Меню
Количка

ОЛАНЗАПИН ТЕВА табл 5 мг х 28 бр

ОЛАНЗАПИН 5МГ X 28 ТАБЛЕТКИ -
ОЛАНЗАПИН ТЕВА табл 5 мг х 28 бр
  • Наличност: В наличност
  • Производител: TEVA PHARMACEUTICAL
  • Арт.номер: 35518
  • Тегло: 0.20кг
3.30 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

1. Какво представлява Оланзапин Teva и за какво се използва
Оланзапин Teva съдържа активното вещество оланзапин. Оланзапин Teva принадлежи към група лекарства, наречени антипсихотици и се използва за лечение на следните състояния:
 Шизофрения, заболяване, при които са налице симптоми като чуване, виждане или усещане на несъществуващи обекти, налудни мисли, необичайна подозрителност и затваряне в себе си. Хората с това заболяване може също да се чувстват потиснати, тревожни или напрегнати.
Умерени до тежки манийни епизоди, състояние със симптоми на вълнение или еуфория.
Установено е, че Оланзапин Teva предотвратява повторната поява на тези симптоми при пациенти с биполярно разстройство, чийто маниен епизод се е повлиял от лечението с оланзапин.
2. Какво трябва да знаете преди да приемете Оланзапин Teva
Не приемайте Оланзапин Teva

ако сте алергични (свръхчувствителни) към оланзапин или някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6). Алергичната реакция може да се разпознае по наличието на обрив, сърбеж, оток на лицето, подуване на устните или недостиг на
въздух. Ако това се случи с Вас, обърнете се към Вашия лекар.
ако някога Ви е поставена диагноза за проблеми с очите, като например някои видове глаукома (повишено налягане в окото).
Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Оланзапин Teva.
Употребата на Оланзапин Teva при пациенти в старческа възраст с деменция не се препоръчва, тъй като може да има сериозни нежелани ефекти.
Лекарства от този тип може да предизвикат необичайни движения предимно в областта на лицето или езика. Ако това се случи след като сте приели Оланзапин Teva, кажете на Вашия лекар.
Много рядко лекарства от този тип може да предизвикат комбинация от температура, учестено дишане, потене, скованост на мускулите и сънливост или безсъние. Ако това се случи, незабавно потърсете Вашия лекар.
При пациенти, които приемат Оланзапин Teva е наблюдавано повишаване на телесното тегло. Вие и Вашият лекар трябва редовно да контролирате телесното тегло. Имайте предвид насочване към лекар-диетолог или помощ с план за диета, ако е необходимо.
При пациенти, които приемат Оланзапин Teva са наблюдавани високи нива на кръвната захар и мастите (триглицериди и холестерол). Вашият лекар трябва да провежда кръвни изследвания, за да контролира нивото на кръвна захар и мазнините преди да започнете да приемате Оланзапин Teva и редовно по време на лечението.
Информирайте Вашия лекар, ако Вие или някой от семейството Ви има анамнеза за кръвни съсиреци, тъй като лекарства като тези са причина за образуването на кръвни съсиреци.
Ако страдате от някое от изброените по-долу заболявания, уведомете Вашия лекар възможно най-бързо:

инсулт или “мини” инсулт (временни признаци на инсулт)
болест на Паркинсон
проблеми с простатата
чревна непроходимост (паралитичен илеус)
чернодробно или бъбречно заболяване
заболявания на кръвта
сърдечно заболяване
диабет
припадъци
Ако знаете, че може да имате загуба на соли в резултат на продължителна тежка диария иповръщане или употреба на диуретици (отводняващи таблетки)
Ако страдате от деменция, Вие или човекът, който се грижи за Вас/Ваш роднина трябва да информира Вашия лекар, ако някога сте имали инсулт или “мини” инсулт.
Като рутинна прeдпазна мярка, ако сте на възраст над 65 г., Вашето кръвно налягане трябва да се наблюдава от Вашия лекар.
Деца и юноши

Оланзапин Teva не е предназначен за употреба при пациенти под 18-годишна възраст.
Други лекарства и Оланзапин Teva

Приемайте други лекарства по време на лечението с Оланзапин Teva само ако Вашият лекар Ви е казал, че това е възможно. Вие може да почувствате сънливост, ако приемате Оланзапин Teva в комбинация с антидепресанти или лекарства за лечение на тревожност, или такива подпомагащи съня (транквилизатори).
Кажете на Вашия лекар, ако приемате или наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства.
Непременно кажете на Вашия лекар, ако приемате:

лекарства за лечение на болестта на Паркинсон
карбамазепин (антиепилептик и стабилизатор на настроението), флувоксамин (антидепресант) или ципрофлоксацин (антибиотик) – може да е необходима промяна на дозата на Оланзапин Teva.
Оланзапин Teva с алкохол

Не консумирайте алкохол по време на лечението с Оланзапин Teva, тъй като заедно с алкохол може да доведе до появата на сънливост.
Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, мислите че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на това лекарство. Не трябва да приемате това
лекарство, ако кърмите, тъй като малки количества от Оланзапин Teva може да преминат в кърмата.
Следните симптоми може да се наблюдават при новородени, чиито майки са използвали Оланзапин Teva през последния триместър (последните три месеца от бременността): треперене, скованост и/или мускулна слабост, сънливост, тревожност, дихателни проблеми и трудност при хранене. Ако Вашето бебе развие някои от тези симптоми, може да е необходимо да се свържете с Вашия лекар.
Шофиране и работа с машини

Има риск от поява на сънливост по време на прием на Оланзапин Teva. Ако това се случи, не шофирайте и не работете с никаква апаратура или машини. Уведомете Вашия лекар.
Оланзапин Teva съдържа лактоза

Ако Вашият лекар ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с Вашия лекар преди да вземете този лекарствен продукт.
3. Как да приемате Оланзапин Teva

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Вашият лекар ще Ви каже колко таблетки Оланзапин Teva да приемате и колко дълго да ги приемате. Дневната доза на Оланзапин Teva е между 5 mg и 20 mg. Консултирайте се с Вашия
лекар, ако симптомите Ви се възобновят, но не спирайте приема на Оланзапин Teva, докато Вашият лекар не Ви посъветва да го направите.
Вие трябва да приемате Оланзапин Teva веднъж дневно, следвайки препоръките на Вашия лекар. Опитвайте се да вземате таблетките по едно и също време всеки ден. Приемът на таблетките не зависи от приема на храна. Оланзапин Teva филмирани таблетки са предназначени за перорално приложение. Вие трябва да глътнете таблетките Оланзапин Teva цели с вода.
Ако сте приели повече от необходимата доза Оланзапин Teva

При пациенти приели повече от необходимото количество Оланзапин Teva се наблюдават следните симптоми: учестена сърдечна дейност, възбуда/агресивност, проблеми с говора, необичайни движения (особено на лицето или езика) и различна степен на нарушение на
съзнанието. Други симптоми може да бъдат: внезапна обърканост, припадък (епилепсия), кома, комбинация от треска, учестено дишане, изпотяване, мускулна скованост и замаяност или
сънливост, забавяне на сърдечната честота, аспирация, повишено или понижено кръвно налягане, нарушен сърдечен ритъм. Веднага потърсете Вашия лекар или направо отидете в найблизкото
болнично заведение, ако получите който и да е от гореописаните симптоми. Покажете на лекаря опаковката на Вашите таблетки.
Ако сте пропуснали да приемете Оланзапин Teva

Вземете таблетките веднага щом си спомните. Не приемайте две дози в един ден.
Ако сте спрели да приемате Оланзапин Teva

Не спирайте да приемате Вашите таблетки само защото сте се почувствали по-добре. Важно е да продължите да приемате Оланзапин Teva толкова дълго, колкото Ви е препоръчал Вашият
лекар.
Ако Вие внезапно спрете да приемате Оланзапин Teva, може да се наблюдават симптоми като изпотяване, неспособност да се спи, тремор, тревожност или гадене и повръщане. Вашият лекар може да Ви предложи да намалите дозата постепенно, преди да спрете лечението.
Ако имате някакви допълнителни въпроси относно употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да доведе до поява на нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако имате:

необичайни движения (честа нежелана реакция, която може да засегне до 1 на 10 човека), предимно на лицето или езика;
поява на съсиреци във вените (нечеста нежелана реакция, която може да засегне до 1 на 100 човека), особено на краката (симптомите включват оток, болка и зачервяване на крака), които може да се придвижат в кръвоносните съдове до белите дробове,
причинявайки болка в гърдите и затруднено дишане. Ако забележите който и да е от тези симптоми, веднага потърсете лекарска помощ;
комбинация от повишена температура, учестено дишане, изпотяване, схващане на мускулите и сънливост (оценка на честотата на тази нежелана реакция не може да бъде направена от наличните данни).
Много чести нежелани реакции (може да засегнат повече от 1 на 10 човека) включват наддаване на тегло, безсъние и повишени нива на пролактин в кръвта. В ранните етапи от лечението някои хора може да се чувстват замаяни или слаби (със забавена сърдечна честота), особено когато се изправят от легнала или седнала позиция. Това обикновено отминава от само себе си, но ако продължава, информирайте Вашия лекар.
Чести нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 10 човека) включват промени в нивата на някои кръвни клетки, мазнини в кръвообращението и в началото на лечението временно увеличаване на чернодробните ензими; повишения в нивата на захарта в кръвта и урината; повишени нива на пикочна киселина и креатин фосфокиназа в кръвта; засилено чувство на глад; замаяност; безпокойство; тремор; необичайни движения (дискинезия); запек; сухота в устата; обрив; загуба на сила; прекомерна уморяемост; задържане на вода, водещо до отичане на ръцете, глезените или стъпалата; температура; ставни болки и сексуални нарушения като намалено сексуално желание при мъже и жени или еректилна дисфункция при мъжете.
Нечести нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 100 човека) включват свръхчувствителност (напр. подуване на устата и гърлото, парене, обрив); диабет или влошено състояние при диабет, временно свързано с кетоацидоза (епилепсия); мускулна скованост или спазми (включително движения на очите); синдром на неспокойните крака; проблеми с говора; бавен сърдечен пулс; чувствителност към слънчева светлина; кървене от носа; стомашна
дистензия; загуба на паметта или разсеяност; незадържане на урина; невъзможност за уриниране; косопад; отсъствие или намаляване на менструацията и промени в гърдите при мъже и жени, като необичайно отделяне на мляко или необичайно нарастване.
Редки нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 1 000 човека) включват понижаване на нормалната телесна температура; нарушения на сърдечния ритъм; внезапна необяснима смърт; възпаление на задстомашната жлеза, причиняващо силна коремна болка, температура и неразположение; чернодробно заболяване, проявяващо се като пожълтяване на кожата и на бялата част на очите; мускулно заболяване, проявяващо се като необясними болки и страдания и продължителна и/или болезнена ерекция.
Много редките нежелани реакции включват тежки алергични реакции, например лекарствена реакция с еозинофилия и системни симптоми (DRESS). DRESS се проявява първоначално като грипоподобни симптоми с лицев обрив, последван от разрастване на обрива, висока температура, подуване на лимфните възли, повишени нива на чернодробните ензими, установени при кръвни тестове, и повишаване на броя на определен вид бели кръвни клетки(еoзинофилия).
Докато приемат оланзапин, пациентите в старческа възраст с деменция може да получат инсулт, пневмония, незадържане на урината, падания, силна уморяемост, зрителни халюцинации, покачване на температурата, зачервяване на кожата и да имат проблеми с походката. В тази специфична група пациенти има съобщения и за няколко случая с фатален изход.
При пациенти с болестта на Паркинсон, Оланзапин Teva може да доведе до влошаване на симптомите.
Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да
съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване, посочена в Приложение V. Когато съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Оланзапин Teva
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след изтичане срока на годност отбелязан върху картонената опаковка.
Да се съхранява под 25°C. Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци.
Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите лекарствата, които вече не използвате. Тези
мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Оланзапин Teva

Активното вещество е оланзапин.
Всяка Оланзапин Teva 2,5 mg филмирана таблетка съдържа 2,5 mg от активното вещество.
Всяка Оланзапин Teva 5 mg филмирана таблетка съдържа 5 mg от активното вещество.
Всяка Оланзапин Teva 7,5 mg филмирана таблетка съдържа 7,5 mg от активното вещество.
Всяка Оланзапин Teva 10 mg филмирана таблетка съдържа 10 mg от активното вещество.
Всяка Оланзапин Teva 15 mg филмирана таблетка съдържа 15 mg от активното вещество.
Всяка Оланзапин Teva 20 mg филмирана таблетка съдържа 20 mg от активното вещество.
Другите съставки са: (ядро на таблетката) лактоза монохидрат, хидроксипропилцелулоза, кросповидон (тип A), cилициев диоксид колоиден, безводен, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, (таблетна обвивка) хипромелоза, полидекстроза, глицерол триацетат, макрогол 8000, титанов диоксид (E171).
В допълнение таблетките с количество на активното вещество 15 mg съдържат индигокармин (E132) и тези с количество на активното вещество 20 mg съдържат железен оксид, червен (E172).
Как изглежда Оланзапин Teva и какво съдържа опаковката

Оланзапин Teva 2,5 mg филмирана таблетка е бяла, двойно изпъкнала, кръгла таблетка с надпис “OL 2.5” от едната страна.
Оланзапин Teva 5 mg филмирана таблетка е бяла, двойно изпъкнала, кръгла таблетка с надпис “OL 5” от едната страна.
Оланзапин Teva 7,5 mg филмирана таблетка е бяла, двойно изпъкнала, кръгла таблетка с надпис “OL 7.5” от едната страна.
Оланзапин Teva 10 mg филмирана таблетка бяла, двойно изпъкнала, кръгла таблетка с надпис “OL 10” от едната страна.
Оланзапин Teva 15 mg филмирана таблетка е светлосиня, двойно изпъкнала, овална таблетка с надпис “OL 15” от едната страна.
Оланзапин Teva 20 mg филмирана таблетка е розова, двойно изпъкнала, овална таблетка с надпис “OL 20” от едната страна.
Оланзапин Teva 2,5 mg филмирани таблетки се предлагат в картонени кутии, сдържащи 28, 30, 35, 56, 70 или 98 филмирани таблетки.
Оланзапин Teva 5 mg филмирани таблетки се предлагат в картонени кутии, съдържащи 28, 28 x 1, 30, 30 x 1, 35, 35 x 1, 50, 50 x 1, 56, 56 x 1, 70, 70 x 1, 98 или 98 x 1 филмирани таблетки.
Оланзапин Teva 7,5 mg филмирани таблетки се предлагат в картонени кутии, съдържащи 28, 28 x 1, 30, 30 x 1, 35, 35 x 1, 56, 56 x 1, 60, 70, 70 x 1, 98 или 98 x 1 филмирани таблетки.
Оланзапин Teva 10 mg филмирани таблетки се предлагат в картонени кутии, съдържащи 7,7 x 1, 28, 28 x 1, 30, 30 x 1, 35, 35 x 1, 50, 50 x 1, 56, 56 x 1, 60, 70, 70 x 1, 98 или 98 x 1 филмирани таблетки.
Оланзапин Teva 15 mg филмирани таблетки се предлагат в картонени кутии, съдържащи 28, 30, 35, 50, 56, 70 или 98 филмирани таблетки.
Оланзапин Teva 20 mg филмирани таблетки се предлагат в картонени кутии, съдържащи 28, 30, 35, 56, 70 или 98 филмирани таблетки.
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·         До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·         До офис на куриерска фирма Спиди

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

 Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:


Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

 

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.81 лв

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

6.58 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

8.03 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

14.23 лв.

 

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.26 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

11.64 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

12.84 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

20.30 лв.

 

На посочен адрес

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

2.50 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: olanzapin