Меню
Количка

РЕЛВАР ELLIPTA инх 184/22 мкг х 30 дози

РЕЛВАР ЕЛИПТА ИНХ 184МКГ/22МКГ 30 ДОЗИ -
РЕЛВАР ELLIPTA инх 184/22 мкг х 30 дози
  • Наличност: В наличност
  • Производител: GLAXO SMITH KLINE
  • Арт.номер: 45250
  • Тегло: 0.20кг
74.47 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

РЕЛВАР ЕЛИПТА ИНХ 184МКГ/22МКГ 30ДОЗИ

1. Какво представлява Relvar Ellipta и за какво се използва
Relvar Ellipta съдържа две активни вещества: флутиказон фуроат и вилантерол. Relvar Ellipta е наличен с различно количество на активните вещества: флутиказон фуроат
92 микрограма/вилантерол 22 микрограма и флутиказон фуроат 184 микрограма/вилантерол
22 микрограма.
Relvar Ellipta 92/22 микрограма се използва за редовно лечение на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) при възрастни и на астма при възрастни и юноши на и над 12 години.
Relvar Ellipta 184/22 микрограма се използва за лечение на астма при възрастни и юноши на и над 12 години.
Relvar Ellipta 184/22 микрограма не е одобрен за лечение на ХОББ.
Relvar Ellipta трябва да се използва всеки ден, а не само когато имате проблеми с дишането или други симптоми на ХОББ и астма. Лекарството не трябва да се използва за облекчаване на внезапен пристъп на задух или хрипове. В случай, че получите пристъп трябва да използвате инхалатор с бързодействащо лекарство (като салбутамол). Обърнете към Вашия лекар, ако нямате инхалатор с бързодействащо лекарство.
Флутиказон фуроат принадлежи към група лекарства, наречени кортикостероиди, често наричани само стероиди. Кортикостероидите намаляват възпалението. Те намаляват подуването и дразненето в малките въздухоносни пътища в белите дробове и по този начин постепенно облекчават проблемите с дишането. Кортикостероидите също така помагат за предотвратяване на пристъпите на астма и влошаването на ХОББ.
Вилантерол принадлежи към група лекарства, наречени дългодействащи бронходилататори. Той отпуска мускулите на малките въздухоносни пътища в белите дробове. Помага за това, въздухоносните пътища да се отворят, и улеснява навлизането и излизането на въздуха от белите дробове. Когато се приема редовно, помага малките въздухоносни пътища да остават отворени.
Когато редовно приемате тези две активни вещества заедно, те ще Ви помогнат да контролирате по-добре проблемите с дишането, отколкото ако приемате лекарствата самостоятелно.
Астмата е сериозно, продължително белодробно заболяване, при което мускулите в стените на по-малките въздухоносни пътища се стесняват (бронхоконстрикция), отичат и се дразнят (възпаление). Симптомите могат да се появяват и изчезват и включват задух, хрипове, стягане в гърдите и кашлица. Установено е, че Relvar Ellipta намалява обострянията и симптомите на астма.
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) е сериозно, продължително белодробно заболяване, при което въздухоносните пътища се възпаляват и удебеляват. Симптомите включват задух, кашлица,  искомфорт в областта на гърдите и слузести храчки. Установено е, че Relvar Ellipta намалява обострянията на симптомите на ХОББ.
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Relvar Ellipta
Не използвайте Relvar Ellipta
- ако сте алергични към флутиказон фуроат, вилантерол или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
- ако смятате, че по-горното се отнася за Вас, не използвайте Relvar Ellipta преди да сте го обсъдили с Вашия лекар.
Предупреждения и предпазни мерки
Преди да използвате Relvar Ellipta, Вашият лекар трябва да знае:
- ако имате чернодробно заболяване, тъй като е по-вероятно да получите нежелани реакции. Ако имате умерено или тежко чернодробно заболяване, Вашият лекар ще ограничи дозата Ви до по-ниската концентрация на Relvar Ellipta (92/22 микрограма веднъж дневно).
- ако имате проблеми със сърцето или високо кръвно налягане.
- ако имате туберкулоза на белите дробове или каквито и да е продължителни или нелекувани инфекции.
- ако имате диабет или повишени нива на кръвната захар.
- ако имате проблеми с щитовидната жлеза.
- ако имате ниски нива на калия в кръвта.
- ако имате замъглено зрение или други зрителни смущения.
Консултирайте се с Вашия лекар, преди да използвате това лекарство, ако смятате, че някое от изброените по-горе се отнася за Вас.
Докато използвате Relvar Ellipta
- Обърнете се към Вашия лекар, ако имате замъглено зрение или други зрителни смущения.
- Обърнете се към Вашия лекар, ако имате повишена жажда, често уриниране или необяснима умора (признаци на високи нива на кръвната захар).
Проблеми с дишането непосредствено след приложение
Ако дишането или хриповете Ви се влошат веднага след използване на Relvar Ellipta, спрете да използвате лекарството и незабавно потърсете медицинска помощ.
Инфекция на белите дробове
Ако използвате това лекарство за лечение на ХОББ, може да сте с повишен риск за развитие на инфекция на белите дробове, наречена пневмония. Вижте точка 4 за информация относно симптомите, за които трябва да следите, докато използвате това лекарство. Информирайте Вашия лекар възможно най-бързо, ако развиете някой от тези симптоми.
Деца и юноши
Не давайте това лекарство на деца под 12 години за лечение на астма или при деца и юноши на каквато и да е възраст за лечение на ХОББ.
Други лекарства и Relvar Ellipta
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства. Ако не сте сигурни какво съдържа Вашето лекарство,
обърнете се към Вашия лекар или фармацевт.
Някои лекарства могат да повлияят начина, по който това лекарство действа или да направят по-вероятно развитието на нежелани лекарствени реакции.
Те включват:
- бета-блокери като метопролол, използвани за лечение на високо кръвно налягане или сърдечно заболяване.
- кетоконазол, използван за лечение на гъбични инфекции.
- ритонавир или кобицистат, използвани за лечение на HIV инфекции.
- дългодействащи бета2-адренергични агонисти, като салметерол.
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате някое от тези лекарства. Вашият лекар може да Ви проследява внимателно, ако приемате някое от тези лекарства, тъй като те могат да увеличат нежеланите реакции от Relvar Ellipta.
Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна, или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на това лекарство. Не използвайте това лекарство, ако сте бременна, освен ако Вашият лекар не Ви каже, че може да го използвате.
Не е известно дали съставките на това лекарство могат да преминат в кърмата. Ако кърмите, трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате Relvar Ellipta. Не използвайте това лекарство, ако кърмите, освен ако Вашият лекар не Ви каже, че може да го използвате.
Ако кърмите, консултирайте се с Вашия лекар преди да използвате Relvar Ellipta.
Шофиране и работа с машини
Малко вероятно e това лекарство да засегне способността Ви за шофиране или работа с машини.
Relvar Ellipta съдържа лактоза
Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари или към млечен протеин, посъветвайте се с него, преди да използвате това лекарство.
3. Как да използвате Relvar Ellipta
Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, обърнете се към Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт.
Каква доза да приемате
Астма
Препоръчителната доза за лечение на астма е една инхалация (92 микрограма флутиказон фуроат и 22 микрограма вилантерол) веднъж дневно, приета по едно и също време, всеки ден.
Ако имате тежка астма, Вашият лекар може да прецени, че трябва да приемате по една инхалация от по-високата концентрация (184 микрограма флутиказон фуроат и 22 микрограма вилантерол). Тази доза също трябва да се приеме веднъж дневно, по едно и също време, всеки ден.
ХОББ
Препоръчителната доза за лечение на ХОББ е една инхалация (92 микрограма флутиказон фуроат и 22 микрограма вилантерол) веднъж дневно, приета по едно и също време, всеки ден.
По-високата концентрация на Relvar Ellipta (184 микрограма флутиказон фуроат и 22 микрограма вилантерол) не е подходяща за лечение на ХОББ.
Relvar Ellipta е за инхалаторно приложение.
Прилагайте Relvar Ellipta по едно и също време всеки ден, тъй като той действа в продължение на 24 часа.
Много е важно да приемате това лекарство всеки ден, точно както Ви е казал Вашият лекар.
Това ще Ви помогне да избегнете наличието на симптоми през деня и през нощта.
Relvar Ellipta не трябва да се използва за облекчаване на внезапен пристъп на задух или хрипове. Ако получите такъв пристъп, трябва да използвате инхалатор с бързодействащо лекарство (като салбутамол).
Консултирайте се с Вашия лекар, ако имате задух или хрипове по-често от нормалното или ако използвате по-често инхалатор с бързодействащо лекарство.
Как да използвате Relvar Ellipta
Прочетете „Инструкции за употреба стъпка по стъпка” след точка 6 в тази листовка за пълна информация.
Не е необходимо да подготвяте Relvar Ellipta по някакъв специален начин, дори и когато го използвате за първи път.
Ако симптомите Ви не се подобряват
Ако симптомите Ви (задух, хрипове, кашлица) не се подобряват или се влошават, или използвате по-често лекарство за бързо облекчаване на симптомите
обърнете се към Вашия лекар възможно най-бързо.
Ако сте използвали повече от необходимата доза Relvar Ellipta
Обърнете се към Вашия лекар или фармацевт, ако случайно сте приели доза, по-висока от предписаната. Може да усетите, че сърцето Ви бие по-бързо от обикновено, че треперите или имате главоболие.
Особено важно е да се обърнете към Вашия лекар или фармацевт за съвет, ако сте приемали по-висока доза от предписаната за продължителен период от време. Това се налага, тъй като по-високите дози Relvar Ellipta може да понижат нивата на стероидните хормони, нормално произвеждани от Вашия организъм.
Ако сте пропуснали да приемете Relvar Ellipta
Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. Инхалирайте следващата доза, когато настъпи времето за това.
Ако получите хрипове или задух, или развиете други симптоми на астматичен пристъп, използвайте инхалатор с бързодействащо лекарство (като салбутамол) и след това потърсете медицинска помощ.
Не спирайте приема на Relvar Ellipta без лекарски съвет
Приемайте това лекарство толкова дълго, колкото Ви е препоръчал Вашият лекар. То ще бъде ефикасно, докато го прилагате. Не спирайте лечението, дори да се чувствате по-добре, освен ако Вашият лекар не Ви посъветва.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Алергични реакции
Алергичните реакции към Relvar Ellipta са редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 човека).
Ако имате някой от следните симптоми след прием на Relvar Ellipta, спрете приема на това лекарство и незабавно уведомете Вашия лекар.
• кожен обрив (уртикария) или зачервяване
• подуване, понякога на лицето или устата (ангиоедем)
• силни хрипове, кашлица или затруднено дишане
• внезапно чувство на слабост или замаяност (което може да доведе до колапс или загуба на съзнание)
Проблеми с дишането непосредствено след използване
Проблемите с дишането непосредствено след използване на Relvar Ellipta са редки.
Ако дишането или хриповете Ви се влошат веднага след използване на това лекарство, спрете да го приемате и незабавно потърсете медицинска помощ.
Пневмония (инфекция на белите дробове) (честа нежелана реакция, може да засегне до 1 на 10 човека)
Уведомете Вашия лекар, ако получите някоя от следните нежелани реакции, докато приемате Relvar Ellipta – те могат да бъдат симптоми на белодробна инфекция:
• висока температура или втрисане
• повишено образуване на храчки, промяна в цвета на храчките
• засилване на кашлицата или засилване на проблемите с дишането
Други нежелани реакции са:
Много чести нежелани реакции
Те могат да засегнат повече от 1 на 10 човека:
• главоболие
• настинка
Чести нежелани реакции
Те могат да засегнат до 1 на 10 човека:
• възпалени, надигнати участъци в устата или в гърлото, причинени от гъбична инфекция (канд доза). Развитието на тази нежелана реакция може да бъде предотвратено, ако веднага след прием на Relvar Ellipta изплаквате устата си с вода.
• възпаление на белите дробове (бронхит)
• инфекция на носните синуси или гърлото
• грип
• болка и дразнене в задната част на устата и гърлото
• възпаление на синусите
• сърбеж в носа, хрема или запушен нос
• кашлица
• промяна в гласа
• изтъняване на костите, водещо до фрактури
• болка в стомаха
• болка в гърба
• повишена температура (треска)
• ставна болка
• мускулни спазми
Нечести нежелани реакции
Те могат да засегнат до 1 на 100 човека:
• неправилен сърдечен ритъм
• замъглено зрение
• повишаване на нивата на кръвната захар (хипергликемия)
Редки нежелани реакции
Те могат да засегнат до 1 на 1 000 човека:
• ускорен сърдечен ритъм (тахикардия)
• усещане за сърцебиене (палпитации)
• треперене
• тревожност
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Relvar Ellipta
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката след „Годен до”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да не се съхранява над 25°C.
Съхранявайте инхалатора в запечатаното гнездо, за да се предпази от влага, и го извадете само непосредствено преди първата употреба. След отваряне на гнездото, инхалаторът може да се използва в рамките на 6 седмици, считано от датата на отваряне на гнездото. Напишете датата, след която инхалаторът трябва да се изхвърли на предвиденото за това място върху етикета. Датата трябва да се напише веднага след изваждане на инхалатора от гнездото.
Ако се съхранява в хладилник, инхалаторът трябва да се остави на стайна температура най-малко за един час преди употреба.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Relvar Ellipta
- Активните вещества са: флутиказон фуроат и вилантерол.
- За Relvar Ellipta 92/22 микрограма: всяка единична инхалация доставя една освободена доза (дозата, която се освобождава от мундщука) от 92 микрограма флутиказон фуроат и 22 микрограма вилантерол (като трифенатат).
- За Relvar Ellipta 184/22 микрограма: всяка единична инхалация доставя една освободена доза (дозата, която се освобождава от мундщука) от 184 микрограма флутиказон фуроат и 22 микрограма вилантерол (като трифенатат).
- Другите съставки са лактоза монохидрат (вижте точка 2) и магнезиев стеарат.

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·         До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·         До офис на куриерска фирма Спиди

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

 Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:


Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

 

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.81 лв

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

6.58 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

8.03 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

14.23 лв.

 

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.26 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

11.64 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

12.84 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

20.30 лв.

 

На посочен адрес

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

2.50 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: relvar