Меню
Количка

ТЕЛМИСАРТАН STADA табл 80 мг х 30 бр

ТЕЛМИСАРТАН СТАДА 80МГ X 30 TАБЛЕТКИ -
ТЕЛМИСАРТАН STADA табл 80 мг х 30 бр
  • Наличност: В наличност
  • Производител: STADA ARZNEIMITTEL
  • Арт.номер: 40095
  • Тегло: 0.20кг
8.52 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

Телмисартан СТАДА 80 mg филмирани таблетки /

Telmisartan STADA 80 mg film-coated tablets

Телмисартан (Telmisartan)

1.   КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЕЛМИСАРТАН СТАДА И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Телмисартан СТАДА принадлежи към групата лекарствени продукти, известни като рецепторни антагонисти на ангиотензин II. Ангиотензин II е вещество, образувано във Вашия организъм, което предизвиква свиване на кръвоносните съдове, като по този начин повишава кръвното Ви налягане. Телмисартан СТАДА блокира ефекта на ангиотензин II, така че кръвоносните съдове се отпускат и кръвното налягане се понижава.

Телмисартан СТАДА се използва за лечение на есенциална хипертония (високо кръвно налягане). "Есенциална" означава, че високото кръвно налягане не е причинено от друго заболяване.

Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове в редица органи, което понякога може да доведе до сърдечен инфаркт, сърдечна или бъбречна недостатъчност, мозъчен инсулт и слепота. Обикновено при високо кръвно налягане няма симптоми преди да възникне увреждане. Поради това е важно редовно да се измерва кръвното налягане, за да се провери дали то е в нормални граници.

Телмисартан СТАДА се използва също за намаляване на сърдечно-съдови (например сърдечен инфаркт или мозъчен удар) при пациенти с риск пор преустановено кръвоснабдяване на сърцето или краката, или претърпели

високорисков диабет. Вашият лекар може да Ви информира, ако имате повишен риск от възникване на такива инциденти.

2.   ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ТЕЛМИСАРТАН СТАДА

Не приемайте Телмисартан СТАДА

•     ако сте алергични (свръхчувствителни) към телмисартан или към някоя от останалите съставки на Телмисартан СТАДА (вижте точка Допълнителна информация за списъка на другите съставки)

•     ако сте бременна след третия месец (по-добре да избягвате употребата на Телмисартан СТАДА и в ранна бременност - вижте раздел Бременност)

•     ако имате тежки чернодробни проблеми като холестаза или жлъчна обструкция (проблем с дренажа на жлъчката от черния дроб и жлъчния мехур) или някакво друго тежко чернодробно заболяване

Информирайте Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Телмисартан СТАДА, ако някое от горепосочените състояния се отнася за Вас.

Обърнете специално внимание при употреба на Телмисартан СТАДА

Моля, информирайте Вашия лекар, ако страдате или някога сте страдали от някое от следните състояния или заболявалия:

•     бъбречно заболяване или бъбречна трансплантация

•     стеноза на реналната артерия (стесняване на кръвоносните съдове на единия или на двата бъбрека)

•     чернодробно заболяване

•     сърдечен проблем

•     повишени нива на алдостерон (задържане на вода и соли в тялото, придружено от дисбаланс на различни минерали в кръвта)

•     ниско кръвно налягане (хипотония), което е възможно да възникне, ако сте дехидратирани (прекомерна загуба на вода от организма) или ако имате недостиг на соли, поради лечение с диуретици (обезводняващи лекарства), диета с ниско съдържание на сол, диария или повръщане

•     повишени нива на калий в кръвта •диабет

Трябва да уведомите Вашия лекар, ако мислите, че сте бременна (или може да забременеете). Телмисартан СТАДА не се препоръчва в ранна бременност и не трябва да се приема след третия месец от бременността, тъй като може сериозно да увреди Вашето дете, ако се използва в този период (вижте раздел Бременност).

В случай на операция или упойка, трябва да съобщите на Вашия лекар, че приемате Телмисартан СТАДА.

Не се препоръчва употребата на Телмисартан СТАДА при деца и юноши до 18 години.

Както и при всички други рецепторни антагонисти на ангиотензин II, Телмисартан СТАДА може да бъде по-слабо ефективен при понижаване на кръвното налягане при чернокожи пациенти.

Прием па други лекарства

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. Може да се наложи Вашият промени дозата на тези лекарства или да вземе други предпазни мерки. В някои с необходимо да спрете използването на някое от лекарствата. Това се отнася особе лекарствата, посочени по-долу, когато се използват едновременно с Телмисартан 

•     лекарства, съдържащи литий, използвани за лечение на някои видове депресия

•     лекарства, които могат да повишат нивото на калий в кръвта като калий-съдържащи солеви заместители, калий-съхраняващи диуретици (някои обезводняващи лекарства), АСЕ инхибитори, ангиотензин П рецепторни антагонисти, НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин или ибупрофен), хепарин, имуносупресори (например циклоспорин или такролимус) и антибиотика триметоприм.

•     диуретици (обезводняващи лекарства), особено ако се приемат във високи дози заедно с Телмисартан СТАДА, може да доведе до прекомерна загуба на вода от организма и ниско кръвно налягане (хипотония).

Както и при другите лекарствени продукти за понижаване на кръвното налягане, ефектът на Телмисартан СТАДА може да бъде намален, когато се прилага с НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин или ибупрофен) или кортикостероиди.

Телмисартан СТАДА може да увеличи ефекта на понижаване на кръвното налягане на други лекарства, които се използват за лечение на високо кръвно налягане.

Прием на Телмисартан СТАДА с храни и напитки

Може да приемате Телмисартан СТАДА със или без храна.

Бременност и кърмене

Бременност

Трябва да уведомите Вашия лекар, ако мислите, че сте бременна (или може да забременеете). Обикновено, Вашият лекар ще Ви посъветва да преустановите приема на Телмисартан СТАДА преди да забременеете или веднага щом разберете, че сте бременна и ще Ви посъветва да приемате друго лекарство, вместо Телмисартан СТАДА. Телмисартан СТАДА не се препоръчва в ранна бременност и не трябва да се приема, ако сте бременна след третия месец, тъй като може сериозно да увреди Вашето дете, ако се използва след третия месец от бременността.

Кърмене

Информирайте Вашия лекар, ако кърмите или имате намерение да кърмите. Телмисартан СТАДА не се препоръчва на майки, които кърмят и Вашият лекар може да Ви назначи друго лечение, ако искате да кърмите, особено ако Вашето дете е новородено или е родено преждевременно.

Шофиране и работа с машини

Няма данни за ефекта на Телмисартан СТАДА върху способността за шофиране или работа с машини. Някои хора се чувстват замаяни или изморени по време на лечение на високо кръвно налягане. Ако се почувствате замаяни или изморени, не шофирайте и не работете с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Телмисартан СТАДА

Телмисартан СТАДА съдържа лактоза.

Ако Ви е казано, че имате непоносимост към някои захари, консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете приема на Телмисартан СТАДА.

3.   КАК ДА ПРИЕМАТЕ ТЕЛМИСАРТАН СТАДА

Винаги приемайте Телмисартан СТАДА точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. 

Обичайната доза Телмисартан СТАДА е една таблетка дневно. Опитайте се да приемате таблетка по едно и също време всеки ден. Може да приемате Телмисартан СТАДА със или без храна.

Таблетките трябва да се поглъщат с малко вода или друга безалкохолна напитка.

Важно е да приемате Телмисартан СТАДА всеки ден, докато Вашия лекар не Ви посъветва друго. Ако ефектът на Телмисартан СТАДА Ви се струва прекадено силен или слаб, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

За лечение на високо кръвно налягане обичайната доза Телмисартан СТАДА за повечето пациенти е една таблетка от 40 mg веднъж дневно, за да се осигури контрол на кръвното налягане за период над 24 часа. Вашият лекар обаче може да препоръча по-ниска доза от една таблетка от 20 mg дневно или по-висока доза от 80 mg. Телмисартан Стада може да се използва също в комбинация с диуретици („водни таблетки”) като хидрохлоротиазид, за която е доказано че има адитивен ефект по отношение на понижаване на кръвното налягане.

За намаляване на сърдечно-съдовите инциденти обичайната доза Телмисартан СТАДА е една таблетка от 80 mg веднъж дневно. В началото на профилактичното лечение с Телмисартан СТАДА 80 mg трябва често да се проследява кръвното налягане.

Ако Вашия черен дроб не функционира правилно, обичайната доза не трябва да надвишава 40 mg веднъж дневно.

Ако сте приели повече от необходимата доза Телмисартан СТАДА

Ако случайно приемете твърде много таблетки, свържете се незабавно с Вашия лекар, фармацевт или с най-близкия център за спешна помощ.

Ако сте пропуснали да приемете Телмисартан СТАДА

Ако забравите да приемете една доза, не се безпокойте. Вземете дозата веднага щом се сетите и след това продължете приема по обичайния начин. Ако не приемете Вашата таблетка същия ден, вземете обичайната доза на следващия ден. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Телмисартан СТАДА може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Тези нежелани реакции могат да възникват с определена честота, която се определя както следва:

■    много чести: засягащи повече от 1 пациент на 10

■    чести: засягащи от 1 до 10 пациенти на 100

■    нечести: засягащи от 1 до 10 пациенти на 1 000

■    редки: засягащи от 1 до 10 пациенти на 10 000

■    много редки: засягащи по-малко от 1 пациент на 10 000

■    с неизвестна честота: от наличните данни не може да бъде направена оценка \

Честите нежелани реакции могат да включват:

Ниско кръвно налягане (хипотония) при пациенти, лекувани за намаляване на с инциденти.

Нечестите нежелани реакции могат да включват:

възпаление на горните дихателни пътища (например възпалено гърло» възпалени синуси, простуда), инфекции на пикочните пътища, намален брой на червените кръвни клетки (анемия), повишени нива на калий в кръвта, чувство за тъга (депресия), припадък (синкоп), затруднено заспиване, чувство за виене на свят (вертиго), забавен сърдечен пулс (брадикардия), ниско кръвно налягане (хипотония) при пациенти, лекувани за високо кръвно налягане» замайване при изправяне (ортостатична хипотония), задух, коремна болка, диария, стомашен дискомфорт, газове, повръщане, повишено потоотделяне, сърбеж, лекарствен обрив, мускулна болка (миалгия), болка в гърба, мускулни спазми, бъбречно увреждание, включително остра бъбречна недостатъчност, болка в гръдния кош, чувство за слабост и повишено ниво на креатинин в кръвта.

Редките нежелани реакции могат да включват:

намален брой на тромбоцити (тромбоцитопения), алергични реакции (например обрив, сърбеж, задруднено дишане, хриптене, подуване на лицето и ниско кръвно налягане), тревожност, зрителни смущения, ускорен сърдечен пулс (тахикардия), разстроен стомах, сухота в устата, нарушения на чернодробната функция, тежък лекарствен обрив, зачервяване на кожата, бързо подуване на кожата и лигавицата (ангиоедем), екзема (кожно нарушение), болка в ставите (артралгия), болка в крайник, грипоподобно заболяване, повишено ниво на пикочна киселина, чернодробни ензими или креатин фосфокиназа в кръвта и понижен хемоглобин (кръвен протеин).

Нежеланите реакции с неизвестна честота могат да включват:

увеличен брой на определени бели кръвни клетки (еозинофилия), тежка алергична реакция (анафилантична реакция), копривна треска (уртикария), болка в сухожилията и сепсис* (често наричан "отравяне на кръвта" е тежка инфекция с възпалителен процес в цялото тяло, която може да доведе до смърт).

* В дългосрочно проучване, включващо повече от 20 000 пациенти, по-голям брой пациенти, лекувани с телмисартан получават сепсис в равнение с пациенти, които не приемат телмисартан. Събитието може да е открито случайно или да е свързано с механизъм, който не е познат за момента.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5.   КАК ДА СЪХРНЯВАТЕ ТЕЛМИСАРТАН СТАДА

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Телмисартан СТАДА след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка след "Годен до:" Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Този лекарствен продукт не изисква специални условия за съхранение.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

б.   ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Телмисартан СТАДА

-     Активното вещество е телмисартан. Всяка таблетка съдържа 20 mg /40 mj

-     Другите съставки са повидон, меглумин, натриев хидроксид, лактоза мон стеарат, кросповидон, железен оксид жълт (Е 172). 

Филмиращото покритие се състои от: хипромелоза, титанов диоксид (Е171), макрогол 400, талк, железен оксид жълт (Е 172).

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·         До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·         До офис на куриерска фирма Спиди

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

 Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:


Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

 

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.81 лв

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

6.58 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

8.03 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

14.23 лв.

 

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.26 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

11.64 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

12.84 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

20.30 лв.

 

На посочен адрес

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

2.50 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: telmisartan