Меню
Количка

ОСИКА табл 150 мг х 1 бр

ОСИКА 150МГ X 1 ТАБЛЕТКИ -
ОСИКА табл 150 мг х 1 бр
  • Наличност: В наличност
  • Производител: GEDEON RICHTER
  • Арт.номер: 32939
  • Тегло: 0.20кг
13.56 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

Осика 150 mg филмирани таблетки /

Ossica 150 mg film-coated tab

 

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да прилагате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да имате нужда да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка:

1.  Какво представлява Осика 150 mg филмирана таблетка и за какво се използва

2.  Какво трябва да знаете, преди да използвате Осика 150 mg филмирана таблетка

3.  Как да използвате Осика 150 mg филмирана таблетка

4.  Възможни нежелани реакции

5.  Как да съхранявате Осика 150 mg филмирана таблетка

6.  Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.  Какво представлява Осика 150 mg филмирани таблетки и за какво се използва

Активното вещество на Осика 150 mg филмирана таблетка принадлежи към група лекарства, наречени бифосфонати. Лекарството съдържа активното вещество ибандронова киселина.

Осика може да прекрати костната загуба чрез спиране на по-нататъшната загуба на костно вещество и увеличаване на костната маса при повечето жени, които го приемат, макар че те няма да могат да видят или почувстват разликата. Осика може да помогне за понижаване на риска от счупване на костите (фрактури). Намаляването на риска от поява на фрактури е доказано за гръбначния стълб, но не и за бедрото.

Осика 150 mg филмирана таблетка Ви се предписва за лечение на остеопороза след менопауза, тъй като при Вас рискът от поява фрактури е по-голям. Остеопорозата представлява изтъняване и отслабване на костите, което се среща често при жени след менопауза. По време на менопаузата яйчниците престават да произвеждат женския хормон естроген, който помага за запазване здравината на скелета на жената.

Колкото по-рано една жена влезе в менопауза, толкова по-голям за нея е рискът от фрактури в резултат на остеопороза. Други фактори, които могат да увеличат риска от фрактури, включват: недостатъчно количество калций и витамин D в храната тютюнопушене или консумация на твърде много алкохол недостатъчно ходене пеша или други натоварващи физически усилия известни случаи на остеопороза в семейството.

Здравословният начин на живот също ще Ви помогне да получите максимална лечение. Това включва;

-    приемане на балансирана храна, богата на калций и витамин D;

-    ходене пеша или други натоварващи физически усилия;

-    избягване на пушенето и консумацията на твърде много алкохол. 

2.  Какво трябва да знаете, преди да приемете Осика 150 mg филмирана таблетка Не приемайте Оснка 150 mg филмирана таблетка

-    Ако сте алергични към ибандронова киселина или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка б).

-    Ако имате определени проблеми с хранопровода, като стеснение или затруднено преглъщане.

-    Ако не можете да останете изправена или седнала в продължение на поне един час (60 минути).

-    Ако имате или сте имали в миналото ниски стойности на калций в кръвта. Моля, консултирайте се с лекуващия си лекар.

Предупреждения и предпазни мерки

Някои хора трябва да са особено внимателни, докато приемат Осика. Говорете с Вашия лекар преди да приемете Осика:

-    Ако имате нарушения на обмяната на минералите (като недостиг на витамин D).

-    Ако бъбреците Ви не функционират нормално.

-    Ако имате някакви проблеми с преглъщането или храносмилането.

-    - Ако Ви се прилага лечение на зъбите или Ви предстои да се подложите на стоматологична хирургическа операция, уведомете зъболекаря си, че се лекувате с Осика. Също уведомете зъболекаря си, ако имате рак.

Може да се появят дразнене, възпаление или разязвяване на хранопровода, често придружени от симптоми като остра болка в гърдите, силна болка след преглъщане на храна и/или напитки, тежко гадене или повръщане, особено ако не изпивате пълна чаша вода и/или ако сте легнали в рамките на час след прием на Осика 150 mg филмирана таблетка. Ако получите такива симптоми, преустановете приема на Осика 150 mg филмирана таблетка и уведомете Вашия лекар веднага (вж. точка 3).

Деца и юноши

Не давайте Осика 150 mg филмирана таблетка на деца или юноши на възраст под 18 години. Други лекарства и Осика 150 mg филмирана таблетка

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства. Особено:

-    Хранителни добавки, съдържащи калций, магнезий, желязо или алуминий, тъй като е възможно те да повлияят ефекта на Осика.

Ацетилсалицилова киселина и други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) (като ибупрофен, диклофенак натрий и напроксен) може да предизвикат дразнене на стомаха и червата. Осика 150 mg може да направят същото. Така че трябва да бъдете особено внимателни, ако вземате болкоуспокояващи или противовъзпалителни средства, докато приемате Осика 150 mg.

След поглъщането на таблетка Осика, която се приема веднъж месечно, изчакайте 1 час, преди да вземете някакво друго лекарство, включително и таблетки против лошо храносмилане, хранителни добавки, съдържащи калций или витамини.

Осика с храна и напитки

Не приемайте Осика с храна. Ефективността на Осика е по-малка, когато се приема с Може да пиете само вода, никакви други напитки. След като сте приели Осика,

1 час преди да приемете първата храна и други напитки (вижте 3. Как да прие mg филмирана таблетка).

Бременност и кърмене

Осика е за употреба само при жени след менопауза и не трябва да се приема от могат все още да имат дете.

Не приемайте Осика 150 mg филмирана таблетка, ако сте бременна или кърмите, се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство. 

Шофиране и работа с машини

Може да шофирате и да работите с машини, тъй като се счита, че Осика не повлиява или повлиява пренебрежимо способността Ви за шофиране или работа с машини.

Осика съдържа лактоза

Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост или не може да усвоявате някои захари (напр. ако имате галактозна непоносимост, Lapp-лактазна недостатъчност или имате проблеми с глюкозо-галактозната абсорбция), говорете с Вашия лекар преди да започнете да приемате това лекарство.

3.  Как да приемате Осика 150 mg филмирана таблетка

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако не сте сигурни в нещо.

Обичайната доза Осика 150 mg е една таблетка веднъж месечно.

Вземане на месечната таблетка

Важно е да следвате стриктно тези указания. Те имат за цел да помогнат таблетката Осика да достигне стомаха Ви бързо, така че да се намали възможността за поява на признаци на дразнене.

Вземайте една таблетка Осика 150 mg веднъж месечно.

Изберете един ден от месеца, който лесно ще запомните. Може да изберете една и съща дата (като първия ден от всеки месец) или един и същи ден (като първата неделя на всеки месец), за да приемете таблетката Осика 150 mg. Изберете датата, която най-добре подхожда на навиците Ви.

Вземайте таблетката Осика 150 mg поне 6 часа след като последно сте яли илн пили нещо, с изключение на вода.

Вземете таблетката Осика 150 mg след като станете сутрин и

преди да сте яли или пили нещо (на гладен стомах)

Погълнете таблетката с пълна чаша вода (поне 180 ml).

Не приемайте таблетката с вода с високо съдържание на калций, плодов сок или някакви други напитки. Препоръчва се да използвате бутилирана вода с ниско минерално съдържание, ако се опасявате за потенциално високи нива на калций в чешмяната вода (твърда вода)

Погълнете таблетката цяла - не я дъвчете, не я трошете и не позволявайте да се разтвори в устата Ви.

През следващия час (60 минути) след като сте взели таблетката:

не лягайте; ако не сте в изправено положение (права или седнала), част от лекарството може да се върне обратно в хранопровода Ви не яжте нищо

не пийте нищо (с изключение на вода, ако имате нужда) не вземайте никакви други лекарства

След като сте изчакали един час, можете да приемете първата храна и напитка за деня. След като сте се нахранили, можете да легнете, ако желаете, и да вземете друго лекарство, ако имате нужда.

Продължавайте да приемате Осика

Важно е да продължавате да приемате Осика всеки месец - толкова, колкото лек лекар Ви е предписал.

Моля, консултирайте се с Вашия лекар, дали да продължите да приемате Осика, употребявали Осика в продължение на 5 години.

Ако сте приели повече от необходимата доза Осика

Ако погрешно сте приели повече от една таблетка» изпийте пълна чаша мляко и незабавно се свържете с лекуващия си лекар.

Не предизвиквайте повръщане и не лягайте - това може да доведе до дразнене на хранопровода от Осика.

Ако сте пропуснали да приемете Осика

Ако забравите да приемете таблетката на сутринта на избрания от Вас ден» не вземайте таблетката по-къс но през деня. Вместо това, погледнете във Вашия календар и вижте кога е следващата Ви планирана доза.

Ако сте забравили да приемете Вашата таблетка в избрания деи и ако следващата Ви планирана доза е само след 1 до 7 дни

Никога не приемайте две таблетки Осика в една и съща седмица. Трябва да изчакате до следващата планирана доза и да я вземете както обикновено; след това продължете да приемате по една таблетка веднъж месечно в планираните дни, както сте отбелязали във Вашия календар.

Ако сте забравили да приемете Вашата таблетка в избрания ден и ако следващата Ви планирана доза е след повече от 7 дни

Трябва да вземете една таблетка на следващата сутрин след деня, в който сте си спомнили; след това продължете да приемате по една таблетка веднъж месечно в планираните дни, както сте отбелязали във Вашия календар.

4.  Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Говорете веднага с медицинска сестра илн лекар, ако забележите някои от следните сериозни нежелани ефекти - Вие мооке да се нуждаете от спешно лечение:

Нечести (може да засегнат до 1 на 100 души):

-    силна болка в гърдите, силна болка след поглъщане на храна или напитки, силно гадене или повръщане, затруднено преглъщане. Може да имате тежко възпаление на хранопровода» вероятно с разраняване или свиване на хранопровода.

Редки (може да засегнат до 1 на 1 000 души):

-    сърбеж, подуване на лицето, устните, езика и гърлото със затруднения в дишането.

-    продължителна очна болка и възпаление

-    новопоявила се болка, слабост или дискомфорт в бедрото, таза или слабините. Може да имате ранни признаци на евентуална атипична фрактура на бедрената кост.

Много редки (може да засегнат до 1 на 10 000 души):

 

-    болка или дразнене в устата или челюстта. Може да имате ранни признаци на тежки проблеми с челюстта (некроза (мъртва костна тъкан) в челюстната кост).

-    сериозна, потенциално животозастрашаваща алергична реакция.

Чести (може да засегнат до 1 на 10 души) главоболие

киселини, дискомфорт при преглъщане, стомашна или коремна болка (м< на възпаление на стомаха), нарушено храносмилане, гадене, диария i червата)

Други възможни нежелани реакции

мускулни крампи, скованост на ставите и крайниците

грипоподобни симптоми, включващи треска, треперене и втрисане, чувство на дискомфорт, болка в костите и болки в мускулите и ставите. Консултирайте се с медицинска сестра или лекар, ако някои нежелани реакции станат обезпокоителни или продължат повече от няколко дни. обрив

Нечести (може да засегнат до 1 на 100 души) замайване

газове (раздуване на корема) болка в гърба умора и изтощение астматични пристъпи

Редки (може да засегнат до 1 на 1000 души):

-    възпаление на дванадесетопръстника (началната част на червата), причиняващо стомашна болка

-    уртикария

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез. Изпълнителна агенция по лекарствата ул.,Дамян Груев” №

8, 1303 София, Тел.: +35 928903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.  Как да съхранявате Осика 150 mg филмирани таблетки

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Този лекарствен продукт не изисква специални условия за съхранение.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, който е отбелязан върху блистера и картонената опаковка след (ММ/ГГТТ). Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.  Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Осика 150 mg филмирани таблетки

Всяка таблетка съдържа 168,81 mg натриев ибандронат монохидрат, равняващ се на 150 mg инбандронова киселина.

Другите съставки са:

Сърцевина на таблетката: лактоза монохидрат, повидон (КЗО), целулоза микро 101), кросповидон, магнезиев стеарат, колоиден безводен силициев диоксид. П <=

Обвивка на таблетката: опадри II бяло 85F18422, съдържа поливинилов алкохол, диоксид (Е 171), талк, макрогол (3350).

Как изглеща Осика 150 mg филмирани таблетки и какво съдържа опаковката

Осика 150 mg филмирана таблетка е бяла или почти бяла, овална, двойноизпъкнала филмирана таблетка, с гравиран надпис „М24” от едната страна и без надпис от другата страна.

Таблетките се предлагат в бели PVC/PE/PVDC/A1 блистери, съдържащи 1 или 3 таблетки.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител:

Gedeon Richter Pic.

1103 Budapest, Gyomroi ut 19-21 Унгария

Производител, отговорен за освобождаване на партидите:

За допълнителна информация относно това лекарство, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба.

Този лекарствен продукт е одобрен за употреба в страните-членки на ЕИП със следните имена:

България: Осика/Ossica/

Унгария: Ossica Латвия: Ossica Литва: Ossica Полша: Ossica Румъния: Ossica Словакия: Ossica

Дата на последно преразглеждане на листовката

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·         До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·         До офис на куриерска фирма Спиди

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

 Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:


Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

 

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.81 лв

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

6.58 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

8.03 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

14.23 лв.

 

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.26 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

11.64 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

12.84 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

20.30 лв.

 

На посочен адрес

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

2.50 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: osika