Меню
Количка

КАЛДЕРА SPM табл 75 мг х 30 бр

КАЛДЕРА SPM 75МГ Х 30 ТАБЛЕТКИ -
КАЛДЕРА SPM табл 75 мг х 30 бр
  • Наличност: Очаква доставка
  • Производител: STADA ARZNEIMITTEL
  • Арт.номер: 55389
  • Тегло: 0.20кг
11.49 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс

В момента този артикул не е в наличност. При поръчка, ще се свържем с Вас, за да Ви уведомим за срока на доставка.

Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

1. Какво представлява Калдера SPM и за какво се използва
Калдера SPM съдържа клопидогрел и принадлежи към групата лекарства, наречени антитромбоцитни лекарствени продукти. Тромбоцитите са много малки кръвни елементи, които се слепват един с друг при образуването на кръвни съсиреци. Чрез предотвратяване на това слепване, тромбоцитните антиагреганти намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци (процес наречен тромбоза).
Калдера SPM се употребява от възрастни за предпазване от образуването на кръвни съсиреци (тромби) в уплътнените кръвоносни съдове (артерии), процес известен като атеротромбоза, което води до атеротромботични инциденти (като мозъчен удар, сърдечна криза, или смърт).
Предписана Ви е Калдера SPM за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци и намаляване риска от тези сериозни инциденти защото:
Вие имате състояние на уплътняване на артериите (известно също като атеротромбоза)
Вие имате предхождаща сърдечна болест, мозъчен удар, или имате състояние известно като периферно артериално заболяване
Вие сте имали тежка гръдна болка, състояние известно като "нестабилна стенокардия" или "миокарден инфаркт" (сърдечен удар). За лечение на това състояние Вашият лекар може да постави стент в запушените или стеснени артерии, за да възстанови кръвния поток. Също така трябва да Ви бъде предписана и ацетилсалицилова киселина (вещество, съдържащо се в много лекарства ползвани като обезболяващи и понижаващи температурата, както и предотвратяващи съсирването на кръвта) от Вашия лекар.
Вие имате неравномерна сърдечна дейност, състояние, наречено „предсърдно мъждене”, и не можете да приемате лекарства, известни като „перорални антикоагуланти” (антагонисти на витамин К), които предотвратяват образуването и нарастването на кръвни съсиреци. Трябва да знаете, че пероралните антикоагуланти са по-ефикасни от ацетилсалициловата киселина или комбинираната употреба на Калдера SPM плюс ацетилсалицилова киселина при това състояние. Вашият лекар трябва да Ви предпише Калдера SPM плюс ацетилсалицилова киселина ако не можете да приемате „перорални антикоагуланти” и за Вас няма риск от масивно кървене.
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Калдера SPM
Не приемайте Калдера SPM
ако сте алергични (свръхчувствителни) към клопидогрел или към някоя от останалите съставки съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
Ако страдате от заболяване, което понастоящем причинява кървене, като стомашна язва или кръвоизлив в мозъка;
Ако страдате от тежко чернодробно заболяване
Ако смятате, че можете да имате някои от тези проблеми, или имате някакви съмнения, консултирайте се с Вашия лекар преди лечението с Калдера SPM.
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да започнете употребата на Калдера SPM.
Ако сте изложени на риск от кървене като:
заболяване, което Ви излага на риск от вътрешно кървене (като стомашна язва)
имате нарушения в кръвта, които Ви правят склонни към вътрешни кръвоизливи (кървене в тъканите, органите или ставите на тялото Ви).
скорошна тежка травма
скорошна хирургична интервенция (включително стоматологична)
предстояща хирургична интервенция (включително стоматологична) през следващите седем дни
Ако сте имали съсирек в мозъка (исхемичен удар), настъпил през последните седем дни
Ако имате бъбречно или чернодробно заболяване
ако сте имали алергия или реакция към някое от лекарствата, използвани за лечение на Вашето заболяване.
Докато приемате Калдера SPM:
Трябва да уведомите Вашия лекар ако имате планирана хирургична интервенция (включително стоматологична);
Трябва да уведомите незабавно Вашия лекар ако развиете състояние (известно още като тромботична тромбоцитопенична пурпура или ТТП), което включва треска и натъртване под кожата, което може да се прояви като малки червени точици, с или без изразена уморяемост, объркване, пожълтяване на кожата или очите (жълтеница) (вижте точка 4 “Възможни нежелани реакции”);
Ако се порежете или нараните, може да отнеме малко повече от обичайното време за да спре кървенето. Това е свързано с начина на действие на лекарството да предотвратява образуването на кръвни съсиреци. При малки порязвания и наранявания, като напр. порязване по време на бръснене, това е обикновено е без значение. Ако обаче кървенето Ви безпокои, трябва да се свържете незабавно с Вашия лекар (вижте точка 4 “Възможни нежелани реакции”).
Вашият лекар може да назначи изследвания на кръвта
Деца и юноши
Не давайте това лекарство на деца, защото няма ефект.
Други лекарства и Калдера SPM
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или възможно да приемете други лекарства.
Някои лекарства могат да окажат влияние върху действието на Калдера SPM и обратно.
Трябва задължително да информирате Вашия лекар, ако приемате
перорални антикоагуланти, лекарства използвани за намаляване съсирваемостта на кръвта;
нестероидни противовъзпалителни лекарства, обичайно използвани за лечение на болезнени и/или възпалителни състояния на мускулите или ставите;
хепарин или друго лекарство за инжектиране, използвано за намаляване съсирването на кръвта;
тиклопидин, друго антитромбоцитно лекарство;
селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (включително, но не само флуоксетин или флувоксамин), лекарства, които обикновено се използват за лечение на депресия;
омепразол или езомепразол -лекарства, използвани за лечение на стомашно неразположение;
флуконазол или вориконазол -лекарства за лечение на гьбични инфекции;
ефавиренц, лекарство за лечение на HIV (човешкия имунодефицитен вирус) инфекция;
карбамазепин, лекарство за лечение на някои форми на епилепсия;
моклобемид, лекарство за лечение на депресия;
репаглинид, лекарство за лечение на диабет;
паклитаксел, лекарство за лечение на рак.
Ако сте преживели тежка гръдна болка (нестабилна стенокардия или миокарден инфаркт), може да Ви бъде предписана Калдера SPM в комбинация с ацетилсалицилова киселина, вещество, съдържащо се в много лекарства ползвани като обезболяващи и понижаващи температурата.Инцидентна употреба на ацетилсалицилова киселина (не повече от 1 000 mg на 24 часа) не би представлявала проблем, но продължителната употреба при други обстоятелства трябва да се обсъди с Вашия лекар.
Калдера SPM с храни и напитки
Калдера SPM може да се приема с или без храна.
Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
Не се препоръчва приема на Калдера SPM по време на бременност и кърмене.
Ако забременеете по време на приема на Калдера SPM посъветвайте с Вашия лекар, тъй като не се препоръчва прием на клопидогрел по време на бременност.
Не трябва да кърмите, докато приемате това лекарство.
Шофиране и работа с машини
Малко е вероятно Калдера SPM да повлияе върху способността за шофиране и работа с машини.
Калдера SPM съдържа лактоза. Ако сте предупредени от Вашия лекар, че имате непоносимост към някои захари (например лактоза), свържете те се с него преди да започнете да приемате този лекарствен продукт.
Калдера SPM съдържа също така и хидрогенирано рициново масло
To може да предизвика стомашно разстройство или диария.
3. Как да приемате Калдера SPM
Винаги приемайте използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Препоръчителната доза, включително за пациенти със състояние, наречено „предсърдно мъждене” (неритмична сърдечна дейност), е една таблетка от 75 mg Калдера SPM на ден, която се приема през устата с или без храна, и по едно и също време всеки ден.
Ако сте имали силна гръдна болка (нестабилна стенокардия или миокарден инфаркт), Вашият лекар може да Ви даде 300 mg Калдера SPM (1 таблетка от 300 mg или 4 таблетки от 75 mg) веднъж в началото на лечението. След това, препоръчителната доза е една таблетка от 75 mg Калдера SPM дневно, както е посочено по-горе.
Трябва да приемате Калдера SPM, докато Вашия лекар Ви го предписва.
Ако сте приели повече от необходимата доза Калдера SPM
Свържете се с Вашия лекар или отидете до спешното отделение на най-близката болница, поради риск от кървене.
Ако сте пропуснали да приемете Калдера SPM
Ако забравите да вземете дозата Калдера SPM, но си спомните в рамките на следващите 12 часа след обичайното време, веднага вземете таблетката си, а после приемете следващата в обичайния час. Ако сте забравили за повече от 12 часа, просто вземете следващата единична доза в обичайното време. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка.
Ако сте спрели приема на Калдера SPM
Не спирайте лечението освен ако Вашия лекар не ви е казал. Свържете се с Вашия лекар или фармацевт преди да спрете приема.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този лекарствен продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, Калдера SPM може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Свържете се с Вашия лекар незабавно, ако почувствате:
висока температура, признаци на инфекция, прекалена умора. Това може да се дължи на намален брой на някои кръвни клетки;
признаци на чернодробни проблеми като пожълтяване на кожата и/или очите (жълтеница), свързани или не с кървене, което се проявява под кожата като малки червени точици и/или объркване (виж точка 2 “Предупреждения и предпазни мерки”)
подуване на устата или кожни нарушения като обриви и сърбеж, мехури по кожата. Те може да бъдат признаци на алергична реакция.
Най-честата нежелана реакция, докладвана при клопидогрел е кървенето.
Кървене може да се прояви като например кървене от стомаха или червата, натъртване, хематом (необичайно кървене или кръвонасядане под кожата), кървене от носа, кръв в урината. В по редки случаи са докладвани кървене от очите, включително в главата, белите дробове или ставите.
Ако претърпите продължително кървене когато приемате Калдера SPM
Ако се порежете или нараните, може да отнеме малко повече от обичайното за спирането на кървенето. Този ефект е свързан с начина на действие на лекарството, тъй като то намалява способността на кръвта да се съсирва. При малки порязвания и наранявания, като напр. порязване по време на бръснене, това е без значение. Ако обаче имате някакви съмнения, трябва да се свържете незабавно с Вашия лекар (виж “Предупреждения и предпазни мерки”).
Други нежелани лекарствени реакции включват:
Чести нежелани лекарствени реакции (може да засегнат до 1 на 10 души)
Диария, коремна болка, лошо храносмилане или киселини в стомаха
Нечести нежелани лекарствени реакции (може да засегнат до 1 на 100 души):
Главоболие, стомашна язва, повръщане, гадене, запек, газове в стомаха или в червата, обриви, сърбеж, замаяност, чувство на изтръпване и скованост.
Редки нежелани лекарствени реакции (може да засегнат до 1 на 1 000 души)
Световъртеж, уголемяване на гърдите при мъже
Много редки нежелани лекарствени реакции (може да засегнат до 1 на 10 000 души)
Жълтеница, тежка коремна болка с или без болка в гърба; висока температура, затруднено дишане, понякога съпроводено с кашлица, генерализирани алергични реакции например, общо усещане за затопляне с внезапно общо неразположение до припадък; подуване на устата, мехури по кожата, кожна алергия, зачервяване на устата (стоматит), понижено кръвно налягане, объркване, халюцинации, болка в ставите, мускулна болка, нарушение на вкусовите усещания.
Освен тези, Вашият лекар може да открие промени в изследванията от кръвта или урината Ви.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:
Изпълнителна агенция по лекарствата
ул. „Дамян Груев” № 8
1303 София
Тел.:+359 2 8903417
уебсайт: www.bda.bg.
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Калдера SPM
Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Калдера SPM след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
За HDPE опаковки: срокът на годност след първо отваряне е 6 месеца.
PVC/Alcar/PVC-Al блистери:
Да се съхранява под 300 С.
oPA/Al/PVC-Al блистери и HDPE бутилки:
Лекарственият продукт не изисква специални условия на съхранение.
Не използвайте Калдера SPM ако забележите нарушаване на качеството на продукта.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Калдера SPM
Активното вещество е клопидогрел. Всяка филмирана таблетка съдържа 75 mg клопндогрел (като клопидогрел хидроген сулфат).
Другите съставки в ядрото на таблетката са: манитол (Е421), микрокристална целулоза (Е460), хидроксипропилцелулоза (Е463), макрогол 6000 (Е 1521), кросповидон (Е1202), хидрогенирано рициново масло
Другите съставки в филмиращото покритие на таблетката са: лактоза монохидрат, хипромелоза (Е464), титанов диоксид (Е 171), триацетин (Е1518), червен железен диоксид (Е 172).
Как изглежда Калдера SPM и какво съдържа опаковката
Таблетките Калдера SPM са розови, кръгли, двойноизпъкнали, скосени в краищата филмирани таблетки с диаметър 9 mm.
Картонени кутии, съдържащи 10,14, 28,30, 56, 84, 90, 98, 100, 126, 154 или 184 таблетки, поставени в PVC/Aclar-Al, PVC/Alcar/PVC-Al или oPA/Al/PVC-Al блистери.
28, 30, 50, 90, 100, 300 и 500 филмирани таблетки в опаковка от полиетилен с висока плътност (HDPE бутилки, затварящи се с непрозрачна полипропиленова капачка и със сушител в тях или HDPE бутилки, в които са поставени сашета силикагел и се затварят с непрозрачни полипролинови капачки.
Не всички опаковки може да бъдат пуснати в продажба.

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·         До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·         До офис на куриерска фирма Спиди

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

 Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:


Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

 

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.81 лв

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

6.58 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

8.03 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

14.23 лв.

 

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.26 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

11.64 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

12.84 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

20.30 лв.

 

На посочен адрес

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

2.50 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: kaldera