Меню
Количка

ФИНАКОН табл 5 мг х 30 бр

ФИНАКОН 5МГ Х 30 ТАБЛЕТКИ -
ФИНАКОН табл 5 мг х 30 бр
  • Наличност: В наличност
  • Производител: PHARMACONS
  • Арт.номер: 53009
  • Тегло: 0.20кг
31.04 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

1. Какво представлява Финакон и за какво се използва
Финастерид принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на 5α-редуктазата.
Те действат, като намаляват размера на простатната жлеза при мъжете.
Финастерид смалява простатата при мъже, когато тя е уголемена. Финакон се използва за лечение и контрол на доброкачествено (нераково) уголемяване на простатата (доброкачествена хиперплазия на простатата-ДХП). Простатната жлеза се намира под пикочния мехур (но съществува само при мъже). Тя произвежда секрета, който е съставна част на семенната течност (спермата). Уголемената простатната жлеза може да доведе до състояние, наречено "доброкачествена простатна хиперплазия" (ДПХ). Финастерид причинява смаляване на увеличената простата, подобрява уринарния поток и симптомите, причинени от ДХП и намалява риска от развитие на внезапна неспособност за уриниране (известна като остра ретенция на урината) и необходимостта от хирургична намеса.
Какво е ДПХ?
Ако имате ДХП, това означава, че Вашата простата е уголемена. Тя може да притисне канала, през който преминава урината, по пътя си вън от тялото Ви.
Това може да доведе до проблеми като:
Усещане, че имате нужда да уринирате по-често, особено през нощта;
Усещане, че трябва да уринирате веднага;
Затруднено уриниране;
Когато уринирате, потокът на урината е слаб;
Когато уринирате, потокът на урината прекъсва;
Усещане, че не можете да изпразните докрай пикочния си мехур.
При някои мъже, ДПХ може да доведе до по-сериозни проблеми, като например:
Инфекции на пикочните пътища;
Внезапна неспособност за уриниране;
Необходимост от хирургична намеса.
2. Какво трябва да знаете преди да приемете Финакон
Не приемайте Финакон:
Ако сте алергични (свръхчувствителни) към финастерид или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
Ако сте жена (тъй като това лекарство е предназначено за мъже);
Ако сте дете.
Не приемайте Финастерид ако някое от горните се отнася за Вас. Ако не сте сигурни, говорете с Вашия лекар или фармацевт.
Предупреждения и предпазни мерки
Ако имате голямо количество остатъчна урина във Вашия пикочен мехур след уриниране и/или сериозно намален уринарен поток. Ако случаят е такъв, трябва да бъдете изследвани за стесняване на уринарния тракт;
Ако имате увредена чернодробна функция. Нивото на финастерид във Вашата кръв може да се увеличи;
Ако Вашата сексуалната партньорка е бременна или е възможно да забременее, трябва да избягвате да влиза в контакт с Вашата семенна течност, която може да съдържа малко количество от лекарството;
Ако Ви правят кръвен тест за изследване на простатен-специфичен антиген (PSA - използван за откриване на рак на простатата). Уведомете Вашия лекар, че приемате финастерид. Финастерид може да повлияе кръвните нива на PSA, веществото, което се изследва.
Уведомете Вашия лекар, ако някое от горните се отнася за Вас в момента или в миналото.
Незабавно съобщете на Вашия лекар за всякакъв вид промяна в тъканите на гърдите, като например бучка, болка, нарастване на гърдите или отделяне на секрет от зърната, тъй като това могат да бъдат признаци на сериозно заболяване като рак на гърдата.
Деца и юноши
Финастерид не трябва да се приема от деца.
Други лекарства и Финакон
Финастерид обикновено не взаимодейства с други лекарства. Не са идентифицирани клинично значими лекарствени взаимодействия. Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Финакон с храна, напитки и алкохол
Финакон може да се приема със или без храна.
Бременност, кърмене и фертилитет
Финакон е предназначен единствено за мъже.
Финастерид не бива да се приема от жени. Жени, които са бременни или биха могли да забременеят, не трябва да боравят с Финакон 5 mg филмирани таблетки, особено ако са счупени или натрошени. Ако Финастерид се абсорбира през кожата или се приеме през устата от бременна жена с плод от мъжки пол, детето може да се роди с аномалии на половите органи. Ако жена, която е бременна влезе в контакт с натрошени или счупени таблетки финастерид, говорете с Вашия лекар.
Когато интимната партньорка на пациента е бременна или е възможно да забременее, на пациента се препоръчва да намали до минимум контакта й с неговата семенна течност (напр. чрез използване на презервативи) или да прекрати лечението с Финастерид.
Попитайте Вашия фармацевт или лекар за съвет, преди да приемете някакво лекарство.
Шофиране и работа с машини
Няма данни, които да предполагат, че финастерид повлиява способността за шофиране и работа с машини.
Финакон съдържа лактоза монохидрат
Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него преди да вземете това лекарство.
3. Как да приемате Финакон
Винаги приемайте Финакон точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Обичайната доза е една таблетка дневно (равна на 5 mg финастерид).
Филмираните таблетки може да се приемат на гладно или с храна. Лекарството трябва да се приема през устата, да се погълне цяло и не трябва да се разделя или разтрошава. Вашия лекар може да предпише финастерид заедно с друго лекарство (наречено доксазозин) за да Ви помогне да контролирате ДХП.
Въпреки, че подобрение в състоянието може да се наблюдава скоро, след започване на лечението, се препоръчва то да продължи най-малко 6 месеца, за да се определи обективно дали е постигнат благоприятен резултат от лечението.
Вашият лекар ще Ви каже с каква продължителност трябва да приемате Финакон 5 mg филмирани таблетки. Не прекъсвайте лечението по-рано, в противен случай симптомите могат да се възобновят.
Ако сте приели повече от необходимата доза Финакон
Ако сте приели повече от необходимата доза, незабавно се свържете с Вашия лекар.
Ако сте пропуснали да приемете Финакон
Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка. Просто вземете следващата таблетка, както обикновено.
Ако сте спрели приема на Финакон
След приема на финастерид Вашето състояние може да покаже ранно подобрение. Въпреки това, може да са необходими най-малко шест месеца за настъпване на пълния ефект. Важно е да продължите да приемате финастерид толкова дълго, колкото Вашият лекар Ви каже, дори и ако не чувствате подобрение веднага.
Ако имате допълнителни въпроси относно употребата на този продукт, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства Финакон може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Следните нежелани реакции, могат да настъпят при приложение на това лекарство:
Най-честите нежелани реакции са импотентност и понижено сексуално желание. Тези нежелани реакции често се появяват в началото на лечението, но обикновено не продължават дълго при повечето от пациентите, ако лечението продължи.
Алергични реакции
Прекратете приема на Финакон и незабавно се свържете с Вашия лекар, ако развиете някой от следните симптоми:
Подуване на лицето, устните, езика или гърлото, трудности при преглъщане, затруднено дишане (ангиоедем);
Обрив по кожата, сърбеж или уртикария.
Други нежелани реакции включват:
невъзможност за получаване на ерекция (импотентност);
намален сексуален нагон (понижено либидо);
нарушения във функцията на черния дроб, установени при кръвни изследвания;
болка в тестисите;
невъзможност за получаване на ерекция, която продължава и след прекратяване на лечението;
мъжки стерилитет и/или лошо качество на спермата;
депресия;
намален сексуален нагон (понижено либидо), което може да продължи и след прекратяване на лечението;
нарушения в еякулацията, което може да продължи и след прекратяване на лечението.
Трябва незабавно да уведомите Вашия лекар за промени в гърдите: установяване на бучка, болка, уголемяване или отделяне на секрет от зърната, което може да се наблюдава при сериозни състояния, като например рак на гърдата.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване:
Изпълнителна агенция по лекарствата,
ул. „Дамян Груев” № 8,
1303 София,
Тел.: +359 2 8903417,
уебсайт: www.bda.bg.
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Финакон
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Да се съхранява под 25°С.
Не използвайте Финакон след срока на годност, който е посочен на етикета след "Годен до". Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържат Финакон
Активното вещество е: финастерид. Всяка филмирана таблетка съдържа 5 mg финастерид.
Другите съставки са:
Ядро на таблетката: лактоза монохидрат; микрокристална целулоза (Е460); прежелатинизирано нишесте; натриев нишестен гликолат (тип А); лаурил макроголглицериди и магнезиев стеарат (Е572).
Филмово покритие: хипромелоза (Е464), хидроксипропил целулоза (Е463), титаниев диоксид (Е171), индиго кармин (132), талк, жълт железен оксид (Е 172).
Как изглеждат Финакон 5 mg филмирани таблетки и какво съдържа опаковката
Филмирана таблетка.
Финакон са сини, кръгли, двойноизпъкнали, със скосени ръбове, филмирани таблетки, с надпис "Е" от едната страна и "61" от другата.
Финакон 5 mg филмирани таблетки са опаковани в PVC-PVdC/Алуминиев блистер.
Финакон 5 mg филмирани таблетки се предлагат в опаковки от 30 таблетки.

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·         До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·         До офис на куриерска фирма Спиди

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

 Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:


Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

 

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.81 лв

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

6.58 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

8.03 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

14.23 лв.

 

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.26 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

11.64 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

12.84 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

20.30 лв.

 

На посочен адрес

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

2.50 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: finakon