Меню
Количка

МИКАРДИС ПЛЮС табл 80 мг/25 мг х 28 бр

МИКАРДИС ПЛЮС 80МГ/25МГ Х 28 ТАБЛЕТКИ -
МИКАРДИС ПЛЮС табл 80 мг/25 мг х 28 бр
  • Наличност: В наличност
  • Производител: BOEHRINGER INGELHEIM
  • Арт.номер: 29400
  • Тегло: 0.20кг
18.65 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

   Micardis plus

    80mg/25

    таблетки

                                                       телмисартан/хидрохлоротиазид

                                                      (telmisartan/hydrohlorothiazide)

 

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете даприемате това лекарство.

- Запазете тази листовка.Може да се наложи да я прочетете отново.

- Ако имате някакви допълнителни въпроси,попитайте Вашия лекар или фармацефт.                                                 

- Това лекарство е предписано лично за Вас.Не го преотстъпвайте на други хора.То може да навреди,независимо от това,че техните симптоми са същите като Вашите.

-Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна,или забележите други,неописани в тази листовка нежелани реакции,моля уведомете Вашия лекар или фармацефт.

 

В тази листовка:

1. Какво представляваMicardisPlus и за какво се използва

2. Преди да приемете MicardisPlus

3. Как да приемате MicardisPlus

4. Възможни нежелани реакции

5. Как да съхраняваме MicardisPlus

6. Допълнителна информация

 

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА MICARDISPLUS И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

MicardisPlus е комбинация от две активни вещества в една таблетка-телмисартан и хидрохлортиазид.И двете вещества помагат да се контролира високото кръвно налягане.

-Телмисартан принадлежи към група лекарствени продукти,наречени рецепторни антагонисти на ангиотензин II.

Ангиотензин II е вещество,образувано във Вашия организъм,което предизвиква на кръвоносните съдове,като по този начин повишава кръвното Ви налягане.Телмисартан блокира ефекта на ангиотензин II така,че кръвоносните съдове се отпускат и кръвното налягане се понижава.

- Хидрохлортиазид принадлежи към група лекарства,наречени диуретици,които предизвикват увеличаване на отделяното количество урина,водещо до понижаване на кръвното Ви налягане.

Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове в редица органи, което понякога може да доведе до сърдечни пристъпи, сърдечна или бъбречна недостатъчност, мозъчен инсулт и слепота. Симптоми, в резултат на високо кръвно налягане, обикновено не се наблюдават преди да възникнат увреждания в органите. Поради това е важно редовно да се измерва кръвното налягане, за да се провери дали то е в нормални граници.

MicardisPlus се използва за лечение на високо кръвно налягане (есенциална хипертония) при пациенти, чието кръвно налягане не се контролира достатъчно, когато телмисартан или хидрохлортиазид се използват поотделно.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ MICARDISPLUS

Не приемайте MicardisPlus

•    ако сте алергични (свръхчувствителни) към телмисартан или към някоя от останалите съставки на MicardisPlus таблетки (вижте "Допълнителна информация" за списъка на другите съставки)

•    ако сте алергични (свръхчувствителни) към хидрохлортиазид или към други лекарства, производни на сулфонамидите

•    ако сте бременна след третия месец (по-добре да избягвате употребата на MicardisPlus и в ранна бременност - вижте раздел Бременност)

•    ако имате тежки чернодробни проблеми като холестаза или жлъчна обструкция (проблем с дренажа на жлъчката от жлъчния мехур) или каквото и да е друго тежко чернодробно заболяване

•    ако имате тежко бъбречно заболяване

•    ако Вашият лекар установи, че имате ниски нива на калий или високи нива на калций в кръвта, които не се повлияват от лечение

Информирайте Вашия лекар или фармацевт преди да приемете MicardisPlus, ако някое от горепосочените състояния се отнася за Вас.

Обърнете специално внимание при употребата на MicardisPlus

Моля, информирайте Вашия лекар, ако старадате или някога сте страдали от някое от следните състояния или заболявания:

-    ниско кръвно налягане (хипотония). което е възможно да възникне, ако сте дехидратирани (прекомерна загуба на вода от организма) или ако имате недостиг на соли, поради лечение с диуретици (обезводнявали лекарства), диета с ниско съдържание на сол. диария, повръщане или хемодиализа.

-    бъбречно заболяване или бъбречен трансплантат

-    стеноза на реналната артерия (стесняване на кръвоносните съдове на единия или на двата бъбрека)

-    чернодробно заболяване

-    сърдечни проблеми

-    диабет

-    подагра

-    повишени нива на алдостерон (задържане на вода и соли в тялото, придружено от дисбаланс на различни минерали в кръвта)

-    лупус еритематозус (наричан още "лупус" или "СЛЕ"), заболяване при което собствената имунна система атакува организма

Трябва да уведомите Вашия лекар, ако мислите, че сте бременна (или може да забременеете). MicardisPlus не се препоръчва в ранна бременност и не трябва да се приема след третия месец от бременността, тъй като може сериозно да увреди Вашето дете, ако се използва в този период (вижте раздел Бременност). Лечението с хидрохлортиазид може да доведе до електролитен дисбаланс на Вашия организъм. Типичните симптоми на водно-електролитен дисбаланс включват сухота в устата, слабост, летаргия, сънливост, безпокойство, мускулни болки или крампи, гадене (повдигане), повръщане, мускулна умора и сърцебиене (повече от 100 удара в минута). Трябва да съобщете на Вашия лекар, ако почувствате някой от тези симптоми. Трябва да уведомите Вашия лекар, ако установите повишена чувствителност на кожата си при излагане на слънце, със симптоми на слънчево изгаряне (такива като зачервяване, сърбеж, оток, обрив), които се появяват по-често от обикновено.

В случай на операция или анестезия, трябва да съобщите на Вашия лекар, че приемате MicardisPlus. Не се препоръчва употребата на MicardisPlus при деца и юноши до 18 години.

Както и при всички други ангиотензин II рецепторни антагонисти, телмисартан може да бъде по-слабо ефективен при понижаване на кръвното налягане при пациенти от черната раса.

Прием на други лекарства

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. Може да се наложи Вашият лекар да промени дозата на тези лекарства или да вземе други предпазни мерки. В някои случаи може да е необходимо да спрете използването на някое от лекарствата. Това се отнася особено за лекарствата, посочени по-долу, когато се използват едновременно с MicardisPlus:

-    лекарства, съдържащи литий, използвани за лечение на някои типове депресия

-    лекарства, свързани с ниско ниво на калий в кръвта (хипокалиемия), например други диуретици (обезводняващи лекарства), слабителни (например рициново масло), кортикостероиди

(например преднизон), АКТХ (хормон), амфотерицин (противогъбично лекарство), карбеноксолон (използван за лечение на язви в устата), пеницилин G натрий (антибиотик), салицилова киселина и нейните производни

-    калий-съхраняващи диуретици, калиеви добавки, калий-съдържащи солеви заместители, АСЕ инхибитори, които могат да повишат нивото на калий в кръвта
- лекарства за сърцето (например дигоксин)или лекарства за контролиране на сърдечния ритъм (например хинидин,дизопирамид)

-    лекарства,използвани при умствени разртойства (например тиоридазин,хлорпромазин,левомепромазин)

-    други лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане, стероиди, обезболяващи лекарства, лекарства за лечение на рак, подагра или артрит и добавки с витамин D.

MicardisPlis може да увеличи ефекта на понижаване на кръвното налягане на други лекарства и трябва да се посъветвате с Вашия лекар, ако е необходимо да се коригира дозата на другото лекарство, докато приемате MicardisPlus.

Както и при другите лекарствени продукти за понижаване на кръвното налягане, ефектът на MicardisPlus може да бъде намален, когато се прилага с НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин или ибупрофен).

Прием на MicardisPlus с храни и напитки

Може да приемате MicardisPlus таблетки с или без храна.

Бременност и кърмене

Бременност

Трябва да уведомите Вашия лекар, ако мислите, че сте бременна (или може да забременеете). Обикновено, Вашият лекар ще Ви посъветва да преустановите приема на MicardisPlus преди да забременеете или веднага щом разберете, че сте бременна и ще Ви посъветва да приемате друго лекарство, вместо MicardisPlus. MicardisPlus не се препоръчва в ранна бременност и не трябва да се приема, ако сте бременна след третия месец, тъй като може сериозно да увреди Вашето дете, ако се използва след третия месец от бременността.

Кърмене

Информирайте Вашия лекар,ако кърмите или имате намерение да кърмите.MicardisPlus не се препоръчва на майки,които кърмят и Вашият лекар може да Ви назначи друго лечение,ако искате ,особено ако Вашето дете е новороденоили е родено преждевременно.

Шофиране и работа с машини

Няма данни за ефекта на MicardisPlus върху способността за шофиране или работа с машини.

Някои хора се чувстват замаяни или изморени по време на лечение на високо кръвно налягане.

Ако се почувствате замаяни или изморени, не шофирайте и не работете с машини.

Важна информация относно някои от съставките MicardisPlus

MicardisPlus съдържа млечна захар (лактоза) и сорбитол. Ако имате непоносимос- към някои захари, консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете приема на MicardisPlus.

3.    КАК ДА ПРИЕМАТЕ MICARDISPLUS

Винаги приемайте MicardisPlus точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Обичайната доза MicardisPlus е една таблетка дневно. Опитайте се да приемате таблетка по едно и също време всеки ден. Може да приемате MicardisPlus с или без храна. Таблетките трябва да се поглъщат с малко вода или друга безалкохолна напитка. Важно е да приемате MicardisPlus всеки ден, докато Вашия лекар не Ви посъветва друго.

Ако Вашият черен дроб не функционира правилно, обичайната доза не трябва да надвишава 40mg/12,5mg веднъж дневно.

Ако сте приели повече от необходимата доза MicardisPlus

Ако случайно приемете твърде много таблетки свържете се незабавно с Вашия лекар, фармацевт или с най-близкия център за спешна помощ.

Ако сте пропуснали да приемете MicardisPlus

Ако забравите да приемете една доза, не се безпокойствие Вземете дозата веднага щом се сетите и след това продължете приема по обичайния начин.Ако не  приемете Вашата таблетка ден, вземете обичайната доза на следващия ден. Не вземайте двойна

Ако имате някакви допълнителни въпроси свързани с употребата на този  продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.    ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, MicardisPlus може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Тези нежелани реакции могат да възникват с определена честота, която се определя както следва:

•    много чести: засягащи повече от 1 пациент на 10

•    чести: засягащи от 1 до 10 пациенти на 100

•    нечести: засягащи от 1 до 10 пациенти на 1 000

•    редки: засягащи от 1 до 10 пациенти на 10 000

•    много редки: засягащи по-малко от 1 пациент на 10 000

•    с неизвестна честота: от наличните данни не може да бъде направена оценка на честотата

Честите нежелани реакции могат да включват: замайване

Нечестите нежелани реакции могат да включват: понижени нива на калий в кръвта; тревожност; припадък (синкоп), усещане за мравучкане и изтръпване на крайниците (парестезия); световъртеж (вертиго)ускорен пулс (тахикардия), нарушения на сърдечния ритъм, ниско кръвно налягане, внезапно понижаване на кръвното налягане при изправяне; задух (диспнея); симптоми на разстроен стомах като диария; сухота в устата, газове, болка в гърба, мускулни спазми, мускулна болка; еректилна дисфункция (неспособност за получаване или запазване на ерекция); болка в гръдния кош, повишено ниво на пикочна киселина в кръвта.

Редките нежелани реакции могат да включват: възпаление на белия дроб (бронхит); чувство за тъга (депресия); затруднено заспиване (безсъние); зрителни смущения; затруднено дишане, коремна болка, запек, подуване на корема (диспепсия), гадене; нарушения на чернодробната функция; бързо подуване на кожата и лигавицата (ангиоедем), зачервяване на кожата (еритема); алергични реакции като сърбеж или обрив;
в ставите (артралгия) и болка в крайниците,мускулни крампи;грипоподобно заболяване;болка;повишено ниво на пикочна киселина,ниско ниво на натрий,повишено ниво на креатинин,чернодробни ензими или креатин фосфокиназа в кръвта.

Нежеланите реакции  с неизвестна честота могат да включват: възпалено гърло, възпалени синуси, възпаление на стомаха (гастрит).

Телмисартан

Следните допълнителни нежелани реакции се съобщават при пациенти, приемащи само телмисартан:

Нежеланите реакции с неизвестна честота могат да включват: възпаление на горните дихателни пътища (например възпалено гърло, възпалени синуси, простуда), инфекции на пикочните пътища; увеличен брой на определени бели кръвни клетки (еозинофилия), намален брой на червените кръвни клетки (анемия), намален брой на тромбоцитите (тромбоцитопения); тежки алергични реакции (например свръхчувствителност, анафилактична реакция, лекарствен обрив); повишени нива на калий; забавен пулс (брадикардия); разстроен стомах; екзема (кожно нарушение); възпаление на сухожилията; бъбречно увреждане, включително остра бъбречна недостатъчност; слабост, понижен хемоглобин (кръвен протеин), липса на ефект на телмисартан, сепсис* (често наричан "отравяне на кръвта" е тежка инфекция с възпалителен процес в цялото тяло, която може доведе до смърт).

* В дългосрочно проучване, включващо повече от 20 000 пациенти, по-голям брой пациенти, лекувани с телмисартан получават сепсис в сравнение с пациенти, които не приемат телмисартан, Събитието може да е открито случайно и да е свързано с механизъм, който не е познат за момента.

Хидрохлортиазид

Следните нежелани реакции се съобщават при пациенти приемащи само хидрохлортиазид:

Нежеланите реакции с неизвестна честота могат ла включват: възпаление на слюнчените жлези; намален брой кръвни клетки, включително намален брой червени и бели кръвни клетки, намален брой на тромбоцитите (тромбоцитопения); сериозни алергични реакции (например свръхчувствителност, анафилактична реакция), възпаление на кръвоносните съдове (некротизиращ васкулит), намаляване или загуба на апетит; безпокойство, слабост, замайване; замъглено виждане или виждане в жълто; възпаление на панкреаса, разстроен стомах; пожълтяване на кожата или очите (жълтеница); нарушения на кожата като възпалени кръвоносни съдове в кожата: повишена чувствителност към слънчева светлина кли образуване на мехури и обелване на повърхностния слой на кожата (токсична епидермална некролиза); бъбречно възпаление или увредена бъбречна функция; треска; нарушен електролитен баланс, повишени нива на холестерол в кръвта, понижен кръвен обем, наличие на глюкоза в урината (глюкозурия), повишени нива на глюкоза, пикочна киселина или липиди в кръвта.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5.    КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ MICARDISPLUS

Дa се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте MicardisPlus след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка след "Годен до:" Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Този лекарствен продукт не изисква специални условия за съхранение. Трябва да съхранявате Вашето лекарство в оригиналната опаковка, за да се предпазват таблетките от светлина.

Понякога външния слой на блистера се отделя от вътрешния слой. В такъв случай не е необходимо да предприемате никакви действия.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.    ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ Какво съдържа MicardisPlus

-    Активните вещества са телмисартан и хидрохлортиазид. Всяка таблетка съдържа 80 mg телмисартан и 25 mg хидрохлортиазид.

-    Другите съставки са лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, царевично нишесте, меглумин, микрокристална целулоза, повидон, жълт железен оксид (Е172), натриев хидроксид, натриев нишестен гликолат (тип А), сорбитол (Е420).

 

 

                               

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·         До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·         До офис на куриерска фирма Спиди

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

 Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:


Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

 

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.81 лв

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

6.58 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

8.03 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

14.23 лв.

 

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.26 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

11.64 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

12.84 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

20.30 лв.

 

На посочен адрес

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

2.50 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: mikardis