Меню
Количка

ГЕНТАМИЦИН СОФАРМА амп 80 мг/2 мл х 10 бр

ГЕНТАМИЦИН 80МГ/2МЛ Х 10 АМПУЛИ -
ГЕНТАМИЦИН СОФАРМА амп 80 мг/2 мл х 10 бр
  • Наличност: В наличност
  • Производител: SOPHARMA SOFIA
  • Арт.номер: 1262
  • Тегло: 0.20кг
6.90 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

ГЕНТАМИЦИН СФ АМП 80МГ/2МЛ Х 10

1. Какво представлява Гентамицин Софарма и за какво се използва
Гентамицин Софарма инжекционен разтвор съдържа активно вещество гентамицин, което се отнася към противомикробните лекарства от групата на аминогликозидите. Притежава противомикробно действие спрямо голям брой причинители на различни инфекции. Гентамицин Софарма инжекционен разтвор се използва за лечение на тежки инфекции като: бактериален сепсис (заболяване, при което бактериите се размножават в кръвта и лимфната система), ендокардити; инфекции на централната нервна система, инфекции при пациенти с потисната имунна система или с тумори; инфекции при изгаряне; бъбречни инфекции и/или инфекции на пикочните пътища, уши-нос-гърло инфекции, инфекции на дихателната система; на половите органи, на коремната кухина (вкл. жлъчка и жлъчни пътища); инфекции на кожа и меки тъкани, на кости и стави; бруцелоза, фелиноза (болест на котешкото одраскване), гранулома ингвинале, листериоза, салмонелоза, шигелоза.
Прилага се за профилактика на ендокардити, хирургични инфекции при пациенти с нарушена имунна защита и пациенти на интензивно лечение.
2. Какво трябва да знаете, преди да започнете лечение с Гентамицин Софарма
Не използвайте Гентамицин Софарма
Ако сте алергични към гентамицин, аминогликозидни антибиотици (съществува кръстосана свръхчувствителност към антибиотиците от този клас) или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
Ако имате тежка бъбречна недостатъчност;
Ако имате нарушения на слуховия нерв;
При ботулизъм;
Ако сте бременна.
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра преди да използвате Гентамицин Софарма.
Уведомете лекуващия си лекар в случай, че имате някакво хронично заболяване, свръхчувствителност към лекарства или храни, приемате други лекарства или Ви предстои хирургична намеса.
Необходимо е генгамицин да се прилага с внимание в следните случаи:
при пациенти, страдащи от миастения (мускулна слабост) или паркинсонизъм, при нарушения на слуха и равновесния център, при пациенти с увредена бъбречна функция, при пациенти в напреднала възраст (над 65 години), обезводняване, муковисцидоза, затлъстяване.
За да се избегне появата на нежелани събития, се препоръчва продължително проследяване на бъбречната функция (преди, по време и след лечение с ген гамицин) чрез изследване на урината (клирънс на креатинина и серумната му концентрация), контрол на функциите на слуховия и вестибуларния апарат (свързан с равновесието), както и изследване на чернодробни и лабораторни показатели.
Деца и юноши
При новородени и недоносени деца, както и при кърмачета на възраст след първия месец, се налага стриктно и внимателно дозиране.
Други лекарства и Гентамицин Софарма
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да използвате други лекарства.
Преди започване въвеждането на гентамицин съобщете на лекаря, ако приемате следните лекарства: други аминогликозидни антибиотици (амикацин, канамицин, стрептомицин, тобрамицин; полимиксини (колистин) и линкозамиди (линкомицин), бацитрацин; средства, прилагани за отводняване като фуроземид и етакринова киселина; противотуморното лекарство цисплатин; амфотерицин В - противогъбичково средство; курареподобни лекарства; антибиотици, като тетрациклини, хлорамфеникол; антибиотици от групата на цефалоспорините като цефалексин, цефазолин, цефалотин, цефаклор и др.; противовъзпалителното лекарство индометацин, поради повишен риск от бъбречни нарушения.
Гентамицин засилва ефекта на ботулиновия токсин, поради което трябва да се избягва приложението му при ботулизъм.
В случай, че приемате упойващи и/или обезболяващи средства, уведомете лекуващия си лекар поради опасност от потискане на дишането при едновременен прием с гентамицин.
Гентамицин Софарма с храна, напитки и алкохол
По време на лечение с гентамицин е необходимо да се приемат достатъчно количество течности.
Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
Ако сте бременна, не трябва да Ви се прилага Гентамицин Софарма поради риск от увреждане на слуха у плода, в някои случаи до пълна необратима глухота.
В периода на кърмене не се препоръчва употребата на гентамицин или се прилага само след внимателна преценка от страна на лекаря. При поява на нежелани лекарствени реакции у кърмачето, майката трябва да преустанови кърменето.
Шофиране и работа с машини
По време на лечение с Гентамицин Софарма е необходимо да се избягва шофиране и работа с машини, както и дейности, изискващи повишено внимание, поради опасност от поява на световъртеж, шум в ушите, загуба на равновесието.
Гентамицин Софарма съдържа натриев сулфит, който в редки случаи може да предизвика тежки реакции на свръхчувствителност и бронхоспазъм. Повишена чувствителност към сулфити се наблюдава по-често при астматици.
Гентамицин Софарма съдържа парахидрокснбензоати, които могат да предизвикат алергични реакции (възможно е да са от забавен тип) и много рядко бронхоспазъм.
Гентамицин Софарма съдържа натрий, по-малко от 1 mmol (23 mg) на доза, т.е. практически не съдържа натрий.
3. Как да използвате Гентамицин Софарма
Дозата и продължителността на лечението се определят от лекар, в зависимост от възрастта, теглото на пациента, тежестта на инфекцията и функционалното състояние на организма. Гентамицин се прилага единствено от лица с медицинско образование.
Индивидуалните дневни дози за гентамицин са еднакви при интрамускулно и интравенозно приложение. Преди започване на лечение с гентамицин е необходимо да се оцени бъбречната функция. Показателите й се проследяват периодично по време на лечението.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Ако сте използвали повече от необходимата доза Гентамицин Софарма
Ако дозата, която Ви е приложена, се оказва повече от необходимата доза Гентамицин Софарма, могат да се наблюдават някои ефекти на предозиране.
Незабавно съобщете на лекуващия лекар в случай, че по време на лечение почувствате: гадене, повръщане, световъртеж, нарушение на иевромускулното предаване, нарушено дишане.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Всички аминогликозидни антибиотици могат да предизвикат необратимо нарушение на слуха (тези увреждания се проявяват първоначално със загуба на слуха само към високите тонове, световъртеж и нарушено равновесие); могат да окажат токсично действие върху бъбреците или да предизвикат невромускулен блок. Тези нарушения се проявяват по-често при пациенти с нарушена бъбречна функция; при едновременно лечение с други лекарствени средства, оказващи токсично действие върху слуха и бъбреците; при продължително лечение с гентамицин и/или при прилагане на по-високи от препоръчваните дози.
Много чести (засягат повече ог 1 на 10 пациенти): намаление на слуха, световъртеж, шум в ушите, увреждане на бъбречната функция (най-често обратимо).
Чести (засягат по-малко от 1 на 10 пациенти): отоци.
Не чести (засягат по-малко от I на 100 пациенти): възпаления на устната кухина, гадене и повръщане, диария; преходно повишаване на чернодробните показатели като билирубин, трансаминази, алкална фосфатаза.
Редки (засягат по-малко от 1 на I 000 пациенти): промени в кръвните показатели - намаляване броя на следните кръвни клетки: гранулоцити, тромбоцити, левкоцити, анемия; поява на еозинофили в кръвта; понижени стойности на калий, калций, магнезий.
Много педки (засягат по-малко от 1 на 10 000 пациенти): реакции на свръхчувствителност с уртикария, кожни обриви, сърбеж; реакции на свръхчувствителност при астматици, поради
наличие на сулфит в състава на продукта; реакции на свръхчувствителност, поради наличие на хидроксибензоати в състава на продукта; бъбречна недостатъчност.
С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка).
След прилагане на гентамицин е възможна поява па невротоксичност с увреждане на периферните нерви и проява на симптоми от страна на централната нервна система, като обърканост, летаргия (апатия и сънливост), халюцинации, гърчове, потиснатост, главоболие, промяна в чувствителността (мравучкане); понижено кръвно налягане; отоци; нарушения на дишането и мускулна блокада; атрофия и некроза в мястото на приложението.
Възможно е развитие на разпространяващи се инфекции, причинени от устойчиви на гентамицин микроорганизми и гъбички - по-често при продължително лечение.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.
5. Как да съхранявате Гентамицин Софарма
Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.
Да се съхранява под 25°С.
Да не се замразява!
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Гентамицин Софарма не трябва да се използва след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Активното вещество е: гентамицинов сулфат, екв. на 40 mg гентамицин в 1 ml инжекционен разтвор или 80 mg в 2 ml инжекционен разтвор.
Другите съставки са: метил парахидроксибензоат (Е218); пропил парахидроксибензоат (Е216); динатриев едетат; натриев сулфит, безводен (Е221); разтвор на сярна киселина (1 mol/l); вода за инжекции.

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·         До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·         До офис на куриерска фирма Спиди

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

 Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:


Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

 

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.81 лв

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

6.58 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

8.03 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

14.23 лв.

 

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.26 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

11.64 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

12.84 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

20.30 лв.

 

На посочен адрес

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

2.50 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: gentamitsin