Меню
Количка

ЦЕРУКАЛ табл 10 мг x 50 бр

ЦЕРУКАЛ 10МГ Х 50 ТАБЛЕТКИ -
ЦЕРУКАЛ табл 10 мг x 50 бр
 • Наличност: В наличност
 • Производител: ЕКОФАРМ ГРУП АД
 • Арт.номер: 534
 • Тегло: 0.20кг
4.20 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

        

Церукал 10 mg таблетки
Метоклопрамидов хидрохлорид

Cerucal 10 mg tablets
Metoclopramide hydrochloride

 

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЦЕРУКАЛ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Церукал таблетки е лекарство, което стимулира мотилитета (способността за спонтанно движение) на стомаха и червата и действа против гадене и повръщане. Лекарственото вещество е метоклопрамидов хидрохлорид.

Церукал се прилага за симптоматично лечение на:

 • нарушения в мотилитета (способността за спонтанно движение) на горната част на стомашно-чревния тракт;
 • гадене и повръщане от различен произход;
 • диабетна гастропареза (мускулна слабост на стомаха при захарна болест).

 

 ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ЦЕРУКАЛ

Не приемайте Церукал при:

 • известна свръхчувствителност към лекарственото вещество метоклопрамид или към някое от помощните вещества на лекарствения продукт;
 • определени хормонозависими тумори (пролактинзависими тумори);
 • тумор на сърцевината на надбъбречната жлеза (феохромоцитом);
 • механична чревна непроходимост;
 • перфорация на червата;
 • кръвоизливи в стомашно-чревната област; епилепсия;
 • пациенти с екстрапирамидни двигателни нарушения;
 • кърмене;
 • деца


Обърнете специално внимание при употребaта на Церукал
При пациенти с нарушения в чернодробната функция (чернодробна недостатъчност) и при пациенти с ограничена бъбречна функция, поради затрудненото излъчване, дозата следва да се адаптира съобразно функционалното нарушение (вижте "Как да използвате Церукал"). При пациенти с ограничена бъбречна функция и при пациенти със смущения в чернодробната функция, дозата следва да се адаптира съобразно функционалното нарушение (вижте "Как да приемате Церукал").

Особено внимание се препоръчва при епилептици и при пациенти с порфирия. При подрастващи и при пациенти с тежки нарушения на бъбречната функция (бъбречна недостатъчност), поради ограниченото излъчване на метоклопрамида, трябва много да се внимава за нежеланите лекарствени реакции и, ако се появят такива, приемането на лекарствения продукт следва да бъде незабавно прекратено (виж също така и "Нежелани лекарствени реакции").

Прием на други лекарства
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Церукал може да повлияе резорбцията (усвояването от стомашно-чревния тракт) на други лекарствени продукти, например абсорбцията на дигоксин и симетидин може да бъде отслабена, докато абсорбцията на леводопа, бромокриптин, перголид, аспирин, парацетамол, на различни антибиотици (доказано за тетрациклина и пивампицилина), литий и алкохол може да бъде ускорена, респ. повишена. При едновременен прием на Церукал и литий може да се повиши плазменото ниво на лития.
Антихолинергичните лекарствени продукти могат да отслабят действието на Церукал. Едновременното приемане на Церукал и невролептици (като фенотиазини, тиоксантен деривати, бутирофенони) може да увеличи тенденцията към екстрапирамидни нарушения (напр. гърчове в областта на главата, шията и рамената).
Ефектът на сукцинилхолина може да бъде удължен от метоклопрамида.

Моля имайте предвид, че тези данни могат да се отнасят и за доскоро употребявани лекарствени продукти.

Бременност и кърмене
До получаването на опровергаващи научни данни, метоклопрамидът не следва да бъде употребяван в първите три месеца на бременността и по време на кърмене. По време на втория и третия триместер от бременността, метоклопрамидът следва да бъде приеман само по строго лекарско предписание.

Деца
При кърмачета и малки деца до 2 години не е показан прием на метоклопрамид-съдържащи съединения.
Поради високото съдържание на лекарственото вещество, назначаването на Церукал таблетки на деца на възраст между 2 и 14 години не е препоръчително.

Шофиране и работа с машини
Церукал може дори при съобразена с предписанията употреба, до такава степен да промени реактивоспособността, че да наруши способността за активно участие в уличното движение или за обслужване на машини. При неочаквани и внезапни ситуации е възможно Вие да не можете вече достатъчно бързо и целенасочено да реагирате. Това важи с особена сила при взаимно повлияване с алкохол или седиращи лекарствени продукти (т.нар. успокоителни).

Важна информация относно някои от съставките на Церукал
Церукал 10 mg таблетки съдържат лактоза, вид захар. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете този продукт.

 

3.КАК ДА ПРИЕМАТЕ ЦЕРУКАЛ
Следните данни са валидни в случай, че Вашият лекар не Ви е предписал друго за приема на Церукал. Моля, придържайте се към препоръките за приложение, защото в противен случай Церукал може да не подействува правилно.

В какво количество и колко често трябва да приемате Церукал
В случай, че не е предписано друго лечение, възрастните приемат по 1 таблетка Церукал 3 до 4 пъти дневно (съответстващо на 10 mg метоклопрамид три до четири пъти дневно), а децата над 14 години - 1/2 (половин)до 1 таблетка 2 до 3 пъти дневно (съответстващо на 5 до 10 mg метоклопрамид 2 до 3 пъти дневно).

Деца
При деца на възраст между 2 и 14 години дозата е 0,1 mg метоклопрамид/kg телесно тегло. За тази цел е в наличност форма (инжекционен разтвор), която може да бъде дозирана по-прецизно. При нарушена бъбречна функция дозата следва да бъде пригодена към функционалните нарушения.

Трябва да се имат предвид следните показатели при възрастни:
Креатининов клирънс до 10 ml/min: 1 таблетка веднъж дневно (съответстваща на 10 mg метоклопрамид).
Креатинов клирънс между 11 и 60 ml/min: 1 таблетка веднъж дневно (съответстваща на 10 mg метоклопрамид) и 1/2(половин) таблетка веднъж дневно (съответстваща на 5 mg метоклопрамид). При пациенти с тежки увреждания на чернодробната функция (чернодробна недостатъчност) и водянка на коремната кухина (асцит), дозата следва да бъде редуцирана наполовина, поради удълженото време на полуелиминиране.

Как, кога и колко дълго трябва да приемате Церукал?
Таблетките се приемат несдъвкани с малко течност преди хранене.
Продължителността на лечението с Церукал се определя от лекар. Обикновено са достатъчни 4-6 седмици. Лечение, продължаващо по-дълго от 6 месеца е възможно в изключителни случаи.

Указание:
Продължителното лечение с Церукал повишава риска от възникване на двигателни нарушения.

Ако сте приели повече от необходимата доза Церукал
Симптомите на предозирането с Церукал са сънливост (сомнолентност), обърканост, раздразнителност, безпокойство, респ. нарастване на безпокойството, гърчове, екстрапирамидни моторни нарушения, нарушения в сърдечно-съдовата функция със забавяне на сърдечната честота (брадикардия) и покачване, респ. спадане на кръвното налягане.
В отделни случаи се съобщава за поява на метхемоглобинемия (намаляване на способността за транспорт на кислорода, вследствие на химични промени в червените кръвни телца). При съмнение за предозиране с Церукал веднага потърсете помощта на лекар! Лечението се ориентира към симптомите на предозиране и към картината на заболяването. Съответно могат да се предприемат следните мерки:
Екстрапирамидната симптоматика изчезва след бавното венозно прилагане на бипериден. При прием на високи дози, за елиминирането на метоклопрамида от стомашно-чревния тракт, може да се предприеме стомашна промивка или да се дадат медицински въглен и натриев сулфат. Необходимо е проследяване на жизнените функции (виталните функции), докато симптомите отзвучат.

 
Ако сте пропуснали да приемете Церукал
При следващия прием не приемайте повече таблетки от назначената единична доза и продължете лечението по предписаната схема на дозиране.

Ако сте спрели приема на Церукал
Ако прекъснете лечението или предварително прекратите приема на лекарствения продукт, може напълно или частично да се загуби ефектът от лечението, респ. отново да се влоши картината на заболяването Ви. Преди да предприемете самоволно прекъсване на лечението или предварително прекратяване приема на лекарството - напр. въз основа на появата на нежелани лекарствени реакции - потърсете съвета на Вашия лекар! Вследствие на появата на нежелани лекарствени реакции, може действително да се налага незабавно прекъсване на приема на лекарствения продукт (вижте "Възможни нежелани реакции").

 

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Като всички лекарства, Церукал може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
По време на приема на метоклопрамид е възможно да се появят диария, уморяемост, главоболие, замаяност, страхови състояния и безпокойство. Макар и рядко може да се развие кожен обрив.
По-рядко е наблюдавана поява на депресии по време на прием на метоклопрамид.

В изолирани случаи, предимно при деца се установява дискинетичен синдром (спонтанни гьрчови движения, най-вече в областта на главата, шията и рамената). Тази нежелана лекарствена реакция се проявява например като: вертикална или хоризонтална пареза на очите или дисторзия на главата и шията, свръхизпъване на гръбнака, флексионни спазми на раменете, по-рядко протяжни спазми на краката. Антидот: бипериден, интравенозно.

В единични случаи при възрастни пациенти след по-продължително лечение с метоклопрамид се докладва за поява на паркинсонизъм (с характерни симптоми: тремор, ригидност, акинезия) и късни дискинезии (двигателни нарушения).

В някои, макар и редки случаи, при употреба на метоклопрамид е наблюдаван злокачествен невролептичен синдром (характеризиращ се със симптомите: втрисане, мускулна ригидност, промени в съзнанието и вариращо кръвно налягане). В тези случаи незабавно трябва да бъде потърсена помощта на лекар!

Препоръчителни са следните спешни мерки: прекъсване приема на Церукал, студени компреси, дантролен и/или бромокриптин и съответстващо оводняване.

Продължителният прием може да причини повишаване на пролактина, гинекомастия (развитие на млечна жлеза у мъжа), галакторея (спонтанно изтичане на мляко от млечните жлези) или менструационни нарушения. В тези случаи лечението трябва да бъде преустановено.

При подрастващи и при пациенти със сериозни нарушения на бъбречната функция (тежка бъбречна недостатъчност), показващи ограничена елиминация на метоклопрамида, възникването на нежелани лекарствени реакции трябва внимателно да бъде следено и при настъпването им незабавно да бъде спрян приемът на лекарствения продукт.

При поява на нежелани лекарствени реакции, незабавно информирайте Вашия лекар, който ще ги лекува, доколкото е необходимо, както е описано по-горе или ще потърси други по-ефективни начини за отстраняването им.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, не описани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 

 КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ЦЕРУКАЛ
Срокът на годност на тази опаковка е отпечатан върху стъклената бутилка и картонената кутия. Не употребявайте тази опаковка след изтичане срока на годност! Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да се пази от светлината! Лекарството, извадено от опаковката, не трябва да бъде излагано за по-дълго време на директна слънчева светлина!
Да се съхранява на място, недостъпно за деца!
Не изхвърляйте лекарства в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци, тъй като те може да са вредни за околната среда. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства.

 

 ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Активно вещество:
Всяка таблетка съдържа 10,54 mg метоклопрамидов хидрохлорид. 1Н20 (съответстващи на 10 mg метоклопрамидов хидрохлорид, безводен).

Помощни вещества:
Картофено нишесте, лактоза, желатин, магнезиев стеарат, силициев диоксид.

 

Как изглежда Церукал и какво съдържа опаковката
Церукал се доставя в банка от кафяво стъкло, поставена в картонена кутия с листовка за пациента. Една банка съдържа 50 таблетки.

 

Притежател на разрешението за употреба
AWD.pharma GmbH & Co. KG

 

Производител
AWD.pharma GmbH & Co. KG

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·         До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·         До офис на куриерска фирма Спиди

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

 Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:


Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

 

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.81 лв

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

6.58 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

8.03 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

14.23 лв.

 

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.26 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

11.64 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

12.84 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

20.30 лв.

 

На посочен адрес

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

2.50 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: tserukal