Меню
Количка

ЕЛИФАЙ XR капс 75 мг х 30 бр

ЕЛИФАЙ XR 75МГ X 30 КАПСУЛИ -
ЕЛИФАЙ XR капс 75 мг х 30 бр
  • Наличност: В наличност
  • Производител: MEDOCHEMIE
  • Арт.номер: 34967
  • Тегло: 0.20кг
8.08 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Феникс
Безплатна доставка при поръчки над 120 лв. до 3 кг.

Какво представлява Елифай XR и за какво се използва?

Елифай XR е антидепресант, който принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на обратното захващане на серотонин и норадреналин. Тази група лекарства се използва за лечение на депресия и други състояния като тревожни разстройства. Счита се, че хората, които са депресирани и/или в тревожно състояние, имат по-ниски нива на серотонин и норадреналин в мозъка. Не е напълно ясно как действат антидепресантите, но те могат да помагат чрез повишаване нивата на серотонина и норадреналина в мозъка.
Елифай XR е лечение за възрастни с депресия. Елифай XR е също лечение за възрастни със следните тревожни разстройства: генерализирано тревожно разстройство, социално тревожно разстройство и паническо разстройство. Правилното лечение на депресията или тревожните разстройства е важно, за да се почувствате по-добре. Ако не се лекува, Вашето състояние може да не отшуми и може да стане по-сериозно и по-трудно за лечение.

Преди да приемете Елифай XR:

Не приемайте Елифай XR:

- ако сте алергични към венлафаксин или към някоя от останалите съставки на Елифай XR
- ако приемате също или сте приемали някога в рамките на последните 14 дни някакви лекарства, известни като необратими моноаминооксидазни инхибитори, използвани за лечение на депресия или болестта на Паркинсон. Приемането на необратим МАОИ заедно с други лекарства, включително Елифай XR, може да причини сериозни или дори животозастрашаващи нежелани реакции. Също така трябва да изчакате поне 7 дни, след като спрете да приемате Елифай XR, преди да приемате някакви МАОИ.

Обърнете специално внимание при употребата на Елифай XR

- ако използвате други лекарства, които, приети едновременно с Елифай XR, биха могли да повишат риска от развитие на серотонинов синдром
- ако имате очни проблеми като определени видове глаукома.
- ако имате анамнеза за високо кръвно налягане
- ако имате анамнеза за сърдечни проблеми
- ако имате анамнеза за припадъци
- ако имате анамнеза за ниски нива на натрий и кръвта
- ако имате склонност да образувате синини или склонност да кървите лесно, или ако приемате други лекарства, които могат да повишат риска от кървене.
- ако нивата на холестерола Ви се покачват
- ако имате анамнеза за агресивно поведение
Елифай XR може да причини усещане за безпокойство или неспособност да се стои спокойно в седнало или изправено положение. Трябва да кажете на Вашия лекар, ако това Ви се случи.

Мисли за самоубийство и влошаване на Вашето депресивно или тревожно разстройство:

Ако сте депресирани и/или имате тревожни разстройства, можете понякога да имате мисли да се самонараните или самоубиете. Те могат да се засилят, когато започнете да приемате за пръв път антидепресанти, тъй като за всички тези лекарства е необходимо време, преди да започнат да действат, обикновено около две седмици, но понякога и по-дълго.
 Има по-голяма вероятност да мислите така:
- ако преди това сте имали мисли да се самоубиете или да се самонараните
- ако сте младеж.

Сухота в устата:

Сухота в устата се съобщава при 10% от пациентите, лекувани с венлафаксин. Това може да повиши риска от кариес. Ето защо трябва да обърнете специално внимание за хигиената на Вашите зъби.

Употреба при деца и юноши под 18 години:

Елифай XR трябва нормално да не се използва за деца и юноши под 18 години. Също така трябва да знаете, че пациентите под 18 имат повишен риск от нежелани реакции, като суициден опит, суицидни мисли и враждебност, когато приемат този клас лекарства. Независимо от това Вашият лекар може да предпише Елифай XR за пациенти под 18 години, тъй като той/тя решава дали това е в техен най-голям интерес. Ако Вашият лекар е предписал Елифай XR за пациенти под 18 години и Вие искате да обсъдите това, моля обърнете се отново към Вашия лекар. Трябва да информирате Вашия лекар, ако се появи или влоши някой от изброените по-горе симптоми, когато пациентите под 18 приемат Елифай XR. Освен това дългосрочните ефекти на Елифай XR върху безопасността за растежа, съзряването и развитието на познавателните способности и поведението в тази възрастова група все още не са демонстрирани.
 

Прием на Елифай XR с храни и напитки

Елифай XR трябва да се приема с храната. Трябва да избягвате употребата на алкохол, докато приемате Елифай XR  

Бременност и кърмене

Кажете на вашия лекар, ако забременеете или ако се опитвате да забременеете. Трябва да използвате Елифай XR едва след като обсъдите потенциалните ползи и потенциалните рискове за Вашето неродено дете с Вашия лекар.
Ако приемате Елифай XR по време на бременност, уведомете Вашите акушерка и/или лекар, тъй като Вашето бебе може да има някакви симптоми, когато се роди. Тези симптоми обикновено започват през първите 24 часа след раждането на детето. Те включват недостатъчно хранене и проблеми с дишането. Ако Вашето бебе има тези симптоми, когато се роди, и Вие имате притеснения, свържете се с Вашите лекар и/или акушерка, които ще могат да Ви посъветват.

Елифай XR преминава в кърмата. Има риск да окаже ефект върху бебето. Ето защо трябва да обсъдите това с Вашия лекар и той/тя ще реши дали трябва да спрете да кърмите или да спрете терапията с Елифай XR.

Шофиране и работа с машини:

Не шофирайте и не използвайте никакви уреди или машини, докато не разберете как ви влияе Елифай XR

Важна информация относно някои от съставките на Елифай XR :

За Елифай XR 37,5 мг - помощното вещество Понсо 4R включено в обвивката на капсулата може да причини алергични реакции.

За Елифай XR 75 мг - помощното вещество сънсет жълто FCF включено в обвивката на капсулата може да причини алергични реакции.

За Елифай XR 150 мг - помощното вещество сънсет жълто FCF включено в обвивката на капсулата може да причини алергични реакции.

Освен това този лекарствен продукт съдържа захароза.


Как да приемате Елифай XR?

Обичайно препоръчваната начална доза за лечение на депресия, генерализирано тревожно разстройство и социално тревожно разстройство е 75 мг на ден. Дозата може да бъде повишавана от Вашия лекар постепенно, и ако е необходимо, дори до максимум 375 мг дневно за депресия. Ако се лекувате за паническо разстройство, Вашия лекар ще започне с по-ниска доза и след това ще повишава дозата постепенно. Максималната доза за генерализирано тревожно разстройство, социално тревожно разстройство и паническо разстройство е 225 мг/ден.

Приемайте Елифай XR по приблизително едно и също време всеки ден или сутрин, или вечер. Капсулите трябва да се поглъщат цели с течност и да не се отварят, разчупват, дъвчат или разтварят.
Елифай XR трябва да се приема с храна.

Ако имате чернодробни или бъбречни проблеми, говорете с Вашия лекар, тъй като може да е необходимо Вашата доза Елифай XR да се промени.

Възможни нежелани реакции:

Не се притеснявайте, ако забележите малки бели гранули или топченца във Вашите изпражнения, след като приемете Елифай XR. Отвътре капсулите представляват микросфери или малки бели топченца, които съдържат активното вещество венлафаксин. Тези микросфери се освобождават от капсулата във Вашия стомашно-чревен тракт. Когато  микросферите преминават по цялата дължина на Вашия стомашно-чревен тракт, венлафаксин бавно се освобождава. "Обвивката" на микросферите остава неразтворена и се елиминира във Вашите изпражнения. Затова въпреки че можете да забележите микросфери във Вашите изпражнения, Вашата доза венлафаксин е била абсорбирана.

Алергични реакции

Незабавно кажете на Вашия лекар или отидете със спешното отделение на най-близката болница:
- стягане в гърдите, хрипове, затруднено преглъщане или дишане
- подуване на лицето, гърлото, ръцете, ходилата
- чувство за нервност или тревожност, замаяност, чувство за пулсиране, внезапно зачервяване на кожата и/или чувство за топлина.
- тежък обрив, сърбеж или уртики

Сериозни нежелани реакции:

- сърдечни проблеми като ускорен или неправилен сърдечен ритъм, повишено кръвно налягане
- проблеми с очите като замъглено виждане, разширени зеници
- проблеми с нервите като замаяност, усещане за иглички, нарушения на движенията, гърчове или припадъци.
- психиатрични проблеми като хиперактивност и еуфория
- синдром на спиране  на лечението

Нарушения на кръвта:

Нечести - кръвонасядане, смолисто черни изпражнения или кръв в изпражненията, което може да е признак на вътрешен кръвоизлив
С неизвестна честота - намален брой тромбоцити в кръвта Ви, което води до повишен риск от кръвонасядане или кървене, нарушения на кръвта, които могат да доведат до повишен риск от инфекции.

Нарушения на метаболизма и храненето:

Чести - загуба на тегло, повишен холестерол
Нечести - наддаване на тегло
С неизвестна честота - леки промени в кръвните нива на чернодробните ензими, понижение на кръвните нива на натрия, сърбеж, жълта кожа или пожълтяване на очите, тъмна урина или грипоподобни симптоми, които са симптоми на възпаление на черния дроб,  обърканост, прекомерен прием на вода, патологично отделяне на кърма.

Нарушения на нервната система:

Много чести - сухота в устата, главоболие
Чести - патологични сънища, понижено либидо, замаяност, повишен мускулен тонус, безсъние, нервност, изтръпване на крайниците, седиране, тремор, обърканост, чувство за изолираност  от самия себе си и действителността
Нечести - загуба на чувства или емоции, халюцинации, неволеви движения на мускулите, , нарушени координация и равновесие.
Редки - чувство за безпокойство или невъзможност да се стои спокойно в седнало или изправено положение,     гърчове или припадъци, чувство за свръх възбуденост или еуфория
С неизвестна честота - висока температура с ригидни мускули, обърканост или ажитираност и потене, еуфорични чувства, сънливост, постоянни бързи движения на очите, тромавост ,неспокойство, чувство като че ли сте пияни, потене или ригидни мускули, които са симптоми на серотонинергичен синдром, мисли за самонараняване или самоубийство.

Нарушения на очите, ухото и лабиринта:

Чести - замъглено виждане
Нечести - променени вкусови усещания, звънене в ушите
С неизвестна честота - тежки болки в очите и отслабено или замъглено зрение.

Сърдечни нарушения и съдови нарушения:

Чести - повишено кръвно налягане, зачервяване, сърцебиене

Нечести - чувство за замаяност, припадъци, ускорена сърдечна дейност
С неизвестна честота - понижено кръвно налягане, абнормна, ускорена или неравномерна сърдечна дейност, която може да доведе до припадане.

Респираторни нарушения:

Чести - прозяване
С неизвестна честота - кашлица, хрипове, задух и висока температура, които са симптоми на възпаление на белите дробове, свързано с повишение на белите кръвни клетки

Стомашно-чревни нарушения:

Много чести - гадене
Чести - намален апетит, запек, повръщане
Нечести - скърцане на зъби, диария
С неизвестна честота - тежки болки в корема или гърба

Нарушения на кожата:

Много чести - потене
Нечести - обрив, патологична загуба на коса
С неизвестна честота - кожен обрив, който може да доведе до тежко изприщване и белене на кожата, сърбеж, лек обрив

Нарушения на мускулно скелетната система:

С неизвестна честота - необяснима мускулна болка, чувствителност или слабост

Нарушения на бъбреците и пикочните пътища:

Чести - затруднено отделяне на урина, повишена честота на уриниране
Нечести - невъзможност да се отдели урина

Нарушения на възпроизводителната система и гърдата:

Чести - патологична еякулация/оргазъм /мъже, липса на оргазъм, еректилна дисфункция, нарушена менструация като засилено кървене или силно кървене извън цикъла
Нечести - абнормен оргазъм /жени/

Общи нарушения:

Чести - слабост, студени тръпки
Нечести - чувствителност към слънчева светлина
С неизвестна честота - оток по лицето или езика, задух или затруднено дишане често с кожни обриви.

Допълнителна информация:

Активната съставка е венлафаксин.

Другите съставки са:
Съдържание на капсулата:
захарни сфери, хидроксипропилцелулоза, хипромелоза, талк, етилцелулоза, дибутил себакат, олеинова киселина, селициев диоксид, колоиден безводен

Обвивка на капсулата:
желатин, натриев лаурил сулфат, сънсет жълто FCF, хинолиново жълто, титанов диоксид

Начини на плащане:

·         С кредитна или дебитна карта - потребителя се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания на Борика, където въвежда данните за банковата си карта и извършва плащането. Всички разходи по плащането се уреждат между банката картодържач /БОРИКА  и клиента.

ФАРМА ЛЕК АД не съхранява каквато и да е информация на картодържателя, включително и номера на картата, защото те са обработват само от Виртуалната система за разплащане на посредниците.

·         С наложен платеж „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж- при получаване на стоката от куриер. Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.При избран начин на плащане  „ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА“ (наложен платеж) потребителя заплаща поръчката на куриера в офис на куриера или на адреса на потребителя в момента на доставката.

·         По банка – с платежно нареждане, в което се посочва номера и датата на поръчката.

 

Всички допълнителни такси, начислени извън обявената от ФАРМА ЛЕК АД цена на стоките, формиращи крайната стойност на поръчката по доставката и извършените плащания са обект на договорни отношения между Потребителя и обслужващата го банка и куриерската услуга . 

 

 

Начини на доставка:

·         До адрес, посочен от клиента с куриерска фирма Спиди

·         До офис на куриерска фирма Спиди

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС .

 

ТАРИФА НА ДОСТАВЧИЦИТЕ и ДОСТАВКИТЕ

 

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС извън град Плевен,  таксата е според тарифата на куриерската фирма.  При избран такъв начин на доставка, заплащането може да стане само с кредитна/дебитна карта или по банков път.

·         До адрес на избрана аптека ФЕНИКС в град Плевен, доставката е  БЕЗПЛАТНА

·         Доставка от куриер на ФАРМА ЛЕК АД, до адрес посочен от клиента в рамките на гр. Плевен, таксата за доставка е 3,00 лева (с включено ДДС). За доставка от ФАРМА ЛЕК АД на поръчани продукти с обща стойност над 60,00 лева(с включено ДДС, доставката е БЕЗПЛАТНА и се поема изцяло от ФАРМА ЛЕК АД.

 

·         С куриер възможност за избор доставка до офис на куриер или до посочен адрес.

Всеки куриер има собствена тарифа, договорена с АПТЕКИ ФЕНИКС. За промени в тарифата на КУРИЕРА ,както и за други начисления от КУРИЕРА, ФАРМА ЛЕК АД не носи отговорност.

Сумата за доставката по тарифата се определя от тегло, зона , място и срок на доставката.

В тарифата на СПИДИ такса гориво е включена в цената, но начислява допълнително такса наложен платеж. Цената е с ДДС.

 Всички разходи по плащането се уреждат между  куриера и клиента по тарифата на куриера.

 

ТАРИФА НА КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ:


Куриер

Стойност на поръчката

Тегло

Цена доставка с ДДС

 

Куриер офис СПИДИ

Над 120 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

Над 180 лв.

до 6 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 3 кг.

4.81 лв

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 6 кг.

6.58 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 10 кг.

8.03 лв.

 

Куриер офис СПИДИ

 

до 20 кг.

14.23 лв.

 

Куриер на СПИДИ

Над 180 лв.

до 3 кг.

БЕЗПЛАТНО

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 3 кг.

7.26 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 6 кг.

11.64 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 10 кг.

12.84 лв.

 

На посочен адрес

 

Куриер на СПИДИ

 

до 20 кг.

20.30 лв.

 

На посочен адрес

 

ТАРИФА ЗА ДОСТАВКА НА ФАРМА ЛЕК АД, ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА ГР. ПЛЕВЕН:

Куриер

Стойност на поръчката

Цена доставка с ДДС

 

ФАРМА ЛЕК АД

до 60 лв.

2.50 лв.

 

ФАРМА ЛЕК АД

над 60 лв.

БЕЗПЛАТНО

 

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: elifay