Меню
Количка

МАДОПАР табл 200мг/50мг Х 50бр

МАДОПАР 200МГ/50МГ X 50 ТАБЛЕТКИ -
МАДОПАР табл 200мг/50мг Х 50бр
  • Наличност: В наличност
  • Производител: F.HOFFMAN-LA ROCHE INC.
  • Арт.номер: 56505
  • Тегло: 0.20кг
30.17 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

1. Какво представлява Мадопар и за какво се използва
Мадопар се използва за лечение на болестта на Паркинсон.
Мадопар таблетки съдържат активното вещество леводопа, което е антипаркинсоново лекарство, и бензеразид (под формата на хидрохлорид), който е инхибитор на декарбоксилазата и подпомага действието на леводопа.
Известно е, че в определени части на мозъка при хората с това заболяване се съдържа в недостатъчно количество веществото, наречено допамин. Признаците на заболяването са забавени движения, скована мускулатура и треперене, като те може да са изразени по много различен начин при отделните пациенти. В мозъка леводопа се превръща в допамин, като по този начин увеличава количеството му в мозъка до нормалните нива. Самият бензеразид не навлиза в мозъка, но служи, за да предотвратява превръщането на леводопа в допамин извън мозъка. Това помага да се намалят нежеланите реакции в другите части на организма.
Като се приема това лекарство, симптомите на пациентите, страдащи от болестта на Паркинсон, може да намалеят. Мадопар обаче не лекува заболяването, тъй като причината за недостига на допамин в мозъка не се отстранява.
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Мадопар
Не приемайте Мадопар:

ако сте алергични (свръхчувствителни) към леводопа или бензеразид, или към някои от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
ако приемате или през последните 14 дни сте приемали лекарства, известни като инхибитори на моноаминооксидазата (антидепресанти, т.е. които се използват за лечение на депресия);
ако имате тесноъгьлна глаукома (повишено вътреочно налягане);
ако страдате от хормонално нарушение, например повишена активност на щитовидната жлеза;
ако имате бъбречно, чернодробно или сърдечно заболяване;
ако страдате от някои нервни или психични заболявания;
ако сте бременна или кърмите;
ако сте под 25-годишна възраст (тъй като лечението може да повлияе растежа на костите).
Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Мадопар, ако:
имате заболяване с повишено вътреочно налягане, наречено откритоъгълна глаукома. Вашият лекар ще Ви насочи към офталмолог (специалист по очни болести) за редовно измерване на вътреочното налягане;
имате проблеми с бъбреците, черния дроб, белите дробове или жлезите с вътрешна секреция (ендокринни заболявания);
имате диабет (висока кръвна захар);
имате заболяване на сърцето, особено неправилен сърдечен ритъм (аритмия), или сте имали сърдечен пристъп (инфаркт);
имате психични заболявания, например депресия. При пациенти с болестта на Паркинсон може да се наблюдават признаци на депресивни настроения, включително и при хора, които се лекуват с Мадопар. Говорете с Вашия лекар, ако забележите подобни или някакви други промени в настроението си или ако нещо Ви тревожи.
Кажете на Вашия лекар, ако Вие или някой от семейството Ви/човекът, който се грижи за Вас забележи/те порив или непреодолимо желание да вършите нетипични за Вас неща или да не можете да устоите на импулса, подтика или изкушението да направите нещо, което би навредило на Вас или на другите около Вас. Този начин на поведение се нарича „нарушение на контрола на импулсите“ и може да включва пристрастяване към хазарта, склонност към приемане на прекомерно големи количества храна или безогледно харчене, необичайно силно полово влечение или засилване на сексуалните мисли или чувства. Може да се наложи Вашият лекар да преразгледа лечението Ви. Не е установена връзка между приложението на Мадопар, който не е допаминов агонист, и тези събития, но все пак се препоръчва да се следи за прояви на такива симптоми, тъй като Мадопар е допаминергично лекарство.
Понякога при прием на повишени количества от лекарството дълго време, когато те надхвърлят дозата, препоръчана от лекуващия лекар, при малък брой пациенти е възможно да се наблюдава т.нар. „синдром на допаминовата дисрегулация (СДД)“, характеризиращ се с познавателни и поведенчески отклонения.
Операции

Ако Ви предстои хирургична операция поради факта, че при обща анестезия с халотан приемът на Мадопар трябва да се преустанови 12-48 часа преди операцията, тъй като може да възникнат колебания в кръвното налягане и/или аритмия. Лечението с Мадопар може да се възобнови след операцията, като следвате препоръките на Вашия лекар.
Изследвания

Мадопар може да повлияе резултатите от изследване на нивото на захарта и други вещества в кръвта. Ако сте диабетик, може да се наложи да се проследява по-често нивото на кръвната Ви захар.
Ако Ви бъдат назначени изследвания на урината, уведомете лекаря или медицинската сестра, че се лекувате с Мадопар. Това се налага, защото Вашето лекарство може да повлияе резултатите от някои изследвания (фалшиво положителни резултати за наличие на кетотела).
Злокачествен меланом

Уведомете Вашия лекар, ако имате или сте имали рак на кожата. Вашият лекар ще Ви обясни как редовно да се само наблюдавате за наличие на признаци и симптоми за рак на кожата и ще Ви препоръча да правите периодични прегледи при дерматолог (лекар-специалист по кожни болести).
Други лекарства и Мадопар

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства. Това включва лекарства, отпускани без рецепта и растителни лекарства. Това е така, защото Мадопар може да повлияе начина на действие на някои лекарства. Също така, някои други лекарства могат да окажат влияние на начина на действие на Мадопар.
Не приемайте Мадопар, ако приемате лекарство за депресия, наречено „необратим неселективен инхибитор на моноаминооксидазата (МАО)“ през последните 14 дни.
По-специално, информирайте Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства:
други лекарства от групата на инхибиторите на моноаминооксидазата (МАО-инхибитори). Това включва лекарства, като селегилин, разагилин, мокпобемид.
други лекарства за болест на Паркинсон, като амантадин, бромокриптин;
антихолинергични лекарства, допаминови агонисти и инхибитор на СОМТ;
железен сулфат (използван за лечение на ниски нива на желязо в кръвта); антиациди (използвани при киселини в стомаха и нарушено храносмилане);
метоклопрамид и домперидон (използвани за лечение на проблеми с храносмилането, гадене и повръщане);
лекарства от групата на фенотиазините; лекарства от групата на тиоксантените и бутирофенони (използвани за лечение на психични заболявания);
тетрабеназин (използван за лечение на неволеви движения на мускулите);
лекарства за високо кръвно налягане (хипертония), особено резерпин;
лекарства от групата на симпатикомиметиците - като епинефрин, норепинефрин и изопротеренол (използвани за лечение на астма или проблеми със сърцето);
амфетамини (лекарства, които стимулират нервната система).
Ако състоянието Ви се подобри по време на лечение, трябва да възстановявате нормалната си активност постепенно. Ако се напрегнете твърде много прекадено бързо, рискувате да се нараните.
Мадопар с храна и напитки

Когато Мадопар се приема с храна, богата на протеини, това може да намали ефекта му, който обикновено има при Вас.
Бременност, кърмене и фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
Не приемайте Мадопар по време на бременност, тъй като може да причини увреждане на плода. Ако сте жена, която може да забременее, трябва да използвате ефективен метод на контрацепция, докато приемате това лекарство.
Ако забременеете, докато приемате Медопар, уведомете Вашия лекар незабавно.
Майките, които кърмят децата си, не трябва да приемат Мадопар, защото не може да се изключи възможността от възникване на скелетни увреждания (малформации) при децата.
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
Шофиране и работа с машини

Говорете с Вашия лекар относно шофиране и работа с машини, докато приемате Мадопар.
ВАЖНО
Лечението с леводопа (една от съставките в Мадопар) може да Ви накара да се чувствате много сънливи, като много рядко е наблюдавана прекомерна сънливост през деня и епизоди на внезапно настъпване на сън. Не трябва да шофирате или работите с машини, ако получите такива симптоми. Ако имате съмнения дали може да извършвате определена дейност, говорете с Вашия лекар. До отзвучаването на такива повтарящи се епизоди и на сънливостта трябва да се въздържате от шофиране или участие в дейности, при които нарушената бдителност може да изложи Вас или други хора на риск от сериозно нараняване (напр, при работа с машини).
3. Как да приемате Мадопар
Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Лекарят ще предпише подходящата за Вас доза. Дозата зависи от индивидуалните Ви симптоми и от Вашия отговор към Мадопар.
Лечението с Мадопар обикновено започва с ниски дози, например Уа таблетка (62,5 mg), три или четири пъти дневно, но при някои пациенти лекарят може да започне с по-висока доза.
След три до седем дни, ако е необходимо, лекарят ще Ви увеличи дозата. По правило, средната поддържаща доза е половин таблетка Мадопар 200 mg/50 mg, четири до осем пъти дневно. Необходимата максимална доза обикновено не надхвърля 3 таблетки Мадопар 200 mg/50 mg дневно. Големината на отделните дози и начинът, по които се приемат през деня, трябва да се приспособят към нуждите на всеки отделен пациент.
Ако преди това сте приемали леводопа или друга комбинация на леводопа/инхибитор на декарбоксилазата, Вашият лекар може да спре лечението Ви ден преди започване на Мадопар и след това индивидуално да коригира дозата.
Мадопар 200 mg/50 mg таблетки се приемат перорално (през устата). Приемайте лекарството по възможност 30 минути преди или един час след хранене. Приемайте таблетките цели, с малко вода (без да ги чупите или дъвчете). Нежеланите реакции от страна на стомашно-чревния тракт, които може да възникнат главно в началните етапи на лечението, могат да бъдат контролирани, когато Мадопар се приема с храна с ниско съдържание на протеини (напр. бисквити) или течности, или когато дозата се увеличава бавно.
Ако сте пропуснали да приемете Мадопар

Ако забравите да вземете една доза, не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. Трябва просто да продължите със следващата доза в определеното време, въпреки че междувременно може отново да получите някои от симптомите на болестта на Паркинсон.
Не променяйте сами предписаната Ви доза. Ако считате, че ефектът на лекарството е много слаб или много силен, уведомете Вашия лекар.
Ако сте приели повече от необходимата доза Мадопар

При прием на твърде много таблетки симптомите и признаците са сходни с нежеланите реакции, наблюдавани при обичайния прием на Мадопар, но могат да бъдат по-силно изразени. Наблюдавани са сърдечна аритмия, объркване и безсъние, гадене и повръщане, и необичайни неконтролирани движения.
Ако приемете твърде много таблетки или ако някой друг случайно приеме от Вашето лекарство, незабавно се свържете с Вашия лекар, фармацевт или отидете в най-близката болница.
Ако сте сирели приема на Мадопар

Вашият лекар ще Ви посъветва кога трябва да спрете приема на лекарството. Обикновено Мадопар се приема продължително време, тъй като той замества веществото допамин, което не се произвежда в достатъчни количества при пациентите с болестта на Паркинсон.
Трябва да уведомите Вашия лекар, ако искате да спрете лекарството. Лечението с Мадопар не трябва да се спира внезапно. Въпреки че това рядко се наблюдава, внезапното спиране на лечението може да предизвика сериозни нежелани реакции, като например невролептичен малигнен синдром, който може да бъде животозастрашаващ. Ранните симптоми са засилено треперене, внезапна поява на висока телесна температура (хиперпирексия), мускулна скованост, проблеми с баланса и поддържане на изправено положение на тялото, особено ако е съчетано с изпотяване, бледност и ускорен сърдечен ритъм (сърцебиене). При поява на някои от тези симптоми, уведомете незабавно Вашия лекар или отидете в най-близката болница.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Уведомете незабавно Вашия лекар при поява на следните нежелани реакции:
алергични реакции (напр. обрив и сърбеж);
неправилен сърдечен ритъм, ускорен или забавен;
кръвоизлив в стомаха или червата. Може да видите кръв в изпражненията (те изглеждат черни като катран), или кръв при повръщане (изглежда като утайка от кафе).
нисък брой на всички видове кръвни клетки (признаците включват инфекции на устата, венците, гърлото и белите дробове).
намален брой червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити в кръвта (признаците включват умора, склонност към инфекции, лесна поява на синини, кървене от носа).
Други възможни нежелани реакции:

С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка)
Нарушения на кръвта и лимфната система:

нисък брой червени кръвни клетки (анемия). Симптомите включват умора, бледа кожа, сърцебиене и задух.
промени в кръвните изследвания и тестовете за чернодробната функция.
Стомашно-чревни нарушения:

загуба на апетит;
гадене, повръщане, диария, особено в началото на лечението. За да контролира тези реакции, Вашият лекар може да Ви посъветва да приемате Мадопар с храна или течност, или да увеличава дозата Ви бавно.
Сърдечни нарушения:

сърдечни аритмии.
Съдови нарушения:

замаяност при изправяне поради понижаване на кръвното налягане (ортостатична хипотония). Ортостатичните нарушения обикновено се подобряват след намаляване на дозата на Мадопар.
Нарушения на нервната система:

промяна на вкуса или липса на вкус;
неконтролирани, необичайни движения на различни части на тялото (дискинезия, напр. хореиформена или атетозна). Те може да засегнат ръцете, краката, лицето или езика. Тези реакции може да се преодолеят или да станат поносими чрез намаление на дозата.
промени в отговора към лечението. Това включва: епизоди, когато движенията внезапно се затрудняват (епизоди на „замръзване”), възвръщане на симптомите на болестта преди приема на следващата доза от лекарството (влошаване в края на дозата) или внезапни промени от периоди на добър контрол на симптомите („off” периоди) към периоди с по-слаб контрол на симптомите („off1 периоди);
„синдром на неспокойните крака“ (неврологично разстройство, характеризиращо се с дискомфорт в крайниците, водещ до непреодолимо желание за движение, в хода на което оплакванията отшумяват).
Психични нарушения:

чувство на възбуда, тревожност, безпокойство, депресия, агресивност или дезориентация (усещане, че сте се загубили);
халюцинации (виждане или чуване на неща, които не са реални), налудности (вярване в неща, които не са истински), или загуба на контакт с реалността;
сънливост, включително прекомерна сънливост през деня и епизоди на внезапно настъпващо заспиване;
безсъние.
Може да получите и следните нежелани реакции:

Невъзможност да устоите на импулса, подтика или изкушението да направите нещо, което би навредило на Вас или на другите около Вас, като това може да включва:
силно желание да се залага прекомерно много на хазарт независимо от последствията за Вас самите като личност или за семейството Ви;
променен или засилен сексуален интерес и поведение, които може значително да притеснят Вас или други хора, като това включва повишено сексуално желание;
неконтролирано и разточително пазаруване или харчене на пари;
преяждане (склонност към приемане на прекомерно големи количества храна за кратко време) или компулсивно хранене (консумиране на повече храна от нормалното и повече отколкото е необходимо за задоволяване на глада).
Кажете на Вашия лекар, ако развиете някой от тези начини на поведение. Той/тя ще обсъди с Вас начините на лечение или как да бъдат намалени симптомите.
Други нежелани реакции

промяна в цвета на урината. Тя придобива червен оттенък, който потъмнява, когато урината престои. Тези промени са резултат от действието на лекарството и не са_ причина за безпокойство.
промяна в цвета на слюнката, езика, зъбите или устната лигавица.
Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:
Изпълнителна агенция по лекарствата

ул. „Дамян Груев” № 8
1303 София
тел.: +35 928903417
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Мадопар
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Да се съхранява под 25°С.
Да се съхранява в оригиналната опаковка.
Съхранявайте бутилката плътно затворена, за да се предпази от влага.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка след „Годен до“. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Върнете останалото лекарство в аптеката. Запазете го само ако Вашият лекар Ви е посъветвал.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци.
Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Мадопар

Активните вещества са: леводопа и бензеразид. Всяка таблетка съдържа 200 mg леводопа и 50 mg бензеразид под формата на хидрохлорид.
Другите съставки са: манитол; калциев хидрогенфосфат; микрокристална целулоза; прежелатинизирано царевично нишесте; кросповидон; етилцелулоза; железен оксид (Е172); силициев диоксид, колоиден безводен; натриев докузат; магнезиев стеарат.
Как изглежда Мадопар и какво съдържа опаковката

Мадопар 200 mg/50 mg таблетки са цилиндрични, двойноизпъкнали таблетки, бледочервени на цвят, със слабо изразена мозаечна структура, с надпис ROCHE и лого от едната страна, и две кръстосани делителни черти и от двете страни.
Таблетките се продават в тъмни, стъклени бутилки с полипропиленова капачка и свободно поставен сушител. Всяка бутилка съдържа 50 или 100 броя таблетки.
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·         До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·         До офис на куриерска фирма Спиди

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

 Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:


Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

 

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.81 лв

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

6.58 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

8.03 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

14.23 лв.

 

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.26 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

11.64 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

12.84 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

20.30 лв.

 

На посочен адрес

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

2.50 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: madopar