Меню
Количка

ФОСТЕР НЕКСТХАЛЕР 6 мкг/доза 120 дози

ФОСТЕР НЕКСТХАЛЕР 100/6МКГ 120 ДОЗИ X 1 -
ФОСТЕР НЕКСТХАЛЕР 6 мкг/доза 120 дози
  • Наличност: В наличност
  • Производител: TORREX PHARMA Gmbh
  • Арт.номер: 45374
  • Тегло: 0.20кг
73.78 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

1. Какво представлява Фостер Некстхалер и за какво се използва
Фостер Некстхалер е прах, който се вдишва през устата и прониква дълбоко във Вашите бели дробове. Той съдържа две активни вещества: беклометазон дипропионат безводен и формотерол фумарат дихидрат.
Беклометазон дипропионат принадлежи към групата лекарства, наречени кортикостероиди (често наричани само стероиди). Кортикостероидите се използват както за лечение на симптомите на астма, така и за предотвратяване на появата им. Те намаляват възпалението, отока и дразненето на стените на малките въздухоносни пътища в белите дробове;
Формотерол фумарат дихидрат принадлежи към групата лекарства, наречени дългодействащи бронходилататори. Тези лекарства отпускат мускулатурата и разширяват въздухоносните пътища, което улеснява вдишването и издишването на въздух от белите дробове.
Тези две активни вещества правят дишането Ви по-леко. По този начин те предпазват от развитие на симптомите на астмата, като задух, хрипове и кашлица.
Фостер Некстхалер се използва за лечение на астма при възрастни.

Фостер Некстхалер е предназначен за лечение на астма, когато:
Астмата не е адекватно контролирана чрез употреба на инхалаторни кортикостероиди и "при нужда" от краткодействащи бронходилататори;
Астмата се повлиява добре при лечение с комбинацията от кортикостероиди и дългодействащи бронходилататори.

2.  Какво трябва да знаете, преди да приемете Фостер Некстхалер
Не използвайте Фостер Некстхалер:
Ако сте алергични към беклометазон дипропионат безводен, формотерол фумарат дихидрат, или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
Предупреждения и предпазни мерки
Не приемайте лекарството за лечение на остри симптоми на астма като задух, хрипове и кашлица; при влошаване на астмата или при остри астматични пристъпи. За облекчаване симптомите Вие трябва да използвате т.нар. "облекчаващ" инхалатор, който трябва да носите винаги със себе си.

Посъветвайте се с Вашия лекар преди да приложите Фостер Некстхалер, ако имате някои от следните признаци:
Сърдечни проблеми, включително известни досега нарушения в работата на сърцето и / или неговата функция;
Нарушения на сърдечния ритъм, като ускорен или неправилен пулс, ускорено сърцебиене или палпитации, или ако са Ви казали, че електрокардиограмата Ви е показала някакви смущения;
Високо кръвно налягане;
Стесняване на артериите (известно като атеросклероза), или ако Ви е известно, че имате аневризма (ненормално издуване на стените на кръвоносните съдове);
Свръхактивност на щитовидната жлеза;
Ниски кръвни нива на калий;
Заболявания на черния дроб или бъбреците;
Диабет. Ако инхалирате високи дози формотерол, кръвната Ви захар може да се увеличи. Може да наложи да направите допълнителни изследвания за кръвна захар в началото на лечението с този инхалатор, и от време на време в периода на лечение;
Тумор на надбъбречната жлеза (известен като феохромоцитом);
Ако ви се налага да прилагате анестетици. В зависимост от типа анестетик, може да ви се наложи да спрете да приемате Фостер Некстхалер поне 12 часа преди започване на анестезията;
Ако сте, или сте бил лекуван за туберкулоза (ТБ) или ако имате вирусна или гъбичкова инфекция на гръдния кош;
Ако някое от споменатите състояния се отнася до Вас, винаги информирайте Вашия лекар преди да приемете Фостер Некстхалер.
Ако не сте сигурни, дали може да прилагате Фостер Некстхалер, говорете с Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт, преди да използвате инхалатора.

Вашият лекар може да препоръча периодично да се измерват кръвните нива на калий, особено, ако астмата Ви е тежка. Както повечето бронходилататори, Фостер Некстхалер може да предизвика остър спад в серумните нива на калий (хипокалиемия). Това се дължи на липсата на кислород в кръвта при комбиниране с някои други терапии, които може би провеждате едновременно с Фостер Некстхалер, като е възможно да се получи значителен спад в нивото на калий.
Ако приемате продължително време високи дози от кортикостероиди за инхалаторно приложение, в ситуации на стрес може да е необходима по-висока доза. Ситуации, предизвикващи стрес могат да бъдат приемане в болница след някакъв инцидент, след сериозна травма или преди операция. В тези случаи, лекуващият лекар ще реши дали имате нужда от повишаване на дозата на кортикостероидите и може да Ви предпише стероидни таблетки или инжекции.
Ако се наложи да постъпите в болница, трябва да вземете всички лекарства и инхалатори със себе си, включително и Фостер Некстхалер, както и лекарства или таблетки, отпускани без рецепта, по възможност в тяхната оригинална опаковка.

Деца и юноши
Не прилагайте това лекарство на деца и юноши на възраст под 18 години.

Други лекарства и Фостер Некстхалер
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства, включително такива без лекарско предписание. Това е необходимо, защото Фостер Некстхалер може да повлияе начина на действие на другото лекарство. От друга страна, някои лекарства също могат да повлияят върху действието на Фостер Некстхалер.

Не прилагайте бета блокери с това лекарство. Бета блокерите са лекарства, използвани за лечение на много състояния, при които има сърдечни проблеми, високо кръвно налягане или глаукома (повишено вътреочно налягане). Ако ви се налага да приемате бета блокери (вкл. очни капки), ефектът на формотерол може да се понижи или да липсва.

Съвместна употреба на Фостер Некстхалер с някои от следните лекарства:
Други лекарства, които действат по същия начин, както формотерол (т.е. бета адренергични лекарства, обикновено прилагани за лечение на астма) може да увеличат ефекта на формотерол
хинидин, дизопирамид, прокаинамид (за лечение на абнормен сърдечен ритъм);
някои антихистаминови лекарства, като например терфенадин (за лечение на алергични реакции);
инхибитори на моноаминооксидазата или трициклични антидепресанти, като например фенелзин, изокарбоксазид, амитриптилин и имипрамин;
фенотиазини (за лечение на депресии или психични нарушения). могат да причинят промени в електрокардиограмата (ЕКГ). Освен това, те могат да повишат риска от нарушения в сърдечния ритъм (камерни аритмии)
L-dopa (за лечение на болестта на Паркинсон);
L-тироксин (за лечение на хипотиреоза);
Лекарства, съдържащи окситоцин (причиняващ контракции на матката). могат да намалят поносимостта на Вашето сърце към бета адренергични лекарства, като формотерол
Моноаминоксидазни инхибитори (MAOI) (за лечение на психични нарушения), вкл. лекарства с подобни свойства, като фуразолидон и прокарбазин могат да причинят увеличение на кръвното налягане
дигоксин (за лечение на сърдечни заболявания) могат да причинят спадане на кръвното ниво на калия. Това може да повиши вероятността от абнормен сърдечен ритъм

Други лекарства за лечение на астма (теофилин, аминофилин или стероиди);
Диуретици може да причини спад в калиевите нива
Някои анестетици може да увеличи риска от абнормен сърдечен ритъм
Фостер Некстхалер и алкохол
Трябва да избягвате да употребявате алкохол освен, ако не сте го обсъдили предварително с Вашия лекар. Алкохолът може да намали сърдечната поносимост към формотерол - една от активните съставки на Фостер Некстхалер.

Бременност и кърмене
Няма клинични данни за приложението на Фостер Некстхалер по време на бременност. Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство. Вие трябва да прилагате Фостер Некстхалер по време на бременност само след консултация и съвет от Вашия лекар. Вашият лекар ще реши дали да спрете да прилагате Фостер Некстхалер по време на кърмене, или трябва да приемате Фостер Некстхалер, но да се въздържате от кърмене. Винаги следвайте стриктно съветите на лекаря.

Шофиране и работа с машини
Няма вероятност Фостер Некстхалер да засяга възможностите за шофиране и работа с машини.
Ако обаче се проявят нежелани ефекти, като замайване и/или треперене, Вашата способност за шофиране или работа с машини може да бъде засегната.

Фостер Некстхалер съдържа лактоза
Помощното вещество лактоза съдържа малки количества млечни протеини, които могат да предизвикат реакции при алергични пациенти.

3. Как да приемате Фостер Некстхалер
Винаги приемайте това лекарство точно, както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Фостер Некстхалер образува екстрафин аерозол, което е причина по-голямо количество от дозата да прониква във Вашите дробове. Следователно, Вашият лекар може да Ви предпише по-ниска доза от този инхалатор, в сравнение с предходните инхалатори.
Вашият лекар ще извършва редовни прегледи, за да се увери, че приемате правилната доза от Фостер Некстхалер. Когато лекарят прецени, че астмата е добре контролирана, той може да обмисли постепенното намаляване дозата на Фостер Некстхалер. При никакви обстоятелства не променяйте дозата, без да се консултирате с Вашия лекар.

Колко Фостер Некстхалер да се прилага
Възрастни и пациенти в напреднала възраст:
Препоръчителната доза е 1 или 2 инхалации два пъти дневно.
Максималната доза е 4 инхалации дневно.
Не повишавайте дозата.
Ако усещате, че лекарството не е ефективно, винаги говорете с лекаря преди да увеличите дозата.

Запомнете: винаги е необходимо да носите Вашия бързо действащ "облекчаващ" инхалатор в случай на влошаване на симптомите на астмата, или при внезапен астматичен пристъп.

Как да се прилага Фостер Некстхалер
Фостер Некстхалер се употребява чрез инхалация.
В тази опаковка се съдържа инхалатор, наречен Некстхалер, запечатан в предпазващ плик, който съдържа Вашето лекарство под формата на прах. Инхалаторът дава възможност да инхалирате Вашето лекарство.

Моля, прочетете инструкциите в края на тази листовка за повече информация как да се прилага и почиства инхалаторът Некстхалер.
Когато е възможно, станете прави или седнете в изправено положение, докато инхалирате.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Фостер Некстхалер, вие трябва:
Да се свържете незабавно с Вашия лекар или да отидете за съвет в най-близката болница със спешно отделение. Вземете с Вас лекарството, така че лекарите да могат да видят какво сте приели;
Могат да се получат нежелани ефекти. Съобщете на Вашия лекар, ако имате някакви необичайни симптоми, тъй като той/тя може да поискат да извършат допълнителни изследвания, или да решат какви мерки да вземат при необходимост.
Ако сте пропуснали да приемете Фостер Некстхалер
Приемете дозата веднага щом се сетите. Ако е почти време за следващата доза, не приемайте дозата която сте пропуснали, просто приемете следващата доза в точното за нея време. Не приемайте двойна доза.

Ако спрете да приемате Фостер Некстхалер:
Даже, ако се чувствате по-добре, не спирайте приема и не понижавайте дозата на Фостер Некстхалер. При нужда, потърсете съвет от Вашия лекар. Редовният прием на Фостер Некстхалер е особено важен, дори при липса на симптоматика.

Ако дишането Ви не се промени:
Ако симптомите не се подобрят след инхалиране на Фостер Некстхалер, може би го прилагате неправилно. Ето защо, трябва да прочетете отново инструкциите за правилна употреба в края на тази листовка, и/или да се свържете с Вашия лекар, който да Ви обучи отново на правилно приложение.

Ако астмата Ви се влоши:
Ако усетите влошаване или затруднено контролиране на симптомите на астмата (т.е. ако използвате Вашия "облекчаващ" инхалатор по-често), или ако "облекчаващият" инхалатор не подобрява симптомите на заболяването, продължете да използвате Фостер Некстхалер, но веднага посетете Вашият лекар за съвет. При влошаване на астмата, Вашият лекар може да промени дозата на Фостер Некстхалер или да Ви предпише алтернативно лечение.

При възникване на каквито и да е въпроси относно употребата на този лекарствен продукт се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Както при лечение с други видове инхалатори, има риск от влошаване на задуха, кашлицата и хриповете непосредствено след приложение на Фостер Некстхалер, известно като парадоксален бронхоспазъм. Ако това се получи, вие трябва да СПРЕТЕ приложението на Фостер Некстхалер незабавно и за лечение на симптомите да приложите Вашия бързодействащ "облекчаващ" инхалатор. Трябва да се консултирате веднага с Вашия лекар.
Съобщете незабавно на Вашия лекар, ако получите алергични реакции, които включват кожни реакции, кожен сърбеж, кожни обриви, зачервяване на кожата, подуване на кожата или на лигавиците, особено на очите, лицето, устните и гърлото.

Други възможни нежелани ефекти на Фостер Некстхалер са изброени по-долу, според тяхната честота.
Вие трябва да се консултирате незабавно с Вашия лекар или фармацевт:
Ако почувствате някои от нежеланите ефекти, описани по-долу: ако те ви причиняват безпокойство, ако са тежки, или ако продължат няколко дни;
Ако сте притеснени по някакъв начин, или ако има нещо, което не разбирате.
Вашия лекар ще направи преценка на състоянието Ви и ако е необходимо, може да препоръча започване на друг вид лечение. Може да получите указания да не използвате Фостер Некстхалер.

Чести (може да засегнат до 1 на 10 души):
треперене.
Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 души):
симптоми на настинка, възпалено гърло;
гъбични инфекции (на устата и гърлото). Изплакване на устата или гаргара с вода и миене на зъбите непосредствено след инхалация може да помогне в предпазване от тези нежелани ефекти;
влошаване на симптомите на астмата, трудно дишане;
дрезгавост;
кашлица;
необичайно учестен пулс;
необичайно забавен пулс;
стягаща гръдна болка;
главоболие;
усещане за слабост;
усещане за умора и безпокойство;
промени в ЕКГ;
ниско ниво на кортизол във Вашата урина или кръв;
високо кръвно ниво на калий;
високо кръвно ниво на глюкоза;
високо кръвно ниво на липиди.
Нежелани ефекти, които са били наблюдавани при инхалация на подобни лекарства, съдържащи беклометазон дипропионат и/или формотерол са:
сърцебиене;
неправилен сърдечен ритъм;
ненормално или влошено усещане на вкуса;
мускулни болки и мускулни крампи;
безспокойство, замайване;
чувство на възбуда;
нарушения в съня;
спадане на нивото на калия в кръвта.
Прилагането на високи дози инхалаторни кортикостероиди за продължителен период от време може да причини системни ефекти, които включват:
проблеми във функцията на надбъбречните жлези (адреносупресия);
изтъняване на костите;
забавяне на растежа при деца и юноши;
увеличено вътреочно налягане (наречено глаукома), катаракта (перде на окото);
бързо повишаване на тегло, особено в областта на лицето и тялото;
проблеми със съня, депресия или чувство за притесненост, неспокойство, нервност свръхвъзбуда или възбудимост. Тези ефекти е по-вероятно да се получат при деца;
ненормално поведение.
Ако получите някой от тези ефекти, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт. Това включва всякакви възможни нежелани реакции, неупоменати в тази листовка.

5. Как да се съхранява Фостер Некстхалер
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката, плика и етикета. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Съхранявайте в оригиналната опаковка, за да се предпази от овлажняване. Извадете инхалатора от плика непосредствено преди първата употреба.

Преди първото отваряне на плика:
Този лекарствен продукт не изисква специални температурни условия на съхранение.

След първото отваряне на плика:
Да се съхранява при температура под 25°С.
Лекарственият продукт трябва да се употреби до 6 месеца след първото отваряне на плика. Използвайте етикета върху опаковката, за да запишете датата на отваряне на плика.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
За повече информация как да съхранявате инхалатора Некстхалер, моля, прочетете инструкциите на края на тази листовка.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Фостер Некстхалер
Активните вещества са: беклометазон дипропионат безводен (beclometasone dipropionate anhydrous) и формотерол фумарат дихидрат (formoterol fumarate dihydrate).
Всяка впръсквана доза от инхалатора съдържа 100 микрограма беклометазон дипропионат безводен и 6 микрограма формотерол фумарат дихидрат. Това съответства на доза, доставена от мундщука, съответстваща на 81.9 микрограма беклометазон дипропионат безводен и на 5.0 микрограма формотерол фумарат дихидрат.
Другите помощни вещества са: лактоза монохидрат (която съдържа малки количества млечни протеини) и магнезиев стеарат.

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·         До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·         До офис на куриерска фирма Спиди

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

 Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:


Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

 

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.81 лв

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

6.58 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

8.03 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

14.23 лв.

 

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.26 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

11.64 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

12.84 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

20.30 лв.

 

На посочен адрес

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

2.50 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: foster