Меню
Количка

ЕФИРА дъвчащи таблетки 4 мг х 28 бр

Ефира 4 мг х 28 таблeтки - Лекарства с рецепта
ЕФИРА дъвчащи таблетки 4 мг х 28 бр
 • Наличност: В наличност
 • Производител: TEVA PHARMACEUTICAL
 • Арт.номер: 30396
 • Тегло: 0.20кг
6.98 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Ефира 4 mg таблетки за дъвчене се използват за лечение на пациенти, при които контролът на астмата не е адекватен и се нуждаят от допълнителна терапия. Ефира 4 mg таблетки за дъвчене помага за предотвратяване появата на симптоми на астма при физически усилия.
Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

ЕФИРА дъвчащи таблетки 4 мг х 28 бр от Аптеки Феникс

1. Какво представлява Ефира 4 mg таблетки за дъвчене и за какво се използва

 • Монтелукаст е антагонист на левкотриеновите рецептори, който блокира вещества наречени левкотриени. Те предизвикват стесняване и оток на въздушните пътища в белите дробове. Като блокира левкотриените, монтелукаст подобрява симптомите на астма и помага за по-добрия контрол на заболяването.
 • Вашият лекар е предписал Ефира 4 mg таблетки за дъвчене, за да лекува астмата на Вашето дете, за да се предотврати появата на симптоми на астма през деня и нощта.
 • Ефира 4 mg таблетки за дъвчене се използват за лечение на пациенти на възраст от 2 до 5 години, при които контролът на астмата не е адекватен и се нуждаят от допълнителна терапия.
 • Ефира 4 mg таблетки за дъвчене освен това може да се използва като алтернативно лечение на инхалаторните кортикостероиди за деца на възраст от 2 до 5 години, които наскоро не са получавали перорални кортикостероиди за лечение на астмата и са показали, че не са в състояние да използват инхалаторни кортикостероиди.
 • Ефира 4 mg таблетки за дъвчене помага за предотвратяване появата на симптоми на астма при физически усилия при пациенти на и над 2-годишна възраст.
 • Вашият лекар ще определи как да използвате Ефира 4 mg таблетки за дъвчене в зависимост от симптомите и тежестта на астмата на Вашето дете.

Какво представлява астмата?

Астмата е продължително заболяване.
Астмата включва:

- затруднено дишане, поради стесняване на дихателните пътища. Стесняването на дихателните пътища се влошава и подобрява в зависимост от различни условия;
- чувствителност на дихателните пътища към много фактори като цигарен дим, полени, студен въздух или физически упражнения;
- подуване (възпаление) по хода на дихателните пътища.
Симптомите на астма включват: кашлица, хрипове и стягане в гърдите.2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Ефира 4 mg таблетки за дъвчене

Говорете с Вашия лекар или фармацевт за каквито и да е медицински проблеми или алергии, които Вашето дете има или е имало.

Не давайте Ефира 4 mg таблетки за дъвчене:

- ако Вашето дете е алергично към активното вещество или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да дадете Ефира 4 mg таблетки за дъвчене на Вашето дете.

- Ако астмата или дишането на Вашето дете се влошат, информирайте незабавно Вашия лекар.
- Пероралните таблетки за дъвчене Ефира 4 mg НЕ са предназначени за лечение на внезапен пристъп на задух. Те няма да помогнат на детето Ви в тази ситуация и никога не трябва да се използват с такава цел. Ако се появи астматичен пристъп, трябва стриктно да спазвате дадените Ви от Вашия лекар указания. От особена важност е винаги да имате на разположение лекарствата, необходими за овладяване на такива пристъпи. Винаги носете с Вас инхалаторното животоспасяващо лекарство за астма на Вашето дете.
- Ако Вашето дете се нуждае от инхалаторен b-агонист по-често от обичайното, Вие трябва да се консултирате с неговия лекар колкото е възможно по-скоро.
Важно е Вашето дете да приема всички предписани от лекаря лекарства за астма по предназначение. Ефира 4 mg таблетки за дъвчене не замества стероидните лекарства (независимо дали инхалаторни или перорални), които Вашето дете може би вече използва.
- Ако Вашето дете има фенилкетонурия, трябва да отбележите, че Ефира 4 mg таблетки за дъвчене съдържа аспартам, който е източник на фенилаланин. Фенилаланин в таблетките може да бъде опасен за хора с фенилкетонурия.
- Ако Вашето дете приема противоастматични лекарства, бъдете информиран, че ако той/тя развият комбинация от симптоми като грипоподобно състояние, изтръпване на крайниците или скованост на ръцете или краката, влошаване на белодробни симптоми и/или обрив, трябва да се консултирате с Вашия лекар.
Употреба при бебета и малки деца: Ефира 4 mg таблетки за дъвчене не се препоръчва за употреба при деца под двегодишна възраст.

Други лекарства и Ефира 4 mg таблетки за дъвчене

Ефира 4 mg таблетки за дъвчене може да се използва заедно с други лекарства, които Вашето дете може би приема за астма. Въпреки това, някои лекарства може да взаимодействат с Ефира 4 mg таблетки за дъвчене или Ефира 4 mg таблетки за дъвчене може да промени начина по който те действат на Вашето дете.

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако Вашето дете приема, наскоро е приемало или е възможно да приема други лекарства, включително и такива отпускани без рецепта. Това е от особено значение, ако тези други лекарства са:

 • фенобарбитал (използван за лечение на епилепсия);
 • фенитоин (използван за лечение на епилепсия);
 • рифампицин (използван за лечение на туберкулоза и някои други инфекции).

Ефира 4 mg таблетки за дъвчене с храни и напитки

Ако Ефира 4 mg таблетки за дъвчене се приемат заедно с храна, те трябва да се приемат вечер, един час преди или два часа след храна.

Бременност, кърмене и фертилитет

Тази подточка не е приложима за Ефира 4 mg таблетки за дъвчене, тъй като лекарственият продукт се прилага при деца от 2 до 5-годишна възраст, но информацията по-долу важи за активното вещество монтелукаст.

Бременност

Бременните жени и тези, които възнамеряват да забременеят или мислят, че са бременни трябва да се консултират с лекар преди да приемат Ефира 4 mg таблетки за дъвчене.

Кърмене

Не е известно дали Ефира 4 mg таблетки за дъвчене се намира в кърмата. Лекарят трябва да консултира кърмещите жени и такива, възнамеряващи да кърмят преди прием на Ефира 4 mg таблетки за дъвчене.

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Шофиране и работа с машини

Тази подточка не е приложима за Ефира 4 mg таблетки за дъвчене, тъй като лекарственият продукт се прилага при деца от 2 до 5-годишна възраст, но информацията по-долу важи за активното вещество монтелукаст.

При възрастни не се очаква Ефира 4 mg таблетки за дъвчене да промени тяхната способност за шофиране или работа с машини. Все пак индивидуалния отговор към лекарството може да варира. Някои нежелани ефекта (като замаяност и сънливост), които са съобщени много рядко за монтелукаст може да променят способността на някои пациенти да шофират или да работят с машини.

Ефира 4 mg таблетки за дъвчене съдържа аспартам

Ефира 4 mg таблетки за дъвчене съдържа аспартам, източник на фенилаланин. Може да бъде опасен за хора с фенилкетонурия.
3. Как да приемате Ефира 4 mg таблетки за дъвчене

 • Винаги правете така, че Вашето дете да приема Ефира таблетки за дъвчене точно както е казал Вашия лекар, дори когато детето няма симптоми или получава астматичен пристъп. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
 • Препоръчителната доза за деца на възраст между 2 и 5 години е една таблетка Ефира 4 mg таблетка за дъвчене дневно, вечер, приета през устата.
 • Ако приемът на Ефира таблетки за дъвчене се свързва с храна, таблетките трябва да се приемат 1 час преди или два часа след хранене.
 • Безопасността и ефикасността на Ефира таблетки за дъвчене при деца под 2-годишна възраст не е установена.
 • За деца на възраст от 2 до 5 години, които имат проблем с приема на таблетки за дъвчене е налична форма от 4 mg гранули.
 • За деца на възраст от 6 до 14 години е налична Ефира S mg таблетки за дъвчене.
 • За пациенти на възраст на и над 15 години е налична Ефира 10 mg филмирани таблетки.

Ефира таблетки за дъвчене не трябва да се използва едновременно с други продукти, съдържащи същата активна съставка монтелукаст.

Ако Вашето дете е приело по-голяма доза Ефира 4 mg таблетки за дъвчене от необходимата

Ако Вашето дете (или някой друг) погълне много таблетки едновременно, незабавно се обърнете към най-близката болница или център за спешна помощ, или се обадете на лекар за съвет. Възможно е предозирането да причини коремна болка, сънливост, жажда, главоболие, повръщане и хиперактивност (неконтролируеми движения).

Моля, вземете тази листовка, всички останали таблетки и опаковката със себе си в болницата или при лекаря, за да знаят какви таблетки са погълнати.

Ако сте пропуснали да дадете Ефира 4 mg таблетки за дъвчене

Ако Вашето дете пропусне доза, просто продължете със следващата както обичайно. Не давайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако Вашето дете спре приема на Ефира 4 mg таблетки за дъвчене

Важно е да продължи да приема Ефира 4 mg таблетки за дъвчене независимо от наличието или отсъствието на симптоми за толкова дълго време, колкото е предписал лекарят на детето Ви, за да помогне да се поддържа контрол на астмата на Вашето дете. Ефира 4 mg таблетки за дъвчене може да лекува астма само при продължителна употреба.

Ако имате някакви допълнителни въпроси свързани с употребата на това лекарство, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство за дъвчене може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Ако Вашето дете получи следните нежелани лекарствени реакции, трябва да се свържете е Вашия лекар или да отидете до болница:

В клинични проучвания с монтелукаст най-често съобщаваните нежелани лекарствени реакции (може да засегнат до 1 на 10 души), за които се приема, че са свързани с монтелукаст са били:

 • коремна болка;
 • жажда;
 • главоболие.

Те обикновено са били леки и с по-голяма честота при пациенти на лечение с монтелукаст отколкото при пациенти на лечение с плацебо (таблетки, които не съдържат лекарство).

Допълнително след пускане на лекарството на пазара са докладвани следните нежелани реакции:

Много чести (може да засегнат повече от 1 на 10 души):

 • инфекции на горните дихателни пътища.

Чести (може да засегнат до 1 на 10 души):

 • диария, гадене, повръщане;
 • треска;
 • обрив;
 • увеличени чернодробните ензими.

Нечести (може да засегнат до 1 на 100 души):

 • алергични реакции включващи обрив, оток на лицето, устните, езика и/или гърлото, които може да причинят затруднено дишане или преглъщане;
 • промени в поведението и свързани с това промени в настроението: необичайни сънища, включващи кошмари, проблеми със съня, ходене насън, раздразнителност, тревожност, безпокойство, възбуда, включително агресивно поведение или враждебност, депресия;
 • замаяност, сънливост, изтръпване и мравучкане/схващане, припадъци;
 • кървене от носа;
 • сухота в устата, нарушено храносмилане;
 • кръвонасядания, сърбеж, уртикария;
 • ставна или мускулна болка, мускулни спазми;
 • слабост/умора, общо неразположение, подуване.

Редки (може да засегнат до 1 на 1000 души):

 • повишена склонност към кървене;
 • поведенчески и свързани с това промени в настроението, тремор;
 • палпитации;
 • подуване под кожата.

Много редки (може да засегнат до 1 на 10 000 души):

 • халюцинации, дезориентация, мисли и опити за самоубийство;
 • хепатит (възпаление на черния дроб);
 • напрегнати червени бучки под кожата, най-често по подбедриците (еритема нодозум), тежки кожни реакции (еритема мултиформе), които може да се появят без предупреждение;
 • еозинофилна инфилтрация на черния дроб.

При пациенти с астма на лечение с монтелукаст са докладвани много редки случаи на комбинация от грипоподобни симптоми, изтръпване и мравучкане на ръцете и краката, влошаване на белодробните симптоми и/или обрив (синдром на Churg-Straus). Ако получите един или повече от тези симптоми, Вие трябва да се обадите на Вашия лекар веднага.5. Как да съхранявате Ефира 4 mg таблетки за дъвчене

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Да се съхранява под 25°С. Съхранявайте блистера в картонената опаковка, за да се предпази от светлина.
Не използвайте това лекарство след срока на годност отбелязан върху блистера и картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Не използвайте това лекарство, ако забележите видими признаци на влошаване.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Ефира 4 mg таблетки за дъвчене

Активното вещество е монтелукаст натрий, еквивалентен на 4 mg монтелукаст.
Другите съставки са: манитол (Б421), натриев лаурилсулфат, хидроксипропил целулоза, железен оксид, червен (Е172), аромат на череша PHS-143671: малтодекстрин (царевичен) и модифицирано нишесте Е1450 (восъчна царевица), аспартам (Е951), натриев нишестен гликолат (царевичен) тип А, магнезиев стеарат.


Как изглежда Ефира 4 mg таблетки за дъвчене и какво съдържа опаковката

Ефира 4 mg таблетки за дъвчене са пъстро розови, с триъгълна форма, с вдлъбнато релефно означение “93” от едната страна на таблетката и “7424” от другата.
Ефира 4 mg таблетки за дъвчене се предлага в опаковки от 7, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 98 и 100 таблетки и календарни опаковки от 7, 14, 28, 56 и 98 таблетки.
Алуминий-алуминиеви блистерни опаковки.
Не всички видове опаковки може да бъдат пуснати в продажба.Производители:

Teva Pharmachemie B.V.

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·      До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·      До офис на куриерска фирма Спиди

·      Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·      До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·        До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·       До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·       Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:

Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.99 лв

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

7.26 лв.

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

9.48 лв.

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

16,66 лв.

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

На посочен адрес

 

 

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.54 лв.

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

12.48 лв.

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

14.32 лв.

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

22.85 лв.

На посочен адрес

 

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

3.00 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 


Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.

Защо да закупите ЕФИРА дъвчащи таблетки 4 мг х 28 бр от aptekifenix.bg

     > Конкурентна цена
     > Бърза и качествена доставка
     > Постоянни наличности
     > Възможност за консултация за избран от Вас продукт
Етикети: efira