацията за жени, които биха могли да забременеят)

Ако забременеете докато приемате Депакин табл., незабавно се свържете със своя лекар.

Кърмене

Тъй като само съвсем малко количество от Депакин сироп преминава в кърмата, в общия случай не представлява опасност за детето и обикновено не се налага отбиване. Трябва обаче, да обсъдите със своя лекар дали можете да кърмите бебето си.

Шофиране и работа с машини

Депакин сироп може да предизвика сънливост или замаяност при някои хора, особено в началото на лечението или в комбинация с други противоепилептични лекарства или бензодиазепини. Проверете
как реагирате на Депакин сироп преди да шофирате, работите с машини, или извършвате друга дейност, при която може да възникне опасност ако сте сънливи или замаяни.

Прием на други лекарства

Моля, уведомете своя лекар или фармацевт ако приемате или наскоро сте приемали някакви други лекарства, дори такива отпускани без рецепта.

Някои лекарства могат да повлияят върху ефектите от Депакин сироп или обратното.

Такива са:

•    Невролептични средства (използват се за лечение на психични разстройства),
•    Лекарства за лекуване на депресия,
•    Бензодиазепини, използвани като сънотворни или за лечение на напрегнатост,
•    Други лекарства използвани за лечение на епилепсия, в това число фенобарбитал, фенитоин, примидон, ламотригин, карбамазепин, топирамат
•    Зидовудин (използва се за лечение на HIV инфекции и СПИН),
•    Mефлохин (използва се за лечение и профилактика на малария),
•    Салицилати (аспирин); вж. също Деца под З години.«Преди да приемете Депакин 200 мг табл.»),
•    Антикоагуланти (използват се за профилактика на образуването на съсиреци),
•    Циметидин (използва се за лечение на стомашна язва),
•    Еритромицин, рифампицин, карбапенеми като имипенем,панипенем и меропенем (антибиотици).

Тези лекарства както и някои други могат да бъдат повлияни от Депакин сироп или те да повлияят върху действието му. Може да се наложи да получавате различно количество от Вашето лекарство или да приемате други лекарства. Ще получите съвет от своя лекар или фармацевт.
Вашият лекар или фармацевт могат да Ви дадат повече информация относно лекарствата, с които да внимавате или които да избягвате, докато приемате Депакин сироп

3. Как да приемате Депакин сироп

Погрижете се редовно да посещавате контролните си прегледи. Те са много важни, защото може да се наложи промяна в дозировката Ви.

•    Винаги приемайте Депакин сироп Точно, както Ви е инструктирал лекарят Ви. Ако не сте сигурни, попитайте своя лекар или фармацевт.

Депакин сироп се приема перорално Приемайте Депакин сироп , докато Вашият лекар продължава да Ви го предписва.

Шишето със сиропа се предоставя със спринцовка за перорално приложение (бяло бутало), която се вкарва в чашката на адаптора или мерителна лъжичка. Приемайте сиропа само като използвате поставената в опаковката спринцовка или мерителна лъжичка.

За да отворите шишето, натиснете надолу и завъртете предпазната капачка. След всяка употреба шишето трябва отново да се затваря.
Честота и време на приемане на лекарството Спазвайте предписанието на Вашия лекар.

За предпочитане е дневната доза да се приема по време на хранене, обикновено:
•    в 2 приема при деца под 1 година,
•    в 3 приема при деца над 1 година.

Ако приемете повече Депакин сироп, отколкото би трябвало, трябва да се предприемат следните мерки в болнични условия: стомашна промивка, поддържане на ефективна диуреза и контрол на сърдечната и дихателната функция. Ако се налага, при много тежки случаи се провежда диализа.
Предозирането на Депакин сироп може да бъде опасно. Незабавно се свържете със своя лекар или най-близкото звено за спешна помощ.

Ако забравите да приемете Депакин сироп

Не приемайте двойна доза с цел да наваксате пропуснатите дози. Просто продължете да приемате своето лекарство според указанията на Вашия лекар. Ако сте пропуснали да приемете няколко дози, незабавно се свържете със своя лекар. Ефекти при спиране на лечението с Депакин сироп
Не спирайте да приемате Депакин сироп и не променяйте дозата без консултация с Вашия лекар. Ако спрете да приемате таблетките без указания от Вашия лекар, заболяването Ви може да се влоши.

4. Възможни нежелани лекарствени реакции

Както всички лекарства Депакин сироп може да прояви нежелани ефекти при малък брой лица. Те рядко са тежки и най-често не са. Обикновено са обратими. Ако получите някои от нежеланите реакции, може да се наложи да получите медицинска помощ.

•    гадене или стомашни болки, диария особено при започване на лечението,
•    треперене (тремор), сънливост, нестабилност при ходене
•    кожни реакции като обриви,
•    преходно опадване на коса,
•    промени в менструалния цикъл,
•    проблеми със слуха,
•    алергични реакции,
•    отоци на стъпалата и краката (едем),
•    наддаване на тегло,
•    бъбречни проблеми, изпускане по малка нужда или чести позиви за уриниране

Незабавно съобщете на своя лекар ако забележите някоя от следните тежки нежелани реакции.

Може да се наложи да получите спешна медицинска помощ:
•    Промяна в степента на съзнанието, необичайно поведение свързано или не с по-чести или по-тежки припадъци, загуба на интерес към околния свят, особено ако се приема съвместно с фенобарбитал и топирамат или ако дозата на Депакин сироп внезапно бъде повишена.
•    Многократно повръщане, крайна отпадналост, коремни болки, сънливост, слабост, загуба на апетит, силна болка в горната част на корема, гадене, жълтеница (пожълтяване на кожата или бялото на очите), оток на краката или влошаване на епилепсията или общо усещане за нарушено здраве.
•    Проблеми с кръвосъсирването
•    Спонтанно кръвонасядане или кървене
•    Мехури с отлепване на кожата
•    Тежко намаляване на белите кръвни клетки или недостатъчност на костния мозък, която понякога се проявява с висока температура и затруднено дишане
•    Обърканост, която може да се дължи на понижено ниво на натрий в кръвта.
•    Предизвикани от алергия подутини с болезнени сърбящи уплътнения (най-често около очите, устните, гърлото и понякога по дланите и ходилата)
•    Синдром с лекарствен обрив, висока температура, увеличени лимфни възли и вероятни нарушения в други органи Депакин сироп може да предизвика също намален брой тромбоцити или червени
кръвни клетки.

Ако забележите някакви нежелани реакции, които не са упоменати в настоящата листовка, моля уведомете своя лекар или фармацевт.

5. Съхранение на Депакин сироп

Не приемайте това лекарство след изтичане на датата указана върху опаковката.
Депакин сироп може да се повреди, ако не се съхранява правилно (при температура под 25°)
Да се съхранява до 1 месец след първото отваряне на бутилката.
Да се съхранява на места, недостъпни за деца.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Фармацевтична форма и съдържание

Какво съдържа Депакин сироп

Депакин сироп   съдържа: Натриев валпроат 57, 64мг/мл - 100 мл

Помощни вещества: метилпарахидроксибен зоат.пропилпарахидроксибензоат, захароза, сорбитол, глицерол,аромат на череши, хлороводородна киселина, концентрирана или натриев хидроксид рН = 7,3- 7,7, пречистена вода.

Производител: Франция

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·         До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·         До офис на куриерска фирма Спиди

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

 Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:


Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

 

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.81 лв

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

6.58 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

8.03 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

14.23 лв.

 

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.26 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

11.64 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

12.84 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

20.30 лв.

 

На посочен адрес

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

2.50 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: depakin